БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се отървем от гастрита?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (11 вота, средно: 3,27 oт 5)
Loading...

Кое е първото с което асоциираме гастрита?

Игнорираме ли сигналите, които тялото ни изпраща?

Какво наистина трябва да знаем за този специфичен тип възпаление?

Гастритът е заболяване, известно с остро възпаление на стомашната лигавица, а в някои случаи и на по- чувствителни слоеве на тъканта на стомашната стена. Една от сигурните заплахи с появата му е дестабилизиране на функционалността на ролята на целия стомашно-чревен тракт.

Видове гастрит

Основните видове гастрит, с които може да се сблъскаме са остър и хроничен гастрит.

Остър гастрит

Острият гастрит се дели на: катарален, фибринозен, некротичен и флегмозен.


Наличие на остър гастрит има тогава, когато възпалителния процес в стомашната лигавица се формира с предопределяща източника бързина. Това обикновено е следствие от агресивно въздействие на приет медикамент, храна или алкохол. Дразнителят трябва да бъде изяснен и елиминиран, за да не премине острото състояние в хронично заболяване. При навременно лечение острият гастрит отминава до 7 до 10 дни, но възстановяване на стомаха изисква повече време, съобразен хранителен план и доза търпение.

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит може да бъде: aвтоимунен, засягащ антрума на стомаха с бактерията Helicobacter pylori и свързан с химично въздействие (рядък гастрит). Посочените съответно са от тип: A, B, C.


Хроничният гастрит е действащо рецидивиращо състояние, което наподобява възпалително огнище по стомашната вътрешност, при което се настъпват дистрофични изменения в нейната цялост, а това да бъде повод и за нататъшни усложнения:
Ситуационния изход от пренебрегването му е язва и кървене на стомаха. Това важи и в случаи на клетъчни изменения на стомашната лигавица при хроничен гастрит от тип А, както и други биологично непредвидими събития свързани с бактерията Helicobacter pylori.

Последващи усложнения на хроничния гастрит са:

  • разрастване на съединителната тъкан;
    ерозия (частична или пълна) на лигавицата на стомаха;
  • злокачествена (пернициозна) анемия с обострен дефицит на В12;
  • перфорация на стомаха.

Симптоми

Възпалението често може да протича без явни симптоми, както и в зависимост от нарастването или вида му. Обичайните признаци, които ще ни алармират за опасността от гастрит са:


Един от най-често срещаните симптоми е рязкото спадане на апетита. В зависимост от вече причинените вреди следствие на раздразнителния процес, апетит може изцяло да липсва. Това предполага и необичайно ранно засищане при хранене;

При гастрит в организма настъпва изразена дехидратация. Поради липсата на достатъчно количество вода в стомаха, възниква необходимост от прием на течности за регулация на водния запас в организма;

Неясна и упорита болка. Болката е често с различен интензитет и проявления, както и да се видоизменя от тъпа на пареща или остра. Обикновено усещането на болка се локализира в горната централна част на корема, а при пропускане на своевременни мерки, може да обхване и части около гърба;

Други симптоми са забавено храносмилане, подуване на корема; в някои случаи може да се случи гадене или повръщане на непреработена храна, киселини или хълцане;

Други симптоми са запек или обострена диария , неприятното оригване с наличие на киселини;

Общ дискомфорт и напрежение.

Рискови фактори

Причините за гастрит са многосъставни, може да ги наречем дори претенциозни, понякога трудно установими. Най-често в патогенезата участват:

Физически или психически стрес

Напрежението натрупано в тялото ни обикновено е като „висящо кълбо от въже на късане“, без значение дали е причинено от физически или психически фактор. Тези стимуланти в огромна степен влияят на начина ни на живот, хранене и почивка, с промяната на баланса и трябва да бъдат избягвани.

Helicobacter pylori е опасна бактерия, която се колонизира в стомаха и дванадесетопръстника. Наличието й се смята за сериозен повод не само за гастрит, но и за други сериозни гастро-интестинални заболявания.

Тревожност

Тревожността е подценявана емоция, а рязкото й проявление и изчезване преминава се случва в тялото ни ежедневно. Склонни сме да я подминем по отношение на „причинител“ на различни патологични заболявания, въпреки крещящите й прояви.

Консумация на алкохол и пушене

Цигарите в съчетание с алкохола, нарушават протичането на редица нормални процеси. Употребата им е повод за иритативен ефект върху стомашната лигавицата. И двете имат силно дразнещо действие, провокиращо повишаването киселинност в стомашния сок.

Операция

Гастритът може да се прояви и след травми или тежки операции, често след кръвозагуба, а това е фундамент за увреждане на функционалната цялост на организма.

Диета при гастрит

Храненето при гастрит е от главно значение за заболяващия. Спазването на диета е ключово в лечението на този тип стомашно възпаление. В много случай значимостта на такъв тип режими (тип диета), се неглижират, дори пропускат. Храни, дразнещи със своя състав стомаха са обикновено тези, задвижващи в тялото ви отделяне на солна киселина, не е нужно да бъдат приети в оптимални количества, за да бъдат причина за намаляване качеството на лечение. Храната трябва да бъде лесно смилаема и едновременно в биологични стойности необходими на организма.

Ето, няколко насоки при спазването на диета:

Обработка на храната. Приготвянето на храната да бъде по щадящ стомаха начин като за предпочитане е обработката на пара. Може да заложите и на варените или печени храни, но не е положителна комбинацията. Пържените и пушените храни, консервните, обработваните в мазнина, както и лютите и киселите са абсолютно табу в лечебната диета. Редуцирането на количеството на суровата храна е силно препоръчително и важно.

Консистенция на храната. За предпочитане е видът на храната която приемате да е кремообразна – супи или пюрета. Вид, който да е лесен за приемане и смилаем, но не и твърде воднист. Особен неприятел на гастрита е храна в суровият вид ( моркови, зеле, алабаш, броколи, целина, аспержи, цвекло, ряпа и други).

Честота на прием на храна и температурата й са също сред основни.
Добре е храната да се приема между кратък времеви диапазон и в малки количества, с умерена температура нито прекалено топли ястия, нито прекалено студени.

Няколко закоравели врагове на гастрита са: кафето, зеленият и черен чай, алкохолът, пълнозърнестите храни, храните от Семейство бобови, сметаната, маслото, мазните тестени изделия и меса, риби, зърнените храни, лютите зеленчуци, плодовете със семки, ядките, сосовете и агресивните подправки.

Чай от ябълка и лайка

Защо ще ни избави? Сърцевината на ябълката е изключително полезна при стомашни болки и спазми, защото е богата на пектин. А лайката чрез наличието си на антиоксиданти представлява успокояващ ефект на стомаха.
По този начин чаят от ябълка и лайка е не само едно от най-добрите естествени средства за облекчаване на гастрита, ами и на възпрепятстване на възпалените симптоми.

Необходими продукти:
1-2 супени лъжици цветове от лайка
1 чаена чаша вода
Начин на приготвяне:
Няколко пресни и обелени ябълки се нарязват на парчета. Вода около 250-300 мл се остаря да заври в подходящ съд. Към нея добавят вече нарязаните ябълки и 1-2 с.л. от цветовете от лайка и се оставят да поврат за 20 до 25 минути. Лековитата напитката следва да се прецеди и се остави да се охлади. Добавете пожелание и стръкче мента. Чаят се прие пресен, след основно хранене.

Лекарства при гастрит

Асортиментът предложен за лечение на гастрит, на фармацевтичния пазар, е голям и разнообразен. При наличието на симптоми наподобяващи такъв тип раздразнителни процеси в храносмилателната ни система, изобщо, добре е да се потърси коригиращо и неутрализиращо проблема. Лечението да бъде съгласувано със специалист и да не бъде еднозначно, а приемащо две направления – медикаментозна и диетична терапия.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари