БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Полина Захариева: “За” и „против” менструалните чашки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Полина Захариева е акушер-гинеколог, част от екипа на Центъра по Майчинo- Фетална Медицина, гр. Пловдив, където извършва консултации и проследяване на бременни по НЗОК. Предмет на нейн интерес е високорисковата бременност – многоплодна бременност, бременни с придружаващи заболявания и др.  Д-р Захариева преподава в Медицински университет – Пловдив и работи в АГ клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

__________________________________

Менструалните чашки се използват от началото на 30-те години на миналия век, въпреки че станаха популярни едва наскоро. Много жени все още не са наясно с ползите от тяхното използване, а други нямат никаква представа какво представляват или как работят.

Какво представлява менструалната чашка?

Менструалната чашка се поставя във влагалището по време на менструация, като нейната цел е да събере менструална течност.  Това средство за менструална хигиена обикновено е направено от гъвкав медицински силикон, латекс или термопластичен изомер.

Предлагат се различни по форми и размери на чашки, които да отговарят на типа тяло и нуждите на всяка жена. В случая, размерът има значение и е важно жената да избере подходящия размер на чашката, за да избегне изтичане или дискомфорт.

Защо да изберете менструална чашка за вашата хигиена?

Комфорт: При правилно поставяне, менструалната чашка не се усеща. Най-добрата част е, че липсва чувството за „мокро”, както при използване на дамска превръзка.

Спестява пари: Това е еднократна инвестиция, защото менструалната чашка може да се използва с години.

Спестява  време: Честотата, с която се изпразва менструалната  чашка, се определя от размера й и месечното течение на жената. С нея може да сте до 12 часа, защото чашката може да съхранява до три пъти повече течност от стандартен тампон.

Без притеснения относно изхвърлянето: Не трябва да търсите  торбички,  за да изхвърлите съдържанието, както е при превръзка/тампон. 

Екосъобразна: Дамските превръзки не са биоразградими, което ги прави вредни за околната среда. Менструалните чашки са една стъпка напред към по-устойчив начин на живот.

И няколко „против” нейното използване.

Премахване: Премахването ипочистването може да бъде свързано с „омазване“ и да създаде дискомфорт, особено ако трябва да използвате тоалетната на някой друг. Това е причина да не е средство номер едно при пътуване, например.

Поставяне: В началотосъздава стрес на жените. Всичко, което трябва да направите, е да я сгънете и да я поставите.

Почистване:  То може да бъде досадно, а е важно да почиствате менструалната чашка преди и след употреба.

Алергия: Възможно е да сте алергични към материала. Повечето менструални чашки са направени от материали без латекс (медицински силикон), което ги прави чудесна възможност за хора с алергии към латекс. Въпреки това има шанс материалът  да предизвика алергична реакция.

Надявам се да съм Ви била полезна с тази статия, така че сами да прецените дали менструалните чашки са подходящи за Вас!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари