БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за лицето след 50 години

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,80 oт 5)
Loading...

Обгрижването на кожата на лицето след 50-тия рожден ден е цяла anti-age програма с подмладяващ ефект. Тя включва ежегодни посещения на салоните на красотата и редовно почистване на кожата в домашни условия. Това е маркова козметика и народни методи за разкрасяване. Да видим какви са тайните на кожата на тази възраст. Въпреки неизбежното остаряване, което се случва на 50-годишните жени, много от тях изглеждат зашеметяващо. Да, има и такива, които вдигат ръце и не се поддържат, защото мислят, че всичко хубаво в живота вече е в миналото.

Независимо от това, във века на медицинските открития и постоянните новости от бюти-индустрията, голяма част от жените се възприемат такива каквито са, дишат спокойно, наслаждават се на внуците и финансовата си независимост. Но точно тези жени започват повече да следят за здравето си, да се хранят правилно, да поддържат фигурата си и са много активни физически. И най-важното – те знаят какво огромно значение има поддържането на кожата.

Какви изменения настъпват в кожата на 50+?

Първа цигулка за общото състояние на кожата играе естрогенът, който, за съжаление, на тази възраст намалява драстично и престава да се изработва от организма. Това е следствие от менопаузата. Естрогенът е причината клетките да изработват еластин и колагенови влакна. Но естроген вече няма и скоро след климакса гледката в огледалото е различна, а именно:

  • Кожата става много тънка;
  • Защитните ѝ функции много намаляват;
  • Кожата е прекалено суха;
  • Подкожната мазнина почти е изчезнала;
  • Образуват се дълбоки бръчки;
  • Кожата губи еластичността си;
  • Бузите увисват, появява се двойна брадичка, смъкват се клепачите;
  • Количеството хиалуронова киселина в клетките значително намалява;
  • Метаболизмът се забавя;
  • До клетките достига по-малко кислород и кожата става жълтеникава;
  • Появяват се старчески петна, защото синтезът на меланин в клетките се нарушава.

След като забележим всички тези признаци на старостта, няма как това да не ни стресне и да ни подтикне да замаскираме ситуацията с подходяща козметика. Още повече, че е напълно реално да смекчим и да отсрочим някои от тези процеси. Това може да стане с правилна грижа за лицето, която е възможна и в домашни условия. Поради факта, че след 50 обмяната е забавена, започва натрупването на течности в организма и на много места, включително по лицето, се появяват отоци. За да се намали този процес, се препоръчва намаляването на солта в храната.

Anti-age процедури в козметичен салон

Защо да се обърнем към професионалистите? Защото там най-точно ще определят от какво се нуждае вашата кожа и ще решат проблема максимално бързо. Защото те са в състояние да предложат индивидуална програма, в която влизат процедури по грижа за кожата с основна цел – подмладяване на лицето. Повярвайте, че никакви чудодейни кремове и съставки, които ще изпробвате в домашни условия, няма да са с толкова потресаващ anti-age ефект. И бръчките ще се загладят, и цветът на лицето ще се подобри и ще стане свеж, и епидермисът ще стане по-еластичен, и хидратирането ще е налице.

Процедури

Ето към какви процедури можете да се насочите в козметичните салони:

  • Биоревитализация: процедура по въвеждането на препарати с хиалуронова киселина под кожата, която се хидратира, а най-дълбоките бръчки се изглаждат;
  • Мезотерапия: въвеждане на коктейл от аминокиселини, витамини и минерали в дермалния слой, след което овалът на лицето се коригира, бръчките намаляват, възвръща се равният тен, спира лющенето на кожата, пигментацията намалява.
  • Микротокова терапия: въздействие с помощта на апарат, който предизвиква съкращения на мускулите на лицето и синтезира колаген и еластин в клетките. Процедурата отстранява торбички под очите, намалява възпаленията, стяга овала, прави кожата еластична, подобрява работата на мастните жлези.
  • Фотоподмладяване: това е въздействие на импулсна лампа, която активира обменните процеси, стимулира дейността на клетките, отстранява пигментните петна и червените петънца от спукани капиляри, облекчава лечението на купероза.
  • Химически пилинг: задължителен елемент от програмата за грижа на кожата след 50. Това е така, понеже уплътненият, на тази възраст, слой от епидермиса трудно се отстранява и не позволява на новите клетки да растат.

Подробно за химическия пилинг

Химическият пилинг може да е най-различен, но на 50+ трябва да се избере внимателно, съответно нуждите на кожата. Ако изберете пилинг с грозде, той ще избели пигментацията, ще активизира метаболизма и синтеза на колаген и еластин, ще отстрани мъртвите клетки, ще овлажни релефа, ще подобри тена и ще изиграе ролята на лифтинг.

С пигментацията може да се справи и бадемовият пилинг, който е и един от най-евтините варианти за грижа за кожата на 50.

Ретиноловият пилинг е отлична профилактика срещу стареенето, като заглажда бръчките, бори се с фотостареенето и отстранява хиперпигментацията.

За почистване на повърхностния епидермис се използва ТСА – пилинг. Той ускорява появата на нови клетки, подобрява свойството на кожата да действа като бариера и да се защитава сама от вредни вещества, засилва обменните процеси и стимулира синтеза на колаген.

Освен всичко тези процедури, в салоните за красота предлагат всевъзможни маски и ексфолианти, които може да се подберат индивидуално. Anti-age процедурите се правят два пъти годишно в салон, а през останалото време трябва сами да се погрижим за красотата си.

Как да се грижим за кожата над 50 в домашни условия?

На първо място трябва да уточним, че тази грижа трябва да бъде редовна. Не може днес да си направим маска, а след 2 месеца пак да се сетим за нещо подобно. Средствата за домашните процедури трябва да са много внимателно подбрани. Няма как да се справим с дълбоки бръчки с евтина/некачествена козметика. Най-добре потърсете своите продукти в аптеката – така със сигурност ще имате гаранция за качество. Ето една примерна програма, която можете да следвате у дома или поне да вземете като основа:

  1. Почистване на лицето сутрин и вечер. Измивайте с топла вода и средство от anti-age серия. Потърсете гел-крем с пептиди. Козметиката, оставена на лицето през нощта, провокира появата на нови бръчки. Освен тези неприятности, ще се появят възпаления и алергични реакции.
  2. След почистването на лицето, нанесете подмладяващ крем, като трябва да имате и нощен, и дневен.
  3. Веднъж седмично използвайте маски с подмладяващ ефект – хиалуронови или регенериращи. Направете си домашни маски – с мед, плодове, овесени трици и др.
  4. Преди маската, почистете лицето с ексфолиант или домашен скраб с кафе, захар, овесени трици.
  5. Хранете се правилно, това има огромно значение за състоянието на кожата. Избягвайте вредните храни, алкохола и газираните напитки.
  6. Преди да излезете навън, нанесете защитен крем с SPF фактор. Ако се гримирате, такъв фактор трябва да съдържа тоналният крем.

Допълнителни хитринки за подмладяване

В живота на жените на тази възраст се появява свободно време и задачата е то да се използва правилно. На първо място – 8 часа пълноценен сън. Ако имате безсъние – отидете на лекар и се справете с проблема, иначе той ще се прояви и върху кожата – като тъмни кръгове и торбички под очите. Заемете се с някакъв по-умерен спорт, който ще снабди кожата с повече кислород и ще свали нивото на стреса като цяло. Стресът е една от причините за хиперпигменатция. Правилният режим на хранене и изпиването на поне литър и половина вода на ден, ще се справят с дехидратирането на кожата.

Такава ежедневна грижа за кожата на лицето след 50 със сигурност ще забави стареенето, колкото и неизбежно да е то. Не пренебрегвайте съветите на професионалистите в салоните за красота и дерматологичните клиники и така наистина ще имате добри резултати. Подмладяващият ефект на което и да е произволно козметично средство ще е по-силен, ако грижата към лицето и целия организъм на 50 е комплексна. Това се отнася както за магазинните продукти, така и за домашно приготвените.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мирта Медикус
Мирта Медикус
4 years ago

Здравейте, прочетох статията и мисля, че сте отразили основните моменти в процеса на стареене на кожата. „Грижата в домашни условия“ и „малките хитринки“ особено ми допаднаха. В подкрепа на темата искам да добавя, че стареенето рано или късно се проявява, но ние можем да се погрижим то да настъпи възможно най-късно. Наистина има домашни средства, които не са скъпи, но както сте написали, трябва да се прилагат редовно за да има положителен резултат. Като допълнение по темата предоставям статията от блога на Мирта Медикус – 10 начина да забавим стареенето на кожата в домашни условия (https://www.mirtamedicus.com/10-nachina-da-zabavim-stareeneto-na-kozhata-v-domashni-usloviya/) Мисля, че тя добре допълва вашия материал и могат да се прочетат рецепти, за маски за лице.