БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамин B12 и бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Витамин B12 e необходим за производството на червени кръвни клетки и нормалната функция на нервната система. Той подпомага растежа и развитието на плода по време на бременност поради участието си в синтеза на ДНК и РНК. Без него не могат да се образуват над 100 ензима, протеини, хормони и липиди в човешкия организъм.

Ниски нива на B12 по време на бременност

Нивата на витамин B12 спадат прогресивно през цялата бременност при повечето здрави жени. Спадът започва през първия триместър и нивата могат да спаднат до 50 % от стойностите преди бременността до третия триместър. Нивата на витамин B12 под нормалния диапазон се откриват при 35% до 43 % от бременните жени, но не показват общ дефицит на тялото в по-голямата част от случаите.

Нуждата от витамин B12 за плода възлиза на 50 mcg и не изчерпва нормалния запас на майката от приблизително 3000 mcg. Предполага се, че ниските нива на B12 по време на бременност не отразяват истински дефицит на майчиния организъм. Често нивата на B12 се връщат към нормалните си стойности веднага след раждането без допълнителен прием на  B12.

Причини за ниски нива на витамин B12 през бременността

Нормалните физиологични промени по време на бременност допринасят за спада на нивата на B12. Обемът на плазмата, течната част на кръвта, се увеличава с 40 до 50 %, което понижава концентрацията на витамина. Тъй като бъбреците филтрират кръвта с по-висока скорост по време на бременност, повече B12 може да се загуби в урината. B12 се прехвърля активно през плацентата към развиващия се плод. Нивата на витамин B12 в пъпната връв и кръвта на плода са два пъти по-високи, отколкото в майчината кръв, което показва преференциално доставяне на плода.

Недостиг на витамин B12

Ниски нива на витамин B12 са по-чести при вегетарианци и вегани; жени, които са претърпели операция за отслабване и такива с чревни заболявания, които предотвратяват усвояването на B12 (например, гастрит). Диагнозата за дефицит на витамин B12 се основава и на други лабораторни изследвания освен ниското съдържание в кръвта. Повишените нива на метилмалонова киселина и хомоцистеин са едни от индикаторите, че съществува дефицит на B12 в организма. Недостигът на B12 причинява анемия и увреждане на нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък, а по време на бременност се наблюдава увеличен риск от спонтанен аборт.

Кърма и витамин B12

Нивата на витамин B12 в кърмата са подобни на тези в майчината кръв. Недостатъчният прием на B12 по време на бременност или след раждането може да понижи концентрацията му в кърмата, дори при жени с достатъчен обем запаси в тялото. Ниски нива на B12 (10% до 30% по-ниски от нормалното) се откриват в кърмата на майки с веган или вегетариански режим на хранене. Децата им, ако са изключително кърмени, са изложени на риск от дефицит на B12.

Препоръка

По време на бременност и кърмене е препоръчително да се приема B12 заедно с Фолиева киселина за превенция на анемията у майката. Тъй като излишният прием на витамини натоварва организма, е препоръчително да се изследвате лабораторно преди да предприемете тази стъпка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари