БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

5 вида чай, които трябва да имате вкъщи и ползите им за здравето ви

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 1,86 oт 5)
Loading...

Почти за всяко ваше неразположение, вероятно има чай който може да ви помогне и да облекчи състоянието ви. На пазара има голямо разнообразие от всякакъв вид чай и понякога е трудно да изберете такъв, който е подходящ за вас. Независимо дали имате проблеми със съня или изпитвате общо неразположение, днес ви обясняваме възможните ползи за здравето от пет популярни чая.

Чай от лайка: За спокоен сън

Чаят от лайка е може би най-популярен като средство за сън. Този чай е без кофеин и богат на биофлавоноидов апигенин. Когато апигенинът се свързва със специфични рецептори в мозъка, той може да има седативни ефекти, което намалява стреса и да насърчава съня. Различни проучвания предполагат, че чаят от лайка може потенциално да подобри и цялостното ви качество на сън.

Чай от мента: За подпомагане на храносмилането

Ако стомахът ви е разстроен, ментовият чай е чудесен избор. За тези, които се борят със синдрома на раздразненото черво (СРЧ), ментата може да бъде ефективно краткосрочно потискане на някои симптоми. Този чай обаче не трябва да се използва като средство за лечение в дългосрочен план. Също така, ако страдате от киселинен рефлукс, чай от джинджифил или лайка може да бъде по-добър избор, тъй като ментата може да влоши това състояние.

Чай от джинджифил: При гадене

Тези, на които им прилошава при пътуване (състояние, известно като кинетоза), могат да се възползват от топла чаша с чай от джинджифил. С джинджифил могат да се адресират и състояния като гадене при бременност или след химиотерапия. Джинджифилът също е полезен при лечение на стомашни болки, причинени от подуване и газове.

Черен чай: За здраве на костите

Черният чай е популярна напитка и може да помогне за подобряване на здравето на костите. По-високият прием на черен чай е свързан с по-нисък риск от хоспитализации, свързани с фрактури при възрастни жени, показват няколко проучвания. Този ефект се дължи на конкретните флавоноидите, които се съдържат в него. Ако сте чувствителни към кофеина, можете да консумирате безкофеинови версии на черен чай.

Зелен чай: За енергия

Ако не сте почитател на кафето, но се нуждаете от енергия, зеленият чай е най-добрият избор. Макар че не съдържа толкова кофеин колкото кафето, зеленият чай има повече кофеин от черния чай. Стандартната чаша зелен чай съдържа около 25 до 29 милиграма кофеин, докато същата по размер чаша кафе съдържа между 95 до 165 милиграма кофеин. И да не забравяме за забележителните ползи на зеления чай – катехините (натурални полифеноли) в съдържанието му допринасят за подобрено кръвно налягане и здравословни нива на холестерол.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
РАЧО МОСКОВ МОСКОВ
РАЧО МОСКОВ МОСКОВ
4 years ago

Много съм доволен от рекламата и разнообразни възможности. Благодаря.