БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

За какво помага витамин В12 ?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (9 вота, средно: 1,44 oт 5)
Loading...

Защо е важно да се приемат витамини с храната и с добавки?

Ежедневно за здравето ти се грижат над 30 витамина, някои от които трябва да си набавяш чрез добавки или хранителни продукти. Витамините са наистина много важни суровини, които помагат на тялото ти да изпълнява ежедневните си функции. Доста голяма част от хората се опитват да се водят по-добър начин на живот – хранят се предимно здравословно и спортуват по няколко пъти в седмицата. Но в забързаното ежедневие, често не остава време, нали? Достатъчно е само да набавяш достатъчно витамини. Това ще помогне в справянето с ежедневния стрес и поддържането тялото здраво за по-дълго време. Витамините са много важни за здравословното състояние, а един от тях не бива да забравяш и това е витамин В12.

Какво е витамин В12 и за какво помага?

Това е единственият витамин, в които е намерено съединението кобалт. Също е познат като колабамин и е от групата на водоразтворимите витамини. Може да бъде съхранен в тялото ти около 4 години, а излишното количество се освобождава от тялото чрез урината. Занижените количества могат да доведат до различни здравословни проблеми. Тялото ти го получава, когато ядеш месо и млечни продукти. Колабаминът е изключително важен, тъй като с негова помощ тялото ти абсорбира фолиева киселина, помага за производството на енергия, метаболизма на клетките ти.

Защо да приемаш редовно витамин В12?

Ще се чувстваш по-щастлив

Благодарение на наличието на витамин В12, в организма се вдигат бързо нивата на серотонин – основният виновник за доброто настроение. Когато има достатъчно количество от този специален витамин, веднага се повишават чувствата на щастлив, весел и енергичен. Ако в тялото ти има дефицит на този витамин, ще усетиш симптомите на депресия: унилост, лошо настроение, ще се почувстваш наистина нещастен.

Храна за мозъка

Витамин В12 е сред основните отговорници и за здравето на невроните в мозъка ти. Ако знаеш, че редовно ти се случва да забравяш и да не можеш да се концентрираш, то може би има дефицит на този витамин в тялото. С по-честия прием тези дребни, но досадни проблеми ще започнат да намаляват постепеннно и накрая ще сестопят напълно.

Извор на енергия

Ако често се чувстваш изтощен, може би е на лице дефицит. Това е един от първите симптоми. Ако го набавяш на тялото си в достатъчно големи количества, ще се чувстваш енергичен и свеж. Той ще те спаси от умората и отпадналостта. Енергичността е пряко свързана с наличието на витамин В12.

Грижи се за здравето на сърцето

Ако нивата на хомоцистеин в тялото са прекомерно високи, има по-голям риск от проблеми със сърдечно-съдовата система. Витамин В12 се грижи за нормализирането на нивата на този протеин, което намалява риска от заболявания на сърцето. И обратното – малко витамин-високи нива на хомоцистеина.

Здрави коса, кожа и нокти

Красивата кожа, здравите нокти и силната коса са мечта на много хора. Можеш да ги постигнеш, ако приемаш витамин В12 достатъчно често. Той ще предотврати появата на зачервявания и инфекции и ще помогне на кожата да бъде значително по-здрава. Също така ще заздрави ноктите ти и ще намали косопада и цъфтежа на косата.

Къде се съдържа витамин В12?

Погрижи се да включиш в менюто си месни, млечни и рибни продукти, както и повече яйца. Имайки предвид, че този витамин не се намира в растителните продукти, веганите трябва да се запасят с добавки, за да си го набавят. Някои видове соево мляко и зърнени закуски също са богати на витамин В12.

Дефицит

Първите симптоми са липса на концентрация, слаба памет, отпадналост и дори депресия. Дефицитът е проблен на много системи в тялото. По-сериозни симптоми могат да бъдат изтръпване, както и скованост на крайниците. Липсата на витамин В12 води и до други сериозни здравословни състояния като анемия. Също така прави тялото става доста по-податливо на инфекции.

Витамин В12 – изследване

Лесно е да разбереш дали имаш дефицит на този витамин чрез кръвно изследване. Преди това не трябва да си ял нищо, можеш да пиеш само вода. Също така е много важно да уведомиш лекуващия си лекар какви медикаменти приемаш, защото някои от тях е възможно да повлияят на изследванията и те да не са точни.

Не приемай големи количества

Прекомерно ниските нива на колабамин са вредни, такива са и завишените. Високите нива може да навредят на черния дроб, защото той се съхранява именно там. Ако почувстваш някакво неразположение и се храниш с много месо и млечни продукти, или приемаш витамини, съдържащи В12, време е за разговор с лекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари