БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Любомир Сапунджиев: Какво трябва да знаем за Омега-мазнините, за да получим максимални ползи?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Любомир Сапунджиев е специалист – ревматолог в град Пловдив с над 20 години медицински опит и научни интереси в областта на диагностиката и лечението на остеопорозата и кристалните артропании. Диагностицира и лекува дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, опорно-двигателния апарат, костите, ставите и мускулите. Притежава правоспособност да извършва диагностични дейности с рентгенова апаратура и ставна ехография. Придобива специалност по Вътрешни болести през 2000г. и втора специалност по Ревматология през 2004г. Асистент на Медицински Университет Пловдив от 1996 – 2008г. От средата на 2008г. работи в УМБАЛ „Пълмед“ като началник на отделението по Ревматология. Телефон за контакти: 0888204021


Омега мастните киселини (Омега 3 , Омега 6 и Омега 9) са много популярни сред физически активните хора и имат различни ползи за здравето, свързани с техните свойства. Ще се спрем основно на Омега 3, защото те са най-дефицитни в нашата диета, и за да си ги набавяме в достатъчно количество, най-често трябва да прибегнем до прием на хранителна добавка. Но знаем ли как да направим най-добрия избор на такъв продукт? Нашето тяло не произвежда собствените ни Омега 3 мастни киселини, поради което те се наричат есенциални (незаменими) полиненаситени мастни киселини, които трябва да набавим от диетата си. Омега 3 се съдържат предимно в студеноводни мазни риби (треска, скумрия, сьомга, тон, херинга, сардини) и други морски дарове. Основните видове Омега 3 мастни киселини, от които се нуждаят нашите тела са EРA (ейкозапентаинова киселина) и DHA (докозахексаинова киселина). За тези, които не консумират риба, има растителни масла, които съдържат Омега 3, но само че различен вид – наречен ALA (алфа-линоленова киселина). Тя се съдържа в продукти като ленено семе, чия, соя, рапица, орехи и тъмнозелени зеленчуци като къдраво зеле и броколи.

ALA трябва да се превърне в организма ни в използваема EРA и DHA, но само 5-15% успява да се трансформира в активна животинска форма, което означава, че човек трябва да приема много храни богати на ALA, за да си набави достатъчно EРA и DHA. Важен факт е, че ALA която не успее да се преобразува успешно, се складира за използване като енергия от организма (т.е. складира като мазнини в тялото).

Защо Омега 3 мастните киселини са важни?

Доказано е, че Омега 3 повлияват положително управлението на възпалителните процеси в организма и намаляват нуждата от използването на НСПВС като ибупрофен и напроксен. Водят до по-малко следоперативно ниво на болката, подобряват симптомите при болезнена диабетна невропатия, намаляват нуждата от употреба на антидепресанти, по-малко симптоми при ревматоиден артрит, по-малко менструални спазми, по-добра функция при хора с остеоартрит на коляното, подобряват симптомите на възпалителни заболявания на червата. Ето защо е важно да взимаме информирани решения за избора на по-балансирана противовъзпалителна диета. Този вид възпаление, за който става дума не е видим. Не е като подуването и болката, която изпитваме, когато имаме възпален зъб например. Говорим за микровъзпаление в кръвоносните съдове, което е опасен терен и предпоставка за възникване на хронични възпалителни процеси.

– Омега 3 оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система, понижава холестерола и триглицеридите като същевременно няма нежеланите странични ефекти на статините (лекарства за понижаване на холестерола).

– Подпомага функциите на мозъка и сърцето, подобрява състоянието на кожата, косата и зрението, противодейства на умората и липсата на енергия.

– Проучвания показват, че дефицитът на Омега 3 е факт при състояния като мозъчна мъгла, загуба на когнитивни функции – затруднения с концентрацията и проблеми с паметта. Деменцията и депресията също са сред заболяванията, които са свързани с дефицит на Омега-3 мастни киселини.

Омега 3, Омега 6, Омега 9 – разликата:

Омега 6 също са полиненаситени мастни киселини, които трябва да си набавим с храната. Те имат важна роля за имунната ни система и кръвосъсирването. Омега 6 се съдържат в месото, яйцата, птиците, соята, царевицата, слънчогледовите масла, ядките и семената. Докато обаче Омега 3 са противовъзпалителни киселини, то Омега 6 са про-възпалителни киселини, т.е. те провокират възпаление в организма ни. Все пак в тялото ни трябва да има малко възпаление, което да поддържа напрегнат имунитета ни, за да можем да се преборим с вирусните, бактериалните и гъбичните инфекции. Въпреки това, когато имаме дисбаланс в диетата си и приемаме повече про-възпалителни-Омега 6, отколкото противовъзпалителни-Омега 3 мастни киселини има тенденция да се поддържа възпаление в тялото, което не е здравословно. И ако не набавим достатъчно Омега 3, за да компенсираме Омега 6, то ние ще бъдем в състояние на хронично възпаление. Установено е, че с храната си приемаме много повече Омега 6, отколкото Омега 3 и това съотношение е 25:1. Това е така и поради причината, че срокът на годност на Омега 3 е много кратък, а храна богата на Омега 6 издържа седмици или месеци, защото Омега 6 са много по-стабилни и могат да се влагат дори допълнително в състава на редица хранителни продукти. При хора с възпалителни заболявания като ревматоиден артрит целта е съотношението на Омега 6 към Омега 3 да бъде е 1:1. При здрави възрастни без хронично възпаление добрата цел е 4:1. Целта е не да елиминираме Омега 6 от диетата си, защото имаме нужда и от тях. Целта е да си набавим достатъчно Омега 3, за да се поддържа здравословен баланс.

Омега 9 мастните киселини не се считат за есенциални (незаменими), тъй като могат да се синтезират в организма ни от ненаситените Омега 3 и Омега 9. Като източници на Омега 9 ще посочим растителните масла и ядките.

Както стана ясно с диетата си набавяме достатъчно Омега 6 и Омега 9, но това което ни липсва за добре балансирано противовъзпалително хранене е Омега 3, което води до нуждата от прием на Омега 3 във вид на хранителна добавка, тъй като храните, които съдържат Омега 3 за жалост не присъстват толкова често в нашата диета.

Как да направим правилен избор на продукт с Омега 3?

Ако Омега 3 ще се набавя от добавки с рибено масло, то трябва да бъде във вариант поне 1000 мг рибено масло дневно с висока концентрация на EPA и DHA в него. За управление на болката се избират добавки със съотношение EPA/DHA = 1,3 : 1, т.е. повече EDA отколкото DHA. Омега 3 Натроцевтика е с отлично съотношение на EDA : DHA, което е 400:300 мг (1,3 : 1). За да се избегне рибен вкус в устата след прием, който е показател за вече окислен продукт, изберете продукт с нисък ТОТОКС индекс, който гарантира качеството на продукта. Омега 3 мастните киселини са особено крехки и чувствителни на окисляване, което води до загуба на техните полезни свойства. Окисленото рибено масло не се препоръчва за прием, защото вече няма полезни терапевтични качества. Признак за това е неприятния рибен послевкус. Индексът ТОТОКС измерва всички различни форми на окисление на мастните киселини и е отличен показател за действителното качество на използваното рибено масло.

Индексът ТОТОКС варира от 0 (на теория) до над 50:

– Тотокс индекс по-малко от 10 говори за рибено масло с отлично качество;

– Тотокс индекс по-малко от 26 е приемлив вариант, защото 26 е максималната допустима граница за здравословен състав на рибеното масло;

– Тотокс индекс над 26 е показател за силно окислено масло, което не е подходящо за употреба.

Изследвания показват, че значителен процент (60-70%) от добавките с Омега 3 на пазара са с ТОТОКС индекс над 26! Ако производителят на Омега 3 изрично не е упоменал ТОТОКС индекса върху опаковката на продукта, то най-вероятно говорим за продукт с ТОТОКС индекс над 26. Приема на подобни продукти може да крие рискове за Вашето здраве.

Омега 3 на Натроцевтика се гордее с ТОТОКС индекс до максимум 5 при капсулиране, което е гаранция за продукт с отлични качествени характеристики!

За оптимален терапевтичен ефект от Омега 3 Натроцевтика в състава на продукта са включени и два водещи световни патента К2VITAL и Lutemax2000.

К2VITAL е патент, осигуряващ най-бионаличната и биоактивна форма на витамин К2 – менахинон-7. К2VITAL е с доказани ползи за превенция на сърдечно-съдовата система, тъй като ще активира белтъци отговорни за свързването и извеждането на калция от стените на кръвоносните съдове и финото му насочване и инкорпориране в състава костите. Витамин К2 е необходим и за качественото усвояване на витамин Д в организма и за повишаване на костното здраве. Трябва да се прави разлика между К2 и К1, тъй като К1 има отношение към коагулацията (кръвосъсирването), а К2 има съвсем други функции.

Lutemax 2020 е водещ световен патент за очно здраве, който съдържа макулните каротеноиди в съотношение 5 (Лутеин) към 1 (Зеаксантин), както се срещат естествено в диетата. Ефективен при макулна дегенерация, фотострес, контрасна чувствителност и в цялостна подкрепа на очното здраве. Поради силно изразения антиоксидантен ефект и ролята си във връзката око-мозък, данни от проучване доказват, че Lutemax 2020 значително намалява стреса, кортизола и симптомите на неоптимално емоционално и физическо здраве.

Защо Омега 3 Натроцевтика?

  • Съдържа оптимално правилно съотношение EРA:DHA /400:300/ в 1000 мг рибено масло.
  • Водещ ТОТОКС индекс – до 5, който гарантира високото качество и реалните ползи от маслото;
  • Съдържа витамин К2 във вид на патента К2ВИТАЛ за оптимално сърдечно-съдово и костно здраве;
  • Съдържа Лутеин и Зеаксантин /5:1/ във вид на патента Лутемакс2020, за оптимално очно здраве и контрол върху хормона на стреса.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари