БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамин А: Кои са някои от многобройните му ползи и как да си го набавяме

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Като деца казвали ли са ви да ядете моркови, защото те са полезни за очите ви? Това наистина е така. Витамин А обаче често се приема за даденост, тъй като повечето хора рядко имат дефицит. Приемът му помага за поддържане на имунното здраве, възпроизводството и зрението. Най-добрата част? Можете да си набавите всичкия витамин А, който ви е необходим от вашата диета, а можете да го приемате и под формата на хранителна добавка.

Какво е витамин А?

Витамин А е част от клас витамини, наречени мастноразтворими витамини. Това означава две неща: можете да съхранявате само малки количества витамин А в тялото си и ви трябват мазнини, за да го усвоите.  Витамин А наистина е добър за вашето зрение и по-точно за нощното ви зрение. Също така е особено важен и за растежа на костите през детството, възпроизводството и поддържането на здрава имунна система.

Витамин А в храната

Витамин А се предлага под различни форми в храната ни, включително предварително преработен витамин А и каротеноиди. Преработеният витамин А е това, което може да се нарече чист витамин А. Той естествено се намира в животински храни с високо съдържание на мазнини като пълномаслено мляко, яйца, масло и риба. Каротеноидите обаче се превръщат във витамин А вътре в тялото. Най-известният каротеноид е бета каротинът, който обикновено можете да намерите в оранжеви и тъмнозелени продукти като моркови, сладки картофи, чушки, броколи и спанак.

На етикетите на някои храни ще откриете количеството витамин А обозначено с международните единици IU. Единичен IU бета каротин е равен на 0,05 микрограма еквиваленти на активността на ретинола или mcg RAE. Възрастните се нуждаят от между 700 и 900 mcg RAE на ден.

Какво се случва, ако не си набавяте достатъчно витамин А?

Според Световната Здравна Организация дефицитът на витамин А е основната причина за слепота при деца в развиващите се страни.
Един от най-ранните признаци на недостиг на витамин А е нощната слепота. Диарията или анемията могат да бъдат предизвикани както от недостиг на витамин А, така и да доведат до ниски нива на същия.
Ако имате състояние, при което не можете правилно да абсорбирате мазнини, като муковисцидоза или болест на Крон, също сте изложени на риск от дефицит на витамин А.

Woman’s hand pours the medicine pills out of the bottle

Какво се случва, ако приемате твърде много витамин А?

Рядко се случва да предозирате приема на бета каротин, набавян от храна. Въпреки това, излишъкът му може да придаде на кожата ви оранжев оттенък, който отминава, след като спрете да ядете прекомерно количество храни, съдържащи бета каротин. Синтетичният витамин А обаче е една от тези добавки, с които не искате да експериментирате. За разлика от водоразтворимите витамини, разтворимите в мазнини витамини като витамин А лесно се съхраняват в тялото. Приемането на 4000 IU дневно в продължение на шест месеца може да причини треска, умора, анемия, подуване, болки в ставите и косопад, според проучване на StatPearls (юли 2019г.) безопасната горна граница за витамин А във вид на добавка за възрастни е 10 000 IU. Еднократна доза над 25 000 IU може да причини гадене, повръщане, диария, виене на свят, повишено мозъчно налягане и кожни проблеми. Преди да посегнете към някаква добавка или да увеличите витамин А в редовната си диета, не забравяйте да поговорите с лекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари