БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Да живеем добре с диабет? Мисията – възможна!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Животът с диабет (т. нар. „захарна болест“) изисква обмислен подход към ежедневието, включващ здравословни навици и постоянство. Независимо дали сте наскоро диагностицирани или диабетът е част от живота ви от години, вземането на правилни решения за начин на живот може значително да повлияе вашето благополучие. В тази статия ще изложим практически съвети и промени в начина на живот, които да ви помогнат да се справите успешно с диабета.

Какво е диабет?

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който тялото ви използва инсулина – хормон, регулиращ нивата на кръвна захар. Ефективното управление на диабета включва комбинация от лекарства, балансирана диета, редовни физически упражнения и няколко корекции в начина на живот. С правилен подход и дисциплина, пълноценният живот с диабет е нещо съвсем лесно постижимо.

Има ли различни типове диабет?

Преди да преминем към съветите за начин на живот е от съществено значение да разберем същността на двата основни типа диабет: тип 1 и тип 2. Тип 1 диабет се характеризира с неспособността на тялото да произвежда инсулин. Заболяването започва, когато имунната система атакува клетките в панкреаса, които го произвеждат. Затова се налага поставянето на ежедневни дози с инсулин. Науката не е достигнала до конкретен извод за появата на тази форма на диабет, но заболяването се счита за автоимунно. Често се диагностицира в ранна детска възраст. Симптомите включват прекомерен глад или жажда, често уриниране, умора, замъглено зрение, драстична загуба на тегло за кратък период от време.

От друга страна, диабет тип 2 възниква, когато тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не го използва ефективно. Често развитието на това заболяване се свързва с фактори като затлъстяване, генетична предразположеност, липса на физическа активност и небалансирана диета. Проучвания показват, че инсулиновата резистентност се появява преди да се наруши инсулиновата секреция от панкреаса. Тя възниква, когато клетките в мускулите, телесните мазнини и черния дроб започнат да се съпротивляват или да игнорират сигналите на инсулина. 

Какви са потенциалните усложнения при диабет?

Над 80% от случаите на диабет в световен мащаб са тип 2. И при двете форми на диабет симптомите са сходни и е възможно да доведат до еднакви усложнения, ако не се регулират високите нива на кръвна захар:

– увреждане на нервите (диабетна невропатия);

– бъбречни усложнения;

– повишен риск от инфаркт;

– проблеми с очите и зрението, вкл. слепота;

– инфекции по кожата, особено по краката (диабетно стъпало), които могат да изискват ампутация в по-тежките случаи.

Съвети за здравословен начин на живот с диабет:

1. Балансирано хранене: Спазване на добре балансирана диета е основа за управлението на диабета. Стремете се да включите:

– 15–20% белтъчини – животински (месо, извара, мляко, риба) и растителни (фасул, грах, соя);

-20–25% здравословни мазнини – тези, които се съдържат в ядките, семената, авокадото и мазната риба. Избягвайте наситените и трансмазнините, които се съдържат в преработените и пържените храни.

– 55–60% въглехидрати – освен в зърнените и тестени продукти като хляб и ориз, въглехидрати се съдържат в плодовете и соковете, млякото, бобови култури, зеленчуци, съдържащи нишесте като картофи.

И все пак – обръщайте внимание на приема на въглехидрати, тъй като те директно влияят върху нивата на захар в кръвта. Избирайте сложни въглехидрати с по-нисък гликемичен индекс като киноа и сладки картофи, за да осигурите продължителна енергия.

2. Редовен график за хранене: Поддържайте постоянен график за хранене, включително закуска, за да избегнете резките изменения в нивата на захар в кръвта. Хранете се през редовни интервали – това помага за стабилизиране на нивата на глюкозата през целия ден. Препоръчителни са четири хранения дневно с 4-часов интервал между тях – в 8:00ч, 12:00ч, 16:00 и 20:00ч.

3. Хидратация: Старайте се да сте добре хидратирани с вода, тъй като тя подпомага храносмилането и регулирането на нивата на захар в кръвта. Ограничете консумацията на захарни напитки и изберете вода или билков чай.

4. Физическа активност:

– Консултирайте се със здравни специалисти, за да създадете индивидуален план за упражнения, персонализиран спрямо Вашите нужди. Редовната физическа активност подобрява чувствителността към инсулин и може да допринесе за контролиране на теглото.

– Разнообразието е Ключът: Включете комбинация от аеробни упражнения (като ходене или плуване) и упражнения за силата в рутината си. Този комбиниран подход може да окаже положително въздействие върху кардиоваскуларното здраве и общото благополучие.

– Бъдете редовни: Целете се да извършвате физическа активност поне 150 минути седмично.

5. Управление на стреса и психично благополучие: Майндфулнес и техники за релаксация:

– Хроничният стрес може да повлияе на нивата на захар в кръвта. Разгледайте практиките за майндфулнес, упражненията за дълбоко дишане или йога, за да можете да управлявате стреса, а не той вас.

-Достатъчно сън – приоритизирайте нощния си сън, тъй като липсата му може отрицателно да влияе на чувствителността към инсулин и общото здраве. Създайте редовна рутина за по-добро качество на сън.

6. Редовни медицински прегледи

– Мониторинг на нивата на захар в кръвта: Редовно следете нивата на захар в кръвта в домашни условия чрез използването на глюкомер.

– Планирайте един път годишно посещение при офталмолог (очен лекар), невролог, кардиолог и нефролог (бъбречни болести) за проследяване на общия здравен статус и оценяване на риска от усложнения.

– Минимум един път годишно планирайте лабораторни изследвания на холестерол, триглицериди, HDL холестерол и кретинин, а два пъти годишно на КЗП, гликиран хемоглобин и микроалбуминурия.

7. Прием на подходящи хранителни добавки

– На пазара има специално разработени витамини за диабетици, които намаляват риска от късните усложнения на диабет и подобряват глюкозния обмен.

– Съществуват и специални пробиотици, които повлияват нивата на триглициридите, холестерола и кръвната захар като по този начин намаляват риска от хипогликемия.

– Предлагат се и хранителни добавки, които подобряват чувствителността към инсулина и допринасят за поддържането на нормални стойности на глюкоза в кръвта.

Посъветвайте се с Вашия фармацевт кои суплементи са подходящи за Вас!

Заключение – Превенцията е най-доброто лечение!

Контролът на диабета не трябва да ви се струва наказание или лишение. Следването на стъпки за правилно хранене, спокойствие на ума и спорт са нещата, които трябва да се включват в живота с лекота, без да ви карат да се чувствате зле. Намерете вашата „здравословна рецепта“ за живота и не забравяйте, че всеки от нас е уникален и откриването на подходът, който работи най-добре за всеки един е ключът към постигане на дългосрочно благополучие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари