БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Гълъбица Спахиева: Голям процент от децата имат ортодонтски проблеми

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Гълъбица Спахиева е завършила Дентална медицина към Медицински университет София през 2017г. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт в същия университет. Практикува ортодонтско лечение вече седем години.


Д-р Спахиева, какви са основните проблеми, заради които се влошава оралното здраве при деца и тийнейджъри?

Първият и основен проблем на децата и тийнейджърите е хигиената – те не обичат и не искат да мият зъбите си. Поради лошата орална хигиена естествено възникват кариеси не само на един, а на много зъби. Това води до още проблеми с времето, защото те не обичат и да ходят на зъболекар. С децата се работи трудно, защото още не са осъзнали важността на зъболечението за самочувствието им и за цялостното им здраве.

Кога се налага ортодонтско лечение?

Почти 90% от децата имат ортодонтски проблеми. При някои от тях, дори да са 5-6-годишни деца, трябва да се започне веднага ортодонтско лечение. Но има и проблеми, за които се изчаква съзъбието да стане смесено (от млечни и постоянни зъби).

Някои предпочитат да се лекуват с алайнери и изчакваме детето да навърши 12 години, когато вече е сменило всичките си млечни зъби с постоянни, за да използваме алайнерите за коригиране на захапката.  

Изключително индивидуално е ортодонтското лечение – според проблема и състоянието на детето решаваме кога да започне. Важно е да се правят редовни профилактични прегледи не само за да се хващат кариеси в самото начало, а и за всеки друг проблем, който да може да се хване рано и да се коригира навреме.

Какво може да даде сигнал на родителите, че детето им има ортодонтски проблем?

Много родители се радват, когато временните зъби са много добре подредени, един до друг, без разстояние между тях. Тогава обаче с 99% сигурност ще настъпи струпване на постоянните зъби. Добре подредени израстват постоянните зъби, само когато млечните зъби имат разстояния (треми) помежду си. Защото млечните зъби са доста по-тесни от постоянните и ако няма разстояние между млечните зъби, после няма да има достатъчно място за постоянните.

Важно е също родителите да обръщат внимание и да се справят с вредните навици на децата още в най-ранна детска възраст. Бибероните, храненето от биберон, заспиването със шише трябва да се прекрати навреме, да се преодолее също и смученето на пръсти. Защото точно тези вредни навици водят задължително до ортодонтски проблеми. Дъвченето на твърди храни е изключително важно за развитието на челюстите. Много родители се притесняват да дават твърда храна на много малки деца, за да не се задавят. Но твърдата храна е полезна.  

Колко време средно трае носенето на брекети, алайнери или шини?

Едно ортодонтско лечение може да трае от 7-8 месеца с алайнери само при леки ротации на някои зъби и до 2-3  години при по-сериозните проблеми. Понякога се налага и хирургична намеса, като за тези пациенти лечението е много по-дълго.

Какво точно представляват алайнерите?

Това са прозрачни шини, които обгръщат само областта на зъбите, а назад няма небце. Направени са от специална напълно прозрачна пластмаса. Точно затова пациентите ги предпочитат – лекуват се ортодонтски невидимо, защото алайнерите не се забелязват. Човек трябва да се вгледа внимателно в устата на събеседника си, за да ги види. Ето защото доста известни личности, които лекувам ортодонтски, предпочитат алайнерите. Някои от тях се появяват по телевизиите, снимат се във филми и т.н. Така че алайнерите създават удобство за невидимо лечение.

Какво предпоръчвате при обеззъбяване, защото много възрастни хора си правят снемаеми зъбни протези и след това отказват да ги носят?

Имала съм пациенти с много проблемни зъби, които постоянно се нуждаят от лечение. Тъкмо оправим един зъб, друг започне да се разваля. Такива пациенти са ми казвали: „Извади ги всички, че да си сложа чейнета и да ми приключат проблемите“. Само че това няма да им реши проблемите. Пациентите не осъзнават, че независимо дали протезите са пластмасови или силиконови, те са неудобни. Второ, променят вкуса на храната, защото лягат върху небцето и венеца, създават съвсем друго усещане при хранене. Не го знам от личен опит, но взимам обратна връзка от пациенти с протези. При някои от тях няма добре изразени алвеоларни гребени и тогава много трудно протезите може да направят вакуум, за да се задържат за венеца. В тези случаи протезите стават подвижни, когато човекът говори и когато се храни. Това създава притеснения и дискомфорт.

За радост са измислени имплантите, които дават възможност човек да има зъби, да се храни пълноценно, без да му е променен вкусът на храната или пък да държи нещо подвижно в устата си. Имплантологията напредва с голяма скорост. Вече има много възможности да се поставят импланти дори когато човекът е напълно обеззъбен. Има варинт, който се нарича „експресни зъби“, при който само за една седмица пациентът се сдобива със всичките си зъби.  

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари