БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Свободни радикали, оксидативен стрес и най-добрите съюзници в борбата с него

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

1Почти всички сте чували за това колко важни са антиоксидантите и как оксидативният стрес може да бъде много вреден за организма. Чували сте и за т.нар. свободни радикали, които представляват едни особено вредни за тялото ни молекули. Как са свързани тези понятия и какво точно означава всичко това, ще разберете в тази статия.

Да започнем от тук- какво са свободните радикали и как се образуват?

Вече споменахме, че това са химически кислородни молекули или органични съединения, представляващи междинни продукти на нашия метаболизъм. Тези молекули са много нестабилни, силно реактивни и агресивни и се образуват в организма в резултат на някои процеси в него- дишането, физическата активност, реакциите на имунната система, превръщане на храната в енергия, наранявания, травми и възпалителни процеси или пък с помощта на неблагоприятни фактори от околната среда- замърсяване на въздуха, цигарен дим, различни лекарства и химикали, твърде малко сън, ултравиолетова светлина, радиация, лъче- и химиотерапия. Свободните радикали атакуват важни макромолекули в организма- протеини, липиди, въглехидратите, ДНК, нуклеинова киселина. Излишъкът от свободни радикали ускорява процеса на стареене, особено на кожата, а също така увеличава и болката. За да се избегне надмощието на свободните радикали, организмът обикновено сам осигурява естествен баланс между тях и антиоксидантите. Не винаги става така обаче, а ако няма баланс, не можем да бъдем здрави.

Свободните радикали само увреждаща функция ли имат?

Категорично не. Те имат и своята полезна роля- участват в имунния отговор, предоставят важни биологични сигнали, могат да имат дори протективни ефекти. Проблемът при тях идва само тогава, когато броят им стане твърде голям.

Как възниква оксидативният стрес?

Според някои проучвания именно голямото количество свободни радикали причинява дългосрочно увреждане на организма, а от там и високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, инсулт, диабет, дихателни проблеми, Алцхаймер, рак и др. Именно когато е нарушен балансът между образуването на свободни радикали и антиоксидантните защитни сили на организма, се сблъскваме с оксидативния стрес.

Имаме и друга форма на оксидативен стрес и тя е краткосрочна. Получава се от натрупване на токсини, при тъкани, увредени от инфекция или травма, при повишена физическа активност. Тези променени (наранени) тъкани започват да произвеждат увеличени количества ензими, които пък образуват свободни радикали.

Какво са антиоксидантите?

Антиоксидантите са химични съединения, които спират процесите на окисляване в тялото. Те имат огромни ползи за здравето ни и са един от начините да се справим със свободните радикали. Намират се в някои храни (червени боровинки, ацерола, горски плодове, морски водорасли и др), във витамините А, С и Е, в минералите цинк, селен, мед. Има и фитохимикали, които се считат за антиоксиданти. Такива са флавоноидите, които се съдържат в ябълки, череши, ягоди, лук, зеле и др. Същото се отнася и за полифенолите, които ще намерите в зеления и черния чай, в кафето и какаовите зърна.

Каква е ролята на антиоксидантите?

Сред основните им функции са:

  • Регулират нивата на свободните радикали
  • Забавят стареенето
  • Спомагат когнитивните функции
  • Подобряват кръвообращението
  • Забързват възстановителните процеси в организма
  • Правят по-еластична и здрава кожата ни
  • Помагат при алергични реакции
  • Намаляват риска от дегенеративни, сърдечно-съдови, чернодробни, ракови заболявания
  • Смаляват злокачествени образувания

В борбата с оксидативния стрес се включват едни от най-добрите антиоксиданти, за някои от които знаете не много. Затова сега ще ви ги представим по-подробно.

Ресвератрол

Ресвератролът е естествено полифенолно съединение в някои растения и плодове, включително грозде, горски плодове, ябълки. Най-известният му източник е червеното вино. Под формата на добавка, повечето екстракти от ресвератрол се извличат от цветните пъпки на японската софора (вид акациево дърво). Ресвератролът има силни антиоксидантни, противовъзпалителни и дори противоракови свойства.

Ресвератролът е един от най-добрите антиоксиданти, които познаваме. Няколко проучвания показват, че противовъзпалителните и антиоксидантните му ефекти могат да помогнат за:

  • намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане при хора с хипертония и могат да предпазят от инсулт
  • подобряване функцията на ендотелиума (вътрешната обвивка на кръвоносните съдове), чрез намаляване на съдовия оксидативен стрес и сковаността в артериите, което пък спомага за насърчаване на здравословния кръвен поток и предпазва от сърдечни заболявания
  • защитата на невроните (мозъчните клетки) срещу ефектите на свободни радикали, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и др.
  • предпазване на когнитивната функция при по-възрастни хора, спомагайки за поддържане на паметта
  • намаляване натрупването на амилоид-бета плаки в мозъка – отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Дневна доза от 500 мг ресвератрол за 52 седмици, значително намалява нивата на амилоид-бета при индивиди с лека до умерена болест на Алцхаймер.
  • понижаване на оксидативния стрес при хора с диабет, което може да помогне за предпазване от усложнения, свързани с диабета, каквито са сърдечните заболявания
  • насърчаване на здравето на ставите и намаляване на болката и увреждането им при хора с определени видове артрит. Изследванията показват, че дневна доза от 500 мг добавка с ресвератрол, значително намалява болката в ставите при хора с лек до умерен остеоартрит на коляното, когато се комбинира със стандартно лечение.
  • предотвратяване на рак и като адювантна (допълнителна) терапия за лечение на рак. Проучвания в епруветка и животни показват, че ресвератролът може да има противоракови свойства, които могат да помогнат за предотвратяване или борба с някои видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво, стомаха, панкреаса, простатата, яйчниците.
  • активирането на специфични клетъчни пътища, участващи в насърчаването на дълголетието и намаляването на заболяванията, свързани с възрастта
  • предпазване от дегенерация на макулата- често срещано очно заболяване, което може да причини загуба на зрение

Ресвератролът обикновено се счита за безопасен и се понася добре, когато се приема ежедневно. Някои хора могат да получат нежелани реакции като стомашно разстройство, гадене, повръщане и диария. Ниските дози ресвератрол поддържат функцията на имунната система, чрез повишаване на антиоксидантната активност и намаляване на възпалението. Подходящата доза варира в зависимост от специфичния продукт и предназначението. Приемането на по-малки дози е по-добро от приемането на една голяма доза, тъй като ресвератролът се метаболизира бързо. Преди прием обаче, винаги се консултирайте с лекар.

Пикногенол

Пикногенолът е билков екстракт, произведен от кората на френския морски бор (Pinus pinaster). Процианидинът е най-активната му съставка- представлява мощен антиоксидант, намиращ се в хранителни източници като канела, какаови зърна, червено вино. Процианидинът е известен основно с това, че ограничава количеството свободни радикали в тялото и помага за предотвратяване на оксидативния стрес.

Сред основните му преимущества, доказани с проучвания, са:

  • намаляване на окислителното увреждане, което предизвиква невродегенеративни заболявания, заболявания на кръвоносните съдове, метаболитен синдром и диабет
  • понижаване и дори напълно отстраняване на симптомите при метаболитен синдром, благодарение на мощните му антиоксидантни флавоноиди
  • дава обещаващи резултати при състояния като травматично увреждане на мозъка, шум в ушите, кожни проблеми и др.
  • защита на сърцето и кръвоносните съдове срещу окисляване, което може да доведе до инфаркти и сърдечносъдови заболявания
  • разкрива превантивни възможности за борба с остаряването на кожата
  • осигурява помощ при пациенти с коронарна (исхемична) болест и при такива, които са оцелели след сърдечен удар. При над 30% от тях се наблюдава подобрение в ендотелната функция след 8-седмичен прием на добавката с пикногенол. Своевременно с това понижава с около 9% нивата на изопростана (показател за оксидативния стрес).
  • предотвратява мускулни болки и спазми по време и след тренировка, както при неспортуващи хора, така и при спортисти
  • облекчава болката при жени с ендометриоза, когато се добави към орална терапия с контрацептиви, в сравнение със самостоятелното приложение на контрацептиви
  • укрепва капилярите на ретината

Към днешна дата не са наблюдавани сериозни странични ефекти при клинични проучвания. Рядко се съобщава за стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, гадене и световъртеж. Поради стипчивия му вкус, може да предпочетете да приемате пикногенол по време на или след хранене. Хубаво е да не предприемате самостоятелен прием, без намеса на специалист. Ако сте бременна или кърмите, абсолютно задължителна е консултацията.

Акай

Ето го и следващия ни антиоксидант, който се слави с антоцианините си, подобни на тези в червеното вино. Акай бери доби голяма популярност през последните години, влизайки в групата на суперхраните. Плодовете акай са с червено-лилав цвят с размер около 3 см, типични за Централна и Южна Америка. Най-често се консумират под формата на сок. Именно антоцианините определят лилавия им цвят. Богати са още на полифеноли, минерали, стероли, фибри и витамини. Антиоксидантната активност на тези плодовете, измерена по метода ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity- способност за улавяне на свободните радикали) е много висока и се дължи именно на полифенолите в състава им.

Изследвания показват, че:

  • акай бери може да помогне за понижаване на нивата на LDL или „лошия“ холестерол
  • с помощта на акай можете да управлявате и кръвната си захар
  • антиоксидантите в този плод помагат да защитавате кожата си от вредното въздействие на свободните радикали
  • високите нива на антиоксиданти са фактор за укрепване на сърдечносъдовата система, което пък е важен фактор за по-добро кръвообращение
  • ускорява метаболизма и спомага храносмилането
  • антоцианините способстват за неутрализиране на ензимите, които разрушават съединителната тъкан и помогат за предпазване от неврологични болести. Антиоксидантното свойство на антоцианините ги прави незаменима сила в борбата с артеросклерозата.
  • включването на акай бери в здравословното и балансирано хранене не само ще стимулира имунната система, но и може да ви предпази от рак. В едно проучване, направено от Университета на Флорида, е установено при лабораторни опити, че екстрактът от акай унищожава раковите клетки.

Акай, както разбрахме, притежава огромни ползи, не се съобщават странични ефекти като цяло, но е добре, както винаги ви съветваме, да се обърнете към специалист преди да преминете към приема му. Особено, ако сте бременна или кърмите.

И последното растение, което ще ви представим днес, като един от най-мощните антиоксиданти и адаптогени, е Шизандра. Най-ценната част от това растение са неговите плодове, които са червени на цвят и имат уникален вкус. Неслучайно в Китай шизандра е наричана “плодът с петте вкуса“, защото комбинира сладко, солено, горчиво, люто и кисело. Сред най-важните съставки на този плод са лигнаните- растителни съединения, които притежават антиоксидантни и естрогенни свойства. Шизандра е богата и на вече добре познатите ни антоцианини, които повторихме няколко пъти, че притежават мощна антиоксидантна и противовъзпалителна активност.

Сред доказаните и ползи са:

  • силни антиоксидантни свойства, които бързо неутрализират свободните радикали
  • силна активност срещу антигените на хепатит Б, благодарение на лигнаните, съдържащи се в нея
  • потенциални противоракови свойства
  • шизандра е билка адаптоген, увеличаващ издръжливостта, енергията и наблюдателността
  • положителен ефект върху зрението- подобно на предишните антиоксиданти. Тук наблюдаваме подобрено нощно зрение и намаляване на ранно късогледство при деца.
  • способността да понижава кръвната захар и да подобрява инсулиновата чуствителност при диабет тип 2- това, както вече знаем от по-горните антиоксиданти, се дължи основно на богатото съдържание на антоцианини и мощната антиоксидантна активност

Доказани потенциални ползи при животни:

  • Шизандра възстановява зайци и плъхове от изключително силен стрес, водещ до промени в двигателната система.
  • В Китай е направено проучване върху ефекта на този плод при спортни коне. Установено е, че седмична доза от 48 грама, намалява пулса и възстановява по-бързо ритъма на дишане по време на голямо натоварване и до 5 минути след него.
  • подобрено е състоянието на плъхове, които са болни от хепатит- понижени са драстично триглициридите в кръвта, забавено е отлагането на мазнини и размножаването на възпалените клетки.
  • Шизандра притежава силни детоксикиращи свойства по отношение на черния дроб на плъхове.

Счита се, че Шизандра няма забележими странични ефекти. Въпреки това, някои хора проявяват непоносимост към плодовете, изразяващи се в гадене и леко разстройство. Поради това, че леко може да увеличи киселините в стомаха, тази билка не се препоръчва при колит и язва. Не се препоръчва прием на шизандра и от бременни жени, защото може да предизвика преждевременно раждане.

И накрая да не забравим да ви кажем най-важното- бъдете внимателни по отношение на брандовете за добавки, които избирате. Не всички са лицензирани и качествени. Най-добрите сред тях са удостоени с престижни сертификати. Добре е да следите за сертификата „органичен продукт“, защото знаем, че от почвата растенията си набавят необходимите вещества. Някои от тези вещества обаче, не са никак безопасни, ако съответната почва се наторява по неправилен начин или пък е замърсена чрез води, тежки метали и т.н. Продуктите на Nature’s Way са с гаранция за качество, изцяло органични са и на 100% ви осигуряват чисти суровини, както и най-правилно дозираните съставки във всяка добавка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари