БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Евелина Чанева – Идеи за занимания с детето, когато ни е студено за разходки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Евелина Чанева

Евелина Чанева е психолог, специалист по ранно детско развитие и сертифициран биофийдбек терапевт. Има интереси и опит във възрастовата, педагогическа и социална психология. Работи успешно с деца и консултира и подкрепя родителите им по въпроси за развитието, емоционална интелигентност и поведенчески особености. 

Ако детето Ви не е на детска градина и се чудите как да прекарате приятно студените дни с Вашия малчуган вкъщи, ето някои идеи, с които да превърнете времето ви заедно в забавление.

Децата в предучилищна възраст ще се затруднят да задържат активното си внимание за повече от 20-30 минути, така че, за да съчетаете полезното с приятното и да оптимизирате времето си, най-добре е да редувате психическа и физическа активност: например, можете да пуснете музика и да потанцувате или да направите гимнастика, когато детето се е уморило да стои на едно място.

Предлагам Ви разнообразие от приятни и полезни активности, които да предложите на детето си вкъщи. Съветвам Ви да се придържате към график, близък до този, с който детето Ви е свикнало в детската градина.

Монтесори занимания

Ежедневните домашни задължения могат да бъдат поднесени по креативен начин. Монтесори заниманията стимулират самостоятелността, като дават възможност на детето да натрупа опит и увереност,  извършвайки дейностите от ежедневието. Ако детето обича да избира каква да е закуската, нека да се включи в приготвянето и сервирането й. Позволете му да реже с подходящ нож, да сгъва салфетки, да подреди приборите и да почисти накрая. Ако готвенето му е допаднало, можете заедно да планирате менюто и седмичното пазаруване. За целта на това занимание изрежете снимките на желаните продукти от рекламната брошура и ги залепете на лист. Със същите изрязани картинки, можете да запазите и любимите си рецепти. А защо не и да си направите готварска книга? По същия начин бихте могли да включите детето си във всички домашни задачи, стига да му покажете бавно и ясно как точно да го направи и как изглежда завършена задачата, за да знае каква е целта му.

Развиващи и образователни игри

След закуска, можете да се захванете с по-спокойни дейности: редене на пъзели и мозайки, вграждане, нанизване, сортиране по цвят (форма или вид), оцветяване, конструктор и други занимателни игри. Можете да научите детето да реже с ножица. Започнете първо от правилния захват и просто да кълца, а по-късно – да реже по линия или да изрязва.

Когато детето отново се измори да стои на едно място, можете да предложите други тип игри – дихателни упражения. Те подпомагат езиково-говорното развитие на детето и така подобряват комуникативните умения като цяло. Такива игри са правенето на сапунени мехури, надуване на балони, духане на свещ, надуване на свирка или дори рисуване (духащи флумастри или духайки боята в различни посоки).

Домашен майстор

Можете да направите заедно хранилка за птички, домашен пластилин, палатка в хола, да подлепите любимите книжки или да ремонтирате нещо с общи усилия. В такъв тип дейности основната идея е детето да се чувства приобщено и да му се даде възможност да наблюдава целия процес, дори и с минимално участие. Ако се захванете с такъв проект, постарайте се да разпределите времето си, за да се вместите в дневния режим, който сте предвидили.

Четене на книжки

Ако искате да възпитате читател, предлагайте подходящи за възрастта книги, приказки и енциклопедии – с впечатляващи и разбираеми илюстрации, с малко текст, напечатан с едри букви. Четенето на книжки може да бъде поднесено като отделно занимание – възприемане на текста, задаване на въпроси след него, разпознаване и посочване на картинки. И, разбира се, може да е и най-приятната част от вечерния ви ритуал преди сън. Може да четете изразително или шепнейки. Както за всичко останало, така и за чететенето, децата се вдъхновяват от личния ни пример най-много.

Сензорни игри

Сензорните игри са чудесен начин детето да изследва света, използвайки всичките си сетива. Докосване на различни текстури, разпознаване и имитиране на звуци, съпоставяне на различни тежести, рисуване с пръсти, игри с вода… толкова много елементи, които можете да включите в игрите. Случвало ли Ви се е да помиришете парфюм и веднага да се сетите за определен човек или да помиришете липа и да Ви изплуват спомени от детството? Това е така, защото, зоните, в които мозъкът ни обработва ароматите, спомените и емоциите в голяма степен се припокриват. Друг вълнуващ и забавен начин да задържите вниманието на малкия Ви изследовател е да правите експерименти с подръчни материали.

Двигателни игри

Освен танци и гимнастика, можете да играете на гоненица, криеница, „пускам, пускам кърпа“, „джуджета и великани“ или да имитирате походката на някои животни (патешко ходене, скачане като жабка, стоене на един крак и т.н). Много полезни са и игри с пръсти („Дай, бабо, огънче“, показване на заешки ушички, охлювче и т.н, рисуване с двете ръце едновременно). Те развиват фините умения и са вид мозъчна гимнастика, която подпомага развитието на всички познавателни процеси.

Ако имате още време, Ви давам още две идеи бонус. Първата е „виртуална разходка“ и тя е за тези родители, които позволяват екрани. Разходетете се до адресите на баба и дядо, на приятел от градината или на някое далечно място, използвайки интернет. Втората е да се облечете необичайно: като герой от приказка; мама да сложи някоя дреха на татко; цялото семейство да се облечете с официални дрехи или да намерите дрехи, които да имат едни и същи цветове или шарки.

Най-ценното за детето Ви е времето, прекарано с него, защото така то създава спомени за цял живот.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари