БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Димитър Мануков: Ефекти от затлъстяването върху сърдечно-съдовата система

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Д-р Димитър Мануков

МБАЛ “Св. Каридад“

Д-р Димитър Мануков e завършил Медицински Университет-Пловдив през 2012г. В хода на кариерното си развитие придобива специалности по Кардиология, Инвазивна кардиология и Здравен мениджмънт. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0898678081.

___

Д-р Мануков, превръща ли се в пандемия затлъстяването и каква е причината за това?

Мисля, че статистическите данни говорят красноречиво. Около 24% от българското население е със затлъстяване, около 35% от населението е с наднормено тегло, т.е. почти 60% е обхванато от този проблем. В световен мащаб честотата на затлъстяване е нараснала трикратно от 1975г. насам, като при деца и подрастващи е нараснала дори повече. Причините най-общо делим на: първични, като в тази група спадат генетичните причини и синдроми. При хората с фамилна анамнеза за обезитет, рискът от затлъстяване е 2 до 8 пъти по-висок в сравнение с тези, които не са фамилно обременени. Към групата на вторичните причини най-честа е комбинацията от свръххранене и/или намалена физическа активност плюс хроничен стрес, пушене или казано накратко, социално-икономическите фактори. Към вторичните причини спадат също и ендокринологичните, неврологичните, психичните заболявания и лекарствено индуцираните причини.

При какви показатели става дума за наднормено тегло и за затлъстяване?

За затлъстяване говорим когато количеството телесна мастна тъкан надхвърля 30 процента при жените и 25 процента при мъжете. Диагностицирането на това количество се извършва чрез различни директни и индиректни методи, като голяма част от тях хората могат сами да извършат в домашни условия. Често използван в практиката метод е измерването обиколката на талията, която се явява израз на кардиометаболитния риск. При жените този риск нараства при обиколка над 80см, а при мъжете над 94см. По сходен начин може да се измери и съотношението талия/ханш, като стойностите над 0.90 за мъже и над 0.80 за жени свидетелстват за повишен кардиометаболитен риск. Може би най-използваният метод е изчислението на индекса на телесната маса (ИТМ). Изчисляването му става като се раздели теглото в килограми с ръста в метри на квадрат. Нормалните стойности са от 25 до 29.9 кг/м2. При ИТМ над 30 кг/м2 говорим за затлъстяване.

Затлъстяването е рисков фактор за много други заболявания, кои са те?

Метаболитните нарушения, като тук спадат инсулиновата резистентност (преддиабет), захарен диабет тип 2, дислипидемия (повишени мазнини в кръвта) и подагра. Също така нарушения в белодробната функция и в случая по-конкретно искам да обърна внимание на синдрома на обструктивна сънна апнея. Често наблюдаван при нашите пациенти проблем, за щастие успешно диагностициран и лекуван. Изразява се в многократно спиране на дишането по време на сън чрез отпускане мускулите на гърлото и блокиране на дихателните пътища, което води до драстично понижаване на кислородната сатурация. Забележим признак е хъркането и това, че пациентите се чувстват отпаднали през деня. Сънната апнея от друга страна води до повишаване на кръвното налягане, до трудно редуциране на наднорменото тегло, до затруднен контрол на кръвната захар при диабетици. Крайни усложнения могат да бъдат нарушения в сърдечния ритъм, сърдечен инфаркт, сърдечна недостатъчност, мозъчен инсулт и др. Резултат от обезитета са и стомашно-чревни заболявания, най-тревожните от които са злокачествените образувания. Редица репродуктивни и кожни заболявания също могат да бъдат последствие от наднорменото тегло.

Да обърнем по-подробно внимание на ефекта на затлъстяването върху сърдечно-съдовата система?

По отношение на ефекта върху кръвното налягане, затлъстяването е водещ рисков фактор. Една трета от случаите на хипертония в световен мащаб се дължат на затлъстяване, което е достатъчно показателно за негативното въздействие на това хронично заболяване. Хипертонията е около 5-6 пъти по-честа при хората с наднормено тегло, в сравнение с тези с нормално тегло и честотата нараства с нарастване на индекса на телесна маса. Колкото по-висок е този индекс, толкова по-труден е самият контрол и нормализирането на кръвното налягане. Редукцията в теглото е първата стъпка в корекцията на патологичните стойности на кръвното налягане. Има проучвания показващи, че загубатa на 10кг тегло води до понижение на кръвното налягане с 5-20 mmHg, а при голяма част от пациентите това може да определи необходимостта да се приемат или не медикаменти за понижаване на кръвното налягане. Пациентите с артериална хипертония обикновено страдат и от метаболитни нарушения, като дислипидемия (повишен холестерол) и захарен диабет. По този начин се сформира така нареченият метаболитен синдром, който води до втвърдяване и стеснение на артериите – атеросклероза. Поради тази причина пациентите с метаболитен синдром влизат в графата на високия риск от развиване на сърдечносъдови инциденти, като мозъчен инсулт и миокарден инфаркт в рамките на следващите 10г. При част от пациентите наднорменото тегло води също така до сърдечна недостатъчност и ритъмни нарушения, имат негативни последствия и прогнози за пациентите.

Затлъстяването е хронично заболяване, какви стъпки следва да предприемат хората с наднормено тегло?

Първоначално е редно да се уточни степента на наднормено тегло чрез методите, за които вече говорихме, да се потърси причината. Чрез подробна анамнеза в това число фамилна унаследеност, да се извършат някои лабораторни изследвания и тогава вече да се пристъпи към изготвяне на план за здравословно хранене и редовна физическа активност. Промяната в навиците и поставяне на конкретни цели е от изключителна важност за цялостния успех, като в повечето случаи целта е да се постигне редукция от 5 до 10 процента от телесното тегло през първите 6 месеца, тоест да има една плавна редукция. Когато тези мерки не водят до необходимия резултат, вашият лекар може да предпише лекарства за лечение на наднормено тегло, като е важно да отбележим, че тези медикаменти допълват изградения вече план за здравословно хранене и физическа активност. Показанията за терапия са: ИТМ > 30 kg/m2 или ИТМ > 27 kg/m2 , но с придружаващи заболявания, било то артериална хипертония, захарен диабет тип 2 или други. Като последна стъпка за постигане на необходимият резултат, при липса на ефект от медикаментозното лечение, може да се пристъпи към ендоскопско или хирургическо лечение.

Как иновациите в медицината могат да подпомогнат пациентите?

От гледна точка на медикаментозното лечение, последните години в помощ на пациентите идват средства, които стимулират освобождаването на инсулин, регулират апетита и водят до забавено изпразване на стомаха и ускоряване настъпването на чувство за ситост при хранене. Приложението им е лесно и удобно, както диабетиците използват инсулина. Хидрогел капсулите също са интересен метод за лечение. Съдържат малки частици, които абсорбират вода и се увеличават в стомаха, за да ви помогнат да се чувствате сити. Новост от хирургична гледна точка е стомашният стимулатор. Това устройство се поставя под кожата в зоната на корема и изпраща електрически стимули към стомаха, за да произведе усещане за ситост. Устройството регистрира всеки прием на храна, калориите, извършването на физически упражнения, тяхната продължителност и интензивност. Друга иновация, която вече e одобрена за употреба представлява система за аспирация, състояща се от тънка тръбичка, свързваща вътрешността на стомаха ви директно с дискретен бутон от външната страна на корема. След всяко хранене устройството ви позволява да изпразните или „аспирирате“ до 30% от храната си като свържете малко ръчно устройство към бутона. Устройството е с размерите на смартфон и след това се съхранява в малък калъф. Затлъстяването е сложно заболяване и идеалният начин за лечението му е с комбинация от диета, физическа активност и промени в начина на живот. Управлението на затлъстяването е свързано с подобряване на цялостното ви здраве, а не само със загуба на тегло. Ключът към ефективната загуба на тегло е последователността и волята за постигане на целите.

Материалът е подготвен със съдействието на Ново Нордиск.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари