БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Николай Найденов: Как да комбинираме ретинол, азелаинова киселина и ниацинамид при акне?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Николай Найденов е лекар със специалност по дерматология, завършил Медицински университет – София. Притежава докторска степен с тезата „Фотодинамична терапия на предракови лезии и кожни тумори“. Специализирал е в областта на дерматологичната хирургия в САЩ, както и на фотодинамична терапия в Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, Съюза на учените в България и Европейската Академия по Дерматология.


Всеки, който се бори с акне, знае, че за да се справи успешно с пъпките, комедоните и белезите от акне, трябва да има ясна стратегия и много търпение. Не малко пациенти са се изгубили по пътя, лутайки се между съвети от приятели, препоръки на инфлуенсъри или продукти, купувани на принципа проба-грешка. За добро или лошо, всяка кожа има своите специфики и това, което работи при едни, няма никакъв ефект при други. Ето защо най-правилният подход за справяне с акнеичната кожа е консултацията със специалист-дерматолог и информираният избор на точните продукти за типа кожа.

Ретинол, азелаинова киселина и ниацинамид са три съвременни и достъпни съставки, които се справят не само с акнето, а и с белезите, които то оставя. Добрата новина е, че вече можете да намерите тези три съставки в един-единствен продукт, който е без алтернатива на българския пазар.

Акне

Акнето е възпалително заболяване, което засяга голяма част от хората в тийнейджърска възраст. В последните години, обаче, се забелязва сериозно увеличение на така нареченото възрастово акне, което се появява след 25-годишна възраст и засяга предимно жените. Причините за това са много и включват генетична предразположеност, стрес, влошено качество на живот, хормонален дисбаланс и други. Възрастовото акне се появява най-често в т.нар U- зона на лицето – брадичка и челюст, и се характеризира основно с възпалителни лезии и по-малко комедони (черни и бели точки). За разлика от него, акнето при тийнейджърите са появява в Т-зоната на лицето – чело, бузи, нос, и се характеризира с множество отворени и затворени комедони и възпалителни лезии (гнойни или подкожни пъпки).

Разглеждаме подробно подходите за лечение на акне в предходна статия и затова няма да ги засягме тук, но ще обърнем специално внимание на една нова комбинация, която обещава впечатляващи резултати. Това е тройно активният крем Acne Out, съдържащ ретинол, азелаинова киселина и ниацинамид  – най-новото попълнение на biotrade, което вече е в АПТЕКИ 36.6.

Ретинол

Ретинолът е една от най-популярните съставки, използвани за лечение на акне и подмладяване на кожата. Той стимулира синтеза на колаген, който е важен за обновяването на клетките, изглажда структурата на кожата и има мощно антиоксидантно действие. Ретинолът е дериват на витамин А и има няколко разновидности – ретинил палмитат, ретиналдехид, третиноин, изотретиноин, хирокси-пинаколон ретиноат и други. Те действат по сходен начин, но се различават по силата на своето действие и по бързината на метаболизиране в кожата. Третиноин и изотретиноин са локални ретиноиди, които се продават само с рецепта от лекар и имат най-мощно действие за лечението на акне. Другите видове ретиноли се срещат в различни козметични продукти най-често с анти-ейдж предназначение, но и в някои анти-акне терапии.

Ретинолът, използван в тройно активния крем Acne Out e Hydroxy Pinacolone Retinoate (HPR) – четвърто поколение ретиноид, който се активира веднага в кожата, без да губи от ефективността си при метаболизиране и без да създава дискомфорт като зачервяване, пресушаване и излющване на кожата. Това е изключително важно за пациентите, които страдат от акне, защото им предлага гарантирано действие, без странични ефекти. HPR стимулира производството на нови клетки, намалява белезите и порите и изглажда текстурата на кожата.

Ретинолът е съставка, която трябва внимателно да се използва с други активни вещества. В тройно активния Acne Out той е комбиниран с ниацинамид и азелаинова киселина, които също се борят с акнето и белезите и действат синергично във формулата на крема, осигурявайки видими и бързи резултати.

Ниацинамид

Ниацинамидът е една от най-добре проучените съставки, която се бори с множество проблеми като пигментации, намалена еластичност, лоша текстура и възпаления на кожата. Множество клинични проучвания доказват неговата толерантност и висок профил на безопасност, което го прави предпочитана съставка в много продукти.

Как действа ниацинамидът при кожа с акне:

  • успокоява зачервяванията, което намалява видимо петната след пъпки;
  • действа противовъзпалително и предотвратява появата на нови несъвършенства;
  • минимизира порите и изравнява текстурата на кожата;
  • изсветлява тъмни петна и белези, вследствие на възпаленията;
  • регулира производството на себум и намалява омазняването на кожата;
  • стимулира регенерацията на клетките и така намалява риска от белези.

Азелаинова киселина

Третата звезда в това анти-акне трио е азелаиновата киселина, която играе ключова роля в терапията на кожа с акне. Множество клинични проучвания в последните десетилетия показват, че азелаиновата киселина работи изключително добре при акне с комедони и възпалителни лезии, а ефектът от действието ѝ е сравним с лечението с третиноин. Резултатите, които се наблюдават, са видимо подобрение на папули и пустули (гнойни и подкожни пъпки) още през първия месец на употреба, подобряване качеството на себума и отпушване и видимо свиване на порите*. Азелаиновата киселина има също доказано изсветляващо действие, което я прави отличен избор за борба с белезите от акне или така наречените постинфламаторни хиперпигментации.

Защо Acne Out?

Тройно активният крем Acne Out e комбинация от най-доказаните и най-високо ценени съставки при грижа за кожата в дермо-козметичната индустрия: ретинол, азелаинова киселина и ниацинамид. 

Ретинолът под формата на HPR (hydroxypinacolone retinoate) стимулира синтеза на колаген, намалява белезите и изглажда кожата. Той играе ключова роля и в регулацията на клетъчния растеж и диференциация, като предотвратява образуването на микрокомедони. Азелаиновата киселина видимо изсветлява петната от акне, има изразена антибактериална активност и отпушва порите, благодарение на кератолитичното си действие. Ниацинамидът успокоява, укрепва бариерата на кожата и придава равномерен и озарен тен.

В заключение може да кажем, че включването на такъв комбиниран продукт като тройно активния крем на biotrade Acne Out в терапията против акне гарантира видимо подобрение на кожата още през първия месец на употреба. А добрите резултати винаги мотивират пациентите да проявят постоянство по пътя към здравата и красива кожа.

*КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ Cunliffe & Graupe & Gollnick

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари