БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

11 причини за често уриниране

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (29 вота, средно: 3,07 oт 5)
Loading...

Кога уринирането е често?

Честото уриниране може сериозно да влоши качеството на живот и да държи болния близо до тоалетната, като нарушава обичайното му ежедневие. Това може да е изключително неудобно нощно време, защото пречи на нормалната почивка и възстановяването на организма. За мъжете може да е признак за простатит, аденом или рак на простатата, докато при дамите този конкретен симптом се среща най-често по време на бременност или като цистит. Характерно и за двата пола е, че проблемът се влошава с напредване на възрастта. Честото уриниране без болка и каквито и да е други неприятни усещания може и да не е проява на болест, а да зависи единствено от особеностите на организма.

Има различни примери за нормалност. По принцип, ако посещенията в тоалетната по малка нужда са повече от 8 пъти дневно и повече от един път нощем, това се смята за признак на проблем. Според други специалисти, цифрите за норма са 10 пъти дневно и 2 пъти нощем. За да се разбере дали има заболяване, лекарят трябва да разпита пациента си какво количество течности приема, има ли проблем с ендокринната система или със сърцето, уринирането причинява ли му някакъв дискомфорт и до колко той може да го контролира. Какво предизвиква учестяване на уринирането?

1. Затегнат стомах

Не е задължително запекът да причини често желание за пишкане. Обаче се случва. Свързва се най-вече с натиска, който пълните черва оказват върху пикочния мехур, понеже се намират близо един до друг. Едновременен проблем с червата и пикочната система се появява и при смущения в централната нервна система. Най-застрашени са хората с болест на Паркинсон или с травма на гръбначния мозък.

2. Тревожност

Честото уриниране е един от признаците за тревожни, панически и депресивни разстройства. Проявява се най-често при възникване на паническа атака или при каквато и да е друга поява на чувство на ужас. В този случай не се увеличава количеството на произведената от организма урина, а позивът се дължи на контракциите на мускулите и е психологически натиск върху физиологията на организма. Това е и начин на тялото да се справи с внезапно повишеното от стреса кръвно налягане.

3. Диабет

Организмът на човек с диабет – тип 2 не е в състояние да усвои захарта както трябва. Остатъците неусвоена захар се концентрират в кръвта и този излишък принуждава бъбреците да работят при повишено натоварване за да изхвърлят глюкозата. Отделя се повече урина, а диабетиците страдат от постоянна жажда.

4. Инфекции

Най-разпространеният повод за често уриниране, както при жените, така и при мъжете, е инфекцията на пикочните канали. Тази патология засяга хора от различни възрасти, но вероятността да се прояви при жените е 4 пъти по-висока. Понякога инфекциите съпътстват по-сериозни болести като диабет и трaвми на гръбначния мозък. Често възникват и при наличие на катетър. Признаците на инфекция на пикочните канали са следните:

  • Учестено уриниране с болка;
  • Висока температура и отпадналост;
  • В някои случаи – треска;
  • Чувство на тежест в ниската част на корема;
  • Различен цвят и мирис на урината;
  • Болки в кръста.

5. Камъни в пикочния мехур

Това е и една от най-честите причини за хоспитализация в урологичните отделения. Всъщност, камъните може да са локализирани на различни места в пикочната система – в бъбреците, в каналите или в мехура. От мястото и от вида на камъните зависи и начинът на лечение: медикаментозно или хирургически. Честото уриниране може да е един от първите симптоми за поява на този проблем. Уринирането може да е на пресекулки, да не може да бъде завършено, а урината да е мътна и оцветена с кръв.

6. Пикантна и кисела храна

Посещенията на тоалетната по малка нужда може да зачестят след приема на голямо количество пикантна, кисела или солена храна. В тези случаи болка няма да има, урината ще е светла и ще е повече като количество – над 200 мл за един път. Може да се появи чувство за гъделичкане в пикочния канал и нов позив веднага, след като процесът вече е приключил.

7. Апендицит

При някои хора, апендиксът се намира по-ниско и по-близо до пикочния мехур. Когато мехурът се напълни, той се опира до възпаления апендикс, раздразва се и също се възпалява. Така човек може да получи болки и там, а също и желание за уриниране. Това може да е симптом и на болести, предавани по полов път, но е и един от първите въпроси, които лекарят задава, при съмнения за апендицит.

8. Свръхактивен пикочен мехур (нервен мехур)

Честото уриниране без болки, наличието на внезапни позиви, които е трудно да бъдат удържани, са признаци за свръхактивен пикочен мехур. Той се среща при 17% от жителите на планетата, без разлика от пола. Състоянието се проявява най-често през нощта. Симптомът лесно се разпознава от уролозите и гинеколозите.

9. Кофеин

Честото уриниране е характерен страничен ефект на кофеина, съдържащ се в различни напитки. Причината е в комплексното действие на кофеина и се потвърждава от редица научни изследвания. Нещо повече – големите количества кофеин предизвикват и незадържане на урината.

10. Уголемена простата

Увеличената простата е най-разпространеното състояние, свързано с остаряването на мъжа. Всеки трети мъж над 50 години има по един или няколко признака за уголемена простата. До този момент не е ясна точната причина за тази патология, но тя причинява достатъчен дискомфорт, изявяващ се както следва:

  • В началото и края на уринирането;
  • Като усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
  • Слаба струя на урината;
  • Чести нощни позиви.
    За съжаление, проблемите с простатата не свършват до тук и понякога се влошават, като се достига до простатит или рак.

11. Алкохол

Алкохолът е диуретик. Той действа директно на бъбреците и предизвиква често желание за уриниране, което не е пропорционално на изпитото количество. Всъщност, 1 грам алкохол увеличава обема на урината с 10 мл. Освен това, алкохолът стимулира бъбреците да поглъщат вода повторно, вместо да я извеждат от организма чрез пикочния мехур. Така пиещият алкохол може да се отбива в тоалетната на всеки 5 минути и да изхвърли много повече течност, отколкото е поел. Поради този диуретичен ефект, алкохолът често причинява обезводняване.

Лекарска помощ

Терапията зависи от причините за това състояние. При инфектиране на пикочните пътища се назначава антибактериална терапия. При доброкачествена хиперплазия на простатата се изписват други лекарства, при депресивни състояния – съвсем различни препарати. Съществуват разнообразни хранителни добавки и медикаменти, които облекчават и лекуват неприятното състояние. Препоръчително е да се тренират мускулите на тазовото дъно с конкретни упражнения, да се нормализира теглото и да се опита изпразване на пикочния мехур по направено разписание. Със сигурност не трябва да се изпада в паника. Когато състоянието не е съпроводено с тежки симптоми като болка, кръв и усещане за непълно изпразване на урината, няма причина за безпокойство. Ако са налице, не бива да се оставя ситуацията да излезе от контрол и да стане критична. Жените задължително трябва да отидат на уролог и на гинеколог за да изключат или потвърдят съмненията си.

Профилактика

Важно е уринирането да не се задържа прекалено дълго, след като има повод за това. Нощните разходки до тоалетната може да се спестят с намаляване на течностите и най-вече алкохола преди сън. За предпазване от инфекции, понякога е нужно единствено стриктно и правилно спазване на хигиената и здравословен начин на живот.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Орхан Сами
Орхан Сами
1 year ago

Имам често уриниране без болка, кръв и парене