БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Чревният микробиом: Ключът към цялостното благосъстояние

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

В сложния гоблен на човешкото тяло чревният микробиом (наричан още „чревна флора“) се очертава като решаващ играч, който влияе много повече от храносмилането върху общото здраве. Последните научни изследвания хвърлиха светлина върху дълбоката връзка между чревния микробиом и цялостното благосъстояние, разкривайки завладяващо взаимодействие, което се простира отвъд областите на нашата храносмилателна система.

Какво е чревен микробиом?

Чревният микробиом е комплексна екосистема от бактерии, непатогенни вируси, гъби и други микроорганизми, които населяват основно нашите тънки черва и дебело черво. Човешкият чревен микробиом тежи между 1 и 2 кг. като в него са идентифицирани над 1000 различни микробиотични щама. Равновесиото на този микробиом е от съществено значение за нашето здраве по много начини:

Първо, чревният микробиом играе важна роля в храносмилането и метаболитната функция. Тези микроорганизми помагат на тялото да разгражда храната и да извлече хранителни вещества от нея. Чревните бактерии са свързани със синтеза на някои важни хранителни вещества, включително витамините К2, В12, фолат и тиамин. Подуването, спазмите и коремната болка могат да се дължат на чревен дисбаланс, защото микроорганизмите произвеждат газове и химикали, които допринасят за симптомите на чревен дискомфорт.

Няколко известни проучвания показват, че чревният микробиом при еднояйчни близнаци, от който единият е слаб, а другия със затластяване се различават. Когато микробиомът от затлъстелия близнак се прехвърли на мишки, те натрупват повече тегло от тези, които са получили микробиома на слабия близнак, въпреки че и двете групи са се хранили с една и съща храна.

Освен това, чревният микробиом има ключово значение за имунната система. Той помага за регулирането на имунния отговор и може да защитава от някои видове инфекции. Все пак 70% от обема на цялата имунна система се намира в храносмилателния тракт. Когато „добрите“ и „лошите“ бактерии са в равновесие, те подават правилните сигнали на имунната система.

Микробният баланс в червата също така е свързан с менталното здраве. Изследванията показват връзка между чревния микробиом и настроението, стреса и дори депресията. Някои видове чревни бактерии могат да помогнат за производството на невротрансмитери в мозъка. Например, серотонинът познат е още като „хормонът на щастието” е антидепресант невротрансмитер, който се произвежда предимно в червата.

Как да поддържаме здравето на чревния микробиом?

  1. Здравословна диета: Консумирайте храна, богата на пребиотици и пробиотици. Пребиотиците са нерастворими въглехидрати, които представляват храна за добрите бактерии в червата и насърчават тяхното разнообразие. Те се намират в плодове, зеленчуци, целина, лук, чесън, царевица и др. Пробиотиците, от своя страна, са живи бактерии и гъби, които се съдържат в храни като кисело мляко, кисело зеле, йогурт, кефир, трушии и други ферментирани храни.
  2. Избягвайте излишния прием на антибиотици: Използвайте антибиотици само при необходимост и по лекарско предписание, тъй като те могат да унищожат не само патогенните бактерии, но и добрите бактерии в червата.
  3. Намаляване на стреса: Стресът може да има негативно въздействие върху чревния микробиом. Практики като йога, медитация и спокоен начин на живот могат да помогнат за намаляване на стреса и да имат положително въздействие върху здравето на червения микробиом.
  4. Физическа активност: Редовната физическа активност може да има положително въздействие върху разнообразието на чревния микробиом.
  5. Достатъчно сън: Недостатъчният сън може да има отрицателно въздействие върху микробния баланс в червата. Опитайте се да поддържате редовен режим на сън.
  6. Прием на хранителни добавки: Консултирайте се с Вашия фармацевт за подходящи продукти, които поддържат чревното здраве. Такива са пробиотиците, пребиотиците, разнообразни ензими, аминокиселини и антиоксиданти.

Заключение:

Изследванията непрекъснато потвърждават връзката между здравето на чревния микробиом и различни заболявания като алергии, диабет тип II, някои автоимунни заболявания, депресия, синдром на хроничната умора и дори някои видове рак. Знаете ли, че някои лаборатории в България предлагат изследване на чревния микробиом под формата на молекулярно-биологичен анализ на фекална проба (фецес) с цел оценка на микробиом-свързани заболявания?

Важно е да се отбележи, че чревният микробиом е част от многофакторно взаимодействие между генетиката ни, начина ни на живот, околната среда и дори диетата ни. Той не е единственият ключ към цялостното ни благосъстояние, но е изключително важен фактор.

Все още има нужда от много изследвания, за да се разбере напълно как чревният микробиом влияе на нашето здраве. Въпреки това, доказателствата досега подкрепят идеята, че грижата за здравето на чревния микробиом може да има значително въздействие върху общото ни физическо и психическо благополучие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари