БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Изненадващата причина защо пакетчетата с чипс са наполовина празни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Ако сте любител на чипс, сте се сблъсквали с този факт: Независимо къде пазарувате или коя марка купувате, когато отворите плика с чипс, той почти винаги е наполовина празен. Това може да бъде доста разочароващо. Винаги искаме пликовете да са пълни догоре с тези хрупкави, нарязани на ситно картофени продукти. Но всъщност има основателна причина за това – и не, компанията, която ги произвежда, не се опитва да ви излъже.

Причината, поради която пакетчето с чипс е наполовина празно…

В преработващата промишленост „хлабавото запълване“ е празно място, което е поставено умишлено около продукта. Идеята е, че това допълнително място може да служи като буфер, за да защити вашия чипс от повреда при грубо боравене по време на процеса на доставка. Пътуването от мястото на производство до мястото, от където си го купувате може да бъде доста неудобно! Хлабавото запълване служи като въздушна възглавница и ако не съществуваше, вашият чипс най-вероятно би изглеждал по-скоро като хлебни трохи.

Още малко информация…

Мислите, че плика с чипс е пълен с въздух? Хлабавото запълване всъщност е азотен газ. Производителите на чипсове пълнят торбичките с този консервант, за да поддържат продукта свеж. Ако пликът e изпълнен с въздух, чипсът ще се навлажни и развали. През 1994 г. учените откриват, че пълненето на пликовете чипс с азот не само спомага за удължаването на срока им на годност, но и ги прави по-добри на вкус!

Не забравяйте, азотът е природен газ и напълно безвреден – около 78% от въздуха, който дишаме, е съставен от азот. Но все пак е препоръчително след отваряне на чипса, да изчакате около 1 минута преди да пристъпите към консумация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари