БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Лисици

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

________________

Лисица е общото разговорно название на хищни бозайници от различни родове на семейство Кучеви.

Едва 10 вида от тази група принадлежат на самия род Лисици (Vulpes). Най-разпространеният вид лисица е червената лисица, която има повече от 50 разпознати подвида. Навсякъде в България, макар не много често, се среща и черната форма на окраската. Тези лисици се наричат въглищарки.

Дължината на тялото на лисицата достига до 80 см. Дългата ѝ рунтава опашка осигурява равновесието ѝ при скок. Теглото при възрастните женски рядко надвишава 5,5кг, а при мъжките – 7кг.

Лисиците имат огромна роля в природата и в поддържането на равновесието в екосистемата.

Кротка лисица като домашен любимец, която играе като кученце, гушка се с човека и дори се разхожда на каишка, от известно време е истинска сензация в интернет и започва да става желание на много хора.

Тези необикновени домашни любимци обикновено се отглеждат в Русия от преди около 50 години като част от изследователска програма за опитомяване. Там вече се предлагат и лисици, чиято козина има необичаен цвят, който не се среща в природата. Цената на едно таковa животно е около 6000 евро.

Но въпреки всичко лисиците са диви животни, които са изключително свободолюбиви и затова не е добре за тях да бъдат превръщани в домашни любимци. Но ако по някъква случайност намерите или откриете ранено или болно животно може да се погрижите за него като задължително се консултирайте с ветеринар. В случай че животното след лечението не може да бъде пуснато само да живее в дивата природа и решите да го отглеждате, е необходимо да сте наясно, че поведението им е коренно различно от това на куче или котка.

Най-правилно е да се отглеждат в двора, на открито, а не в затворени пространства. Една лисица трябва да разполага с площ от най-малко 30 кв.м. Опитомените лисици в крайна сметка са все още диви животни, трябва да се гарантира, че не могат да излязат от заграждението. Ето защо трябва да бъде обезопасенo от всякъде със здрава телена ограда с височина най-малко 2,5м. За да не могат да го преодолеят чрез скачане или катерене, горният ръб на оградата трябва да бъде скосен навътре.

Тъй като лисиците също са отлични в копаенето на дупки, оградата изисква и солидна бетонна основа, която е на метър или повече дълбочина в земята. Лисицата също се нуждае от няколко удобни спални помещения, които да я предпазват от студа и дъжда.

Лисиците не стават агресивни към хората. Дори питомните екземпляри, които се отглеждат в Русия, не са привързват много. Те са много срамежливи и дори след години на свикване с хора не идват при тях по собствена воля, освен ако нямат доста приятелски нрав. Това предизвиква разочарование у много хора, тъй като лисиците трудно се превръщат в домашен любимец и не искат да се гушкат със собственика си както кучето или котката. Но те компенсират липсата на привързаност със своята жизненост и ентусиазма си за игра. С удоволствие приемат играчки като топки, кости за дъвчене, играчки за боричкане, шумолещи тунели и дори пръчки. Изключително пъргави са и когато играят все още можете да разпознаете дивото животно в тях по типичните им скокове, които биха използвали, за да хванат плячка в дивата природа. Това личи и в териториалното им поведение.

Никога не трябва да пускате лисицата в дома си, тъй като те почти не могат да бъдат обучени относно физиологичните си нужди и ще маркират всичко, което имате в жилищното си пространство с урината и изпражненията си. Когато отглеждате лисица, винаги трябва да сте в течение с последните имунизации и обезпаразитявания.

В дивата природа лисиците ядат основно дребни гризачи, но също и птици, които се размножават на земята или техните яйца, както и насекоми, червеи и плодове. Ето защо конвенционалната кучешка храна е несмилаема за тях. Вместо това лисицата може да се храни с пилета и мишки, които се продават замразени в специализирани магазини или домашно приготвени домашни птици. За лисиците е подходяща и котешка храна, смесена със зеленчуци. Тъй като лисиците не понасят всички растителни храни, определено трябва да обсъдите храненето предварително с ветеринар, съответстващо за диви животни.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари