БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за кожата на лицето след 30 години

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Грижата за лицето след 30 години не се отличава много от процедурите за жените на 25+, но статистиката показва, че повечето от жените пренебрегват и този минимум. Ако на 20 години това е простим пропуск, на 30 вече има неприятни последствия. За съжаление, по силата на физиологичните промени, кожата ни започва да повяхва и след 30 години вече е време за по-специализиран подход към нея. Колко бързо ще се появят на лицето ни първите признаци на стареене зависи от много фактори: генетика, начин на живот, вредни навици и грижата за кожата преди 30-те години. След 30-те абсолютно всички жени забелязват тези признаци в по-малка или в по-голяма степен.

Възрастови белези след 30 години

И така, какво можем да открием на лицето си на тази възраст и изобщо – какво се случва в организма ни?

  • Интензивна загуба на влага;
  • Забавен метаболизъм;
  • Удебеляване на роговия слой на кожата поради намаляване на отделения от мастните жлези секрет;
  • Губи се еластичността, появяват се първите дълбоки бръчки
  • Нарушава се кръвотокът в тъканите;
  • Влошава се тургорът на кожата, губи се тонусът и се отпускат ъгълчетата на устните;
  • Бръчките от носа към устата се задълбочават.

Как да помогнем на кожата си след 30 години?

Ежедневната грижа вече трябва да бъде комплексна и да включва няколко стъпки. Почистването, тонизирането, овлажняването , редовните пилинги и грижата за кожата около очите са абсолютно задължителни. За зоната около очите вече не са достатъчните само подходящите кремове, но и маски, които да подхранват тънката кожа и да я предпазят от ранните признаци на стареене. Голяма роля играят балансираното хранене, здравословният начин на живот, двигателната активност и цялостният дневен режим. Съобразявайки се с този комплекс от мерки, няма да прикриваме признаците на стареене с декоративна козметика, ще подобрим състоянието на кожата и дори ще заличим по-малките бръчици. Естествено, не можем да разчитаме, че кожата ни ще се подмлади отново, но поне можем да остаряваме красиво. Най-малкото, което можем да направим не само за кожата, но и за целия си организъм, е да си осигурим 8 часа здравословен сън. Така сутрин лицето няма да е отекло и няма да имаме тъмни кръгове под очите. Това е и един от начините за борба със стреса. Другият важен момент е да се спи, по възможност, на възглавница с копринена калъфка, защото е хипоалергенен материал и вероятността да имате пъпки сутринта рязко намалява.

Почистване на кожата

Преди да нанесете на кожата какъвто и да е козметичен продукт, лицето трябва да се почисти. В противен случай, каквото и да сложите върху мръсна кожа, то е абсолютно неефективно и дори може да предизвика раздразнения по лицето си. Ако на 20 години можем да си позволим цял ден да ходим с грим и даже да не го измием вечерта преди сън, то на 30 това ще предизвика не само обрив, но и сериозни бръчки. Днес много жени предпочитат да използват мокри кърпички или специални памучни тампони за почистване на грим, напоени с лосион или мицеларна вода. Тези средства са популярни, но не са толкова безвредни. Салфетките за сваляне на грим изсушават кожата и разнасят мръсотията и мастните секрети по цялото лице. Т.е. въпросните салфетки не почистват кожата. По-добре да използваме мек почистващ лосион или гел без сулфати. Чистата кожа е здрава кожа! Затова вечерното почистване не може да мине без мицеларна вода или тоалетно мляко. След почистването и измиването с вода, лицето не се трие, а внимателно се попива с кърпата.

Тонизиране на кожата

Тоникът трябва да е подходящ за нашия тип кожа. След като лицето се почисти, се нанася тоник, който попива в кожата. За сухата кожа са подходящи тониците без спирт, на базата на различни билки и витамини. За мазната и комбинираната кожа се използва тоник със спирт.

Хидратиране на кожата

След тоника, на лицето се нанася серум с ретинол, хиалуронова киселина или колаген. Серумът прониква дълбоко в кожата и помага възстановяването ѝ на клетъчно ниво. Следва овлажняващ или хранителен anti-age крем, който се нанася с масажни движения. Важно е всички използвани продукти да са от една гама на една марка, защото са създадени така, че да се допълват един друг.

Грижа за кожата около очите

Кожата около очите е нежна и кремът за тази зона трябва да е подходящ. Това деликатно място не трябва да се натиска и придърпва с пръсти. Най-добре се поставят кремовете във вид на ролон. Когато става дума за кожа на жена на възраст 30+ трябва да се подбират подходящи продукти за лифтинг, а също и средства срещу торбички и сенки под очите. Използват се сутрин и вечер на чиста кожа. Не забравяйте за маските за лице и за кожата около очите, които трябва да правите редовно – сами или в козметичен салон. Кремът за околоочен контур – must have прибира торбичките и стяга кожата. Предвид факта, че областта около очите няма мастни жлези и е първата зона на лицето, където се появяват мимически бръчки, защитата ѝ трябва да е много старателна. Това не означава, че кремът се нанася на цялото пространство под очите. С този крем се намазва кожата върху костта под окото от носа до върха на скулата. Ако продуктът се постави много близо до миглите, по тях ще останат миниатюрни частици, които ще попаднат вътре в окото. Това може не само да раздразни очите но и миглите да опадат.

Ретинол

30-те години са времето, през което жената трябва да започне да използва anti-age козметика. Освен слънцезащитния крем, най-добрата и проверена с годините съставка за заглаждане на бръчките и подобряване текстурата на кожата, е ретинолът. Това е една от формите на витамин А, която отлично се усвоява от кожата. На тази възраст се използват продукти само с около 1% концентрация на ретинол. Нанасят се 3-4 пъти седмично – нощем. След 6 до 9 месеца се преминава на крем с по-голяма концентрация на ретинол. Ако в първите дни забележите някакво почервеняване, това е нормално – така кожата се адаптира. Ако почервеняването се появява и след 2 седмици, то този крем е неподходящ.

Химическият пилинг заменя обикновения скраб

Не бива да се плашим от думата „химически”. Това са меки пилинги, които лесно се използват у дома. На 30 години настава времето, когато ексфолиацията трябва да се усили. Става дума за повишен метаболизъм на клетките и пилингът действително трябва да се прави 2 пъти седмично, за да бъде кожата свежа и сияеща. Химическият пилинг наистина нормализира защитната бариера на кожата и ѝ помага да изработва естествена влага.

Дневна и нощна грижа за кожата

Много млади жени не обръщат внимание на дневния и нощния крем. Дори и марката да е една и съща, съставът и консистенцията на продуктите за сутрешно и вечерно използване, много се различават. Сутрешната грижа акцентира върху хидратирането и защитата. Затова главните средства са –тонер, овлажняващ крем и слънцезащитно средство. Вечерта трябва да се съсредоточим върху подмладяването. За през нощта трябва да използваме средство с ретинол, пептиди и пилинг, а след това нощен крем и крем за околоочен контур.

Полезен за кожата грим

Много жени избягват да се гримират всеки ден, защото искат кожата им да диша. Според козметиците, правилният грим може да защитава кожата. UV -лъчите са основна причина за преждевременно стареене, но болшинството от хората не използват редовно слънцезащитен крем. Това означава, че защитата трябва да се включи към грима. Не е вярно, че ежедневното използване на тонален крем запушва порите. Докато използваме грим, който е подходящ за кожата ни, няма да се появяват проблеми. За още по-добра защита се използват и леки тонални средства с SPF.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари