БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Панче Димитриев: Модата е забавление

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Панче Димитриев

УМБАЛ „Св. Георги“

Д-р Панче Димитриев, дм е завършил гимназия в Щип, Македония. Завършил е Медицински университет Пловдив и има придобита специалност Ортопедия и травматология. Притежава над 13 години опит в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ Свети Георги. Има успешно защитен дисертационен труд на тема “Съвременни методи на лечение на глезенните фрактури“. Извъpшвa диaгностикa и лeчeниe нa пaциeнти cъс заболявания и травми на опорно-двигателния апарат като бoлки в cтaвитe, нaвяxвaния, счупвания, артрози, възпaлитeлни и дегенеративни cъcтoяния.

Д-р Панче Димитриев впечатлява извън операционната зала със завиден моден стил. Той е сред най-следваните модни инфлуенсъри в България. Печелил е неколкократно титлата “Трендсетът на година” на Code Fashion Awards и е класифициран като един от най-добре облечените мъже в страната.
__________________________________________________

Как решихте да следвате медицина? Призвание ли е работата като лекар?
От гимназията съм имал влечение към хирургията. Учението на медицина в България е на високо ниво с много добра практика, а това предоставя една стабилна основа за успешна кариера. Радвам се, че останах в България след като завърших специализацията по Ортопедия и Травматология и докторантура “Съвременни методи на лечение на глезенните фрактури”. Много често чуваме за максимата, че лекарската професия е призвание, а аз мога да добавя, че лекарската професия е лично усещане и практическо приложение на знания и добродетели.

Разкажете някой случай от Вашата ортопедична практика, който помните ярко и никога не бихте забравили?
Ежедневната практика с десетки операции ме среща с доста трудни, понякога рядко срещани травми, които освен че ни правят все по-добри хирурзи, ни изправят пред клинични ситуации, изискващи много бързи и адекватни решения. Най-трудни са тежките пътно-транспортни произшествия с пострадали малки деца и бебета. Тези случаи помня ярко и никога не бих ги забравил, но за съжаление са факт. В медицинските среди знаем, че „Хирургия“ преведено от латински означава „Точната ръка“. Това, което харесвам най-много в моята специалност, е творческия подход и свобода, която тя ни дава, за да постигнем перфектния функционален резултат. Това допълва Д. Рей твърдейки, че добрият хирург трябва да има очи на орел, сърце на лъв и ръце на жена.

Всъщност какви предизвикателства срещате в ежедневната си работа като лекар? Пациентите разпознават ли Ви като модна икона с хиляди онлайн последователи?
Убеден съм, че строгата дисциплина и точността в работата като ортопед-травматолог малко или много отнема от личния живот. Търсенето на безгрешното анатомично възстановяване е нещото, което действа като “наркотик” – дава ти и ти отнема също толкова.

Част от пациентите и техните придружители ме разпознават или споделят, че съм оперирал техен близък. Друга част твърдят че ме следват в Инстаграм. На работа съм с бялата престилка и медицински екип – съвсем различен от авангардните аутфити, които виждате в социалните мрежи, телевизионните предавания или класациите за стил.

Извън операционната зала сте класифициран като един от най-стилно облечените мъже в България. Кога открихте това свое влечение към модата и как решихте да се развивате в тази сфера?

Винаги съм се отличавал с модерен и тренди лайфстайл и поведение. На това гледам като на хоби, с което разпускам. Не мога да скрия радостта, когато виждам как хората харесват това, което показвам в социалните мрежи. Модата е едно усещане – тя позволява да изразим погледа си към света.

Как успяхте да развиете толкова успешен моден профил в социалните мрежи? Какво остава скрито на прекрасните, лъскави снимки и видеа?
Смелите модни решения определено те превръщат малко или много в трендсетер. Вдъхновен съм от факта, че младите подражават на моя стил. Мое задължение е да им покажа, че даже модните икони могат да имат високо образование и следдипломна квалификация. Образованието е важно и аз съм това, което съм, благодарение на него. Когато един инфлуенсър има много повече от визия, тогава всичко, което показва в социалните мрежи има по-голяма тежест.

Зад постовете в Инстаграм остават скрити дни и нощи работа по плануване на проекти, часове снимки и монтажи, за да се получат няколко професионални кадъра или едно видео от 20 секунди. Професионалният подход и работата без компромиси винаги си проличават в крайния продукт. Интелектуалният подход никога не „минава от мода“. 

Как намирате баланса между медицината и модата? Кое Ви мотивира и Ви прави щастлив повече? 
На този въпрос ще отговоря като спомена, че красотата и свободата, която дава модата, са нещата, които могат да ме накарат да разтоваря стреса след като си тръгна от работен ден с много операции. Професията на травматолог е доста взискателна и ангажираща, стилът – също. Удовлетворен съм, когато операциите са успешни, а пациентите – доволни. Както медицината е „късна реинвестиция“, която се връща след натрупаните знания и умения, така и комбинациите на успешно съчетани стилове носят много последователи в социалните мрежи. 
Смятам че травматологията и ортопедията са един вид творчество, което съчетава наука и умения в определена степен. Тази дисциплина дава възможност в голяма степен да преценим очаквания резултат от работата ни.

Периодът около Нова Година е време за равносметки. Ако имахте възможност да промените едно нещо в професията си, какво би било това?
Щастлив човек съм и съм благодарен за всичко, което съм постигнал с много учене и много труд. Ласкае ме факта, че вдъхновявам. Научих, че успехът е гарантиран, когато влагаме сърцето и душата в работата си. Тази година станах горд баща на Атина и Филип – още една сбъдната мечта. Какво бих могъл да желая повече от това?! Не бих променил нито една секунда от пътя си!

Как се виждате след 5 години? Какво мечтаете да Ви се случи? 
Всички си мечтаем да достигнем нови върхове. С риск да прозвучи нескромно си пожелавам световни успехи. От друга страна се виждам като бащата, който показва света на децата си и ги учи на добродетели, възпитава ги на семейни ценности, научва ги да бъдат толерантни и подаващи ръка на нуждаещите се. 

Дайте един моден и един лекарски съвет на читателите на списание АПТЕКИ 36.6 за зимен сезон 2023.
Следвайте съветите на лекарите и вярвайте в техните професионални умения. В България имаме превъзходни специалисти, отдадени на призванието да лекуват.

В модните си решения бъдете инициативни и храбри, защото модата е едно забавление. Обличането трябва да допълва културата в поведението!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари