БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за лицето след 40 години

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Въпреки култа към младостта, 40-те са идеална възраст. Това е времето на достигнатата кариерна висота, на реализацията като майка и на сравнително спокоен личен живот. Всичко е отлично, освен предателските бръчки по лицето. Кожата вече не е така еластична, тенът е неравномерен, налице са първите пигментни петна. За това отговаря женският хормон естроген. След 40-45-годишна възраст, количеството на естроген намалява. Дефицитът му се отразява не само на детеродните функции, но и на изработката на колаген. Какво още се случва с кожата на лицето? Контурът на устните вече не е толкова отчетлив, понеже кожата там е тънка и се намира постоянно под въздействието на UV-лъчите и резките промени на температурата. Така се губи обемът на устните и се появяват вертикални бръчици около тях. Недостатъчната еластичност на кожата превръща в постоянни бръчките, които преди се появяваха само при усмивка. Порите на кожата се разширяват и това става по-забележимо на бузите и на брадичката. Причината порите да не се връщат в нормално положение отново е в недостига на колаген. Промените на околоочната зона също са съществени. Тъмните кръгове са застояла кръв в съдовете, а торбичките –резултат от задържане на течности в организма.
Изброените недостатъци на кожата на лицето изобщо не означават, че всяка жена над 40 ги притежава в пълен комплект. По-скоро – никоя не притежава повече от три признака на стареене на лицето. Не се плашете, а погледнете снимки на роднините си на тази възраст. Може всичко да се размине с профилактични мерки. Какво да направим?

Загуба на еластичността и неравномерен тен на кожата

Не тичайте веднага към огледалото, когато духнете 40 свещички на тортата. Нови бръчки няма. Те ще се покажат на 50, когато настъпи менопаузата и организмът съвсем ще се лиши от естроген. И наистина – колкото повече естроген изработва жената, толкова по-малко бръчки и пигментни петна има. На възрастта 40 + хормоните съжителстват мирно с кожата. За да се отдалечи във времето появата на още бръчки, козметиците са разработили проста и достъпна схема за домашна грижа. Тя не е в състояние да повлияе на нивото на естроген, но профилактиката е важна така, както и лечението. И така – ето 4 продукта за ежедневна употреба, които ще предотвратят признаците на стареене: серум с антиоксиданти (най-добре витамин С) сутрин, хидратиращ крем с SPF 50 в сезоните на слънчева активност и с SPF 30 в останалото време на годината. Преди сън – задължително крем с ретинол и два пъти на ден – околоочен крем.

Неравен контур на устните

Хроничната сухота на устните, загубата на обем и отчетлив контур, напречните бръчки по тази толкова тънка кожа са резултат от слънчевите лъчи и от пушенето. Изберете си подхранващ балсам със слънцезащитен фактор не по-нисък от 20. А за да възвърнете красивите очертания на устните си, използвайте молив за устни или инжекции с хиалуронова киселина, които ще добавят и обем.

Мимически бръчки

Времето, в което виждахте бръчиците „пачи крак” около очите само, когато се усмихвате, вече е минало. Сега вече са постоянни и, ако имате ефективна мимика, вероятно и други мимически бръчки остават и в статично положение на лицето. Това е, защото с възрастта запасите от колаген са намалели драстично и кожата е позагубила способността си да се възстановява. Какво трябва да изберете като грижа за кожата си след 40 години? От бръчките покрай носа и устата изражението на лицето е придобило уморен и сърдит вид. Кремовете са безсилни и единствено ботоксът и филърите могат да върнат предишния ви вид. Главното е да не прекалите с тях и лицето ви да остане безизразно. Ако мисълта за инжекциите ви тревожи, помислете как точно гледате в телефона, как гледате телевизия, какво правите, за да се предпазите от слънцето. Ако се мръщите и правите други мимики с лицето си, мускулите му запомнят тези движения и с времето не се връщат в изходно положение. Започнете да контролирате мимиките си сега. И опитайте гимнастика за лице.

Разширени пори

След 40-годишна възраст вече не е нужно увеличително огледало, за да се разгледат порите по лицето – особено на бузите и брадичката. В основата на всичко това е намаляването на нивото на колагена. Ако си представите видимия край на пората като едно кръгло ластиче, то може да се разтегли, но не може да се върне в изходна позиция. Процесът на разширяването на порите е необратим, но решение все пак има. Ежедневното използване на крем с ретинол помага да се отделят мъртвите клетки, които запълват и разтягат пурите. Можете да си правите и пилинги в салон за красота, но трябва да сте постоянни и да правите процедурата веднъж на 6-8 седмици. Ако искате бърз резултат, микродермабразията ще помогне да са намалят порите, като се отстранят горните слоеве на епидермиса.

Торбички и тъмни кръгове под очите

През четвъртото десетилетие вече сте изградили кариера. Получили сте още едно образование или сте отгледали деца. А най-често – всичко това заедно. Тогава не е чудно, че имате уморен вид и всяка сутрин забелязвате тъмните кръгове или торбичките под очите. Обикновеният дневен овлажняващ крем няма да реши проблема. Подпухването се получава от задържане на течности, които се натрупват и под очите. Първата помощ да се отстрани тази течност е кофеинът – не като изпито количество кафе, а като съставка на козметичните средства. Кремовете с кофеин изсветляват тъмните кръгове. Научете се да спите на гръб и това ще намали чувствително сутрешното отичане на лицето. Ако причината за измъчения вид е липсата на мастна тъкан под очите, ще ви спасят филърите или липолифтингът. А може би просто имате нужда от почивка.

Загуба на обема на скулите и бузите

Ако бузите са хлътнали, това е признак на болест или недохранване, но и на напреднала възраст и действие на гравитация. Закръгленото лице е свойство на младостта (не бива да се бърка със злоупотреба с въглехидрати). Усмивката и смехът са причина за появата на дълбоки бръчки около устата. Това не е съвет да спрете да се усмихвате, защото смехът, както знаете, е здраве. Изходът тук е един – да се добави обем на скулите и бузите. Това става или с липолифтинг, или с хиалуронова киселина, която ще повдигне бузите и ще понапълни някоя и друга бръчка по лицето.

Сбръчкана шия

Не само бузите, но и линията на челюстта, и кожата на шията страдат след 40-годишна възраст. Кожа като на костенурка не е приятна за гледане, затова трябва да започнем да се грижим за шията си доста по-рано. Най-елементарната грижа е със специален крем за шия и деколте, в състава на който влизат растителни екстракти, масла и полимери за лифтинг-ефект. От бръчки и двойна брадичка спасява ултразвукът. Но не очаквайте бързи промени, става дума за стягане в диапазона на милиметри. Затова неинванзивните методи работят много добре в ранните стадии и като профилактика. Единственото стопроцентово решения за справяне с двойната брадичка е скалпелът.

Козметиката

Козметичните средства за тази възраст трябва да съдържат много по-интензивни съставки. Желателно е да се спрете на тези средства, които включват UV-филтри. През зимата лицето трябва да се защити от ниските температури и затова се използват по-мазни кремове. На тази възраст е задължителна и редовната употреба на подхранващи или свиващи порите маски. Научете се сами да си правите масаж, който ще държи мускулите на лицето в норма, а така и кожата ще се стяга. Има и специални упражнения за лице, познати като Face building.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари