БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн: Правилното хранене и изграждането на съпротива срещу вирусите – нови възможности

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Проф. д-р Радка Аргирова, дмн

Проф. д-р Радка Младенова Аргирова, дмн е вирусолог към клинична Лаборатория в Аджъбадем Сити Клиник, Болница и ДКЦ Токуда, Председател на Българското Дружество по вирусология (БДВ) към Съюза на Българските медицински специалисти (СБМС).

_______________

Да се храниш правилно означава да консумираш точния вид храни в точното количество, което ще ти осигури всички важни хранителни съставки. Ако посещаваш редовно лекуващия си лекар, получаваш най-съвременните медикаменти, ти вероятно смяташ, че си направил всичко за здравето си. А замислил ли си се как да се храниш? Ако си заразен с вирус, имаш хронично заболяване или си под специално медицинско наблюдение, знаеш само, че имунната ти система функционира по-слабо отколкото у незаразените и че лекарствата трябва да ѝ помогнат, за да заработи отново правилно и да те пази от нови инфекции. В този случай имунната ти система трябва да работи много усърдно, а това означава енергия, за да пребориш инфекцията, а и много други вирусни, бактериални, гъбични, паразитни и други врагове, които усетили слабостта ти, искат да те нападнат. Може би за някои хора това означава да се хранят повече или да спазват специална диета? Отговорът на този въпрос е: да, за някои може да е нужна специална диета, но добре е да се знае, че съществуват храни, а и вещества, които могат директно да подсилят работата на твоята имунна система и да я поддържат в постоянно добра форма.

В настоящата статия представяме многогодишните усилия на научния колектив от английската фирма Витабиотикс, съставител и производител на специална витаминна добавка ИМУНЕЙС, ефективна в борбата с патогените и инфекциите. Патентована комбинация от микронутриенти, разработена специално, за да поддържа устойчивост на инфекции и оптимална дългосрочна имунна защита на клетъчно ниво.

Качествата на комплексната микронутриентна добавка са доказани чрез рандомизирано плацебо-контролирано клинично изпитание върху 481 носители на HIV в Банкок в продължение на 48 седмици (Jiamton, S.et al., 2003). Патентованата формула съдържа витамини A, D, E, C, K и В комплекс заедно с естествени каротеноиди, аминокиселини и минерали, включващи мед, желязо, цинк, манган и селен. Както се вижда от състава на формулировката, а и проведените клинични изпитания, основните й преимущества конкретно се заключават в:

–           Повишаване броя и възстановяване функционалната способност на Т-клетките, за които е известно, че са основните увредени при различни инфекции. Отчасти този ефект се осъществява чрез възпрепятстване на унищожаването им от вируси благодарение на бързия регенератор L-карнитин и витамините D3, B6, B12, B9;

–           Осигуряване на защита срещу свободните радикали, което се осъществява от пълния комплект от антиоксиданти (витамините А, С, Е и минералите селен и цинк). L- цистеинът е особено полезен при производството на глутатион. Освен това, продуктът подпомага функционирането на естествените антиоксидантни ензими като Superoxide Dismutase (SOD), Catalase и Glutathione Peroxidase (GShPx). Така се елиминират свободните радикали и пероксиди, което помага на имунната система да функционира правилно, както и да протектира ДНК и клетките отвътре.

–           Регулиране на някои елементи на имунния отговор – например от ретиноидите (Semba,R.,1998), докато витамин Е подобрява функционално клетъчно-свързания имунитет, без да повишава броя на CD4+ клетките. Същият витамин заедно с антиоксидантите намалява възпалителните реакции чрез намаляване на цитокиновата продукция и тъканните увреждания.

Нещо повече, вече е известно, че ИМУНЕЙС участва активно в изграждането на пълна имунна защита на организма не само при HIV инфекция, но и е полезен срещу всички вирусни инфекции – при това не само в процеса на лечение, но и в профилактиката им.

Чрез направени клинични проучвания е установено също, че този продукт може да подобри чревното здраве чрез укрепване на чревните вили. Ефектът на добавката е и върху имунната система чрез засилено и подобрено усвояване на хранителни вещества.

Всичко казано дотук ни убеждава, че ИМУНЕЙС на Витабиотикс – патентована комбинация от микронутриенти – витамини, минерали и антиоксиданти, е разработена специално, за да поддържа в организма устойчивост на инфекции и оптимална дългосрочна имунна защита на клетъчно ниво.

Литература

Jiamton, S., J.Pepin, R. Suttent ,et al., A randomized trial of the impact of multiple micronutrient supplementation on mortality among HIV-infected individuals living in Bangkok. AIDS, 2003, 17:2461-2469.

Semba,R. The role of vitamin A and related retinoids in immune functions. Nutr. Rev., 1998, 56: S38-48.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари