БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АПТЕКИ 36.6 събират капачки за бъдещето на недоносените деца

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

От месец септември 2019г. всички обекти на АПТЕКИ 36.6 станаха стационарни пунктове за събиране на капачки, част от кампанията “Капачки за бъдеще”. За целта всеки един обект разполага със специален контейнер, обозначен с логото на инициативата и това на АПТЕКИ 36.6, в който се събират пластмасови капачки от напитки, козметични спейове, перилни препарати и фармацевтични продукти. Въпреки че аптечната верига е част от тази национална инициатива от скоро, на 28 септември 2019г. (когато се проведе официалното предаване на събраните до момента капачки в гр. Пловдив) успя да предаде десетки килограми пластмаса.

Какво се случва със събраните капачки?


Според официалните данни, едно на всеки 10 деца в България се ражда недоносено. А всяко 3-то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите, защото болниците използват остаряла техника. Кампанията “Капачки за бъдеще” е създадена от Лазар Радков и Мартина Йорданова и цели да закупи нови кувьози за болници в по-малките населени места. Те са успяли само за първата година и половина на инициативата да рециклират 140 000 кг. пластмаса и със събраните средства вече са дарили 11 кувьоза в 11 общински болници в цялата страна, сред които Чирпан, Червен бряг, Ботевград, Нова Загора, Троян и Кнежа. През септември 2019г. са успяли да подсигурят още 5 транспортни кувьоза, закупени с парите, събрани от пролетната кампания тази година.

Как определят къде да дарят закупените кувьози?


Инициативата “Капачки за бъдеще” разполага със справка от министерството за всички общински болници в страната, но извършва допълнителна проверка на всяка една от тях. Свързват се с болницата, проучват ситуацията и след това взимат решение къде има реална необходимост за направата на дарение.

И още…


По неофициални данни в момента в България пластмасови капачки събират близо един милион души. Проучванията на кампанията “Капачки за бъдеще” демонстрират, че те успяват да мотивират стотици хиляди Българи да се отнасят съзнателно към своите отпадъци:

  • 77% от събиращите капачки са намалили количеството пластмаса, което потребяват!
  • 89% от събиращите капачки са започнали да рециклират изобщо или повече от преди вследстие на кампанията.
    И още – много от участниците в “Капачки за бъдеще” са деца. Споделят, че тази инициатива ги учи не само да помагат на нуждаещите се, но и да пазят природата чиста.
Как да се включа?

Преди да изхвърлите употребена бутилка, свалете нейната капачка и я поставете в обикновена найлонова торбичка. При нейното напълване, я “изхвърлете” в специално обозначените контейнери в работното време на съответния обект АПТЕКИ 36.6. Тъй като цялата пластмаса бива предадена за рециклиране, найлоновата торбичка също ще бъде рециклирана и ще има своя принос към каузата. АПТЕКИ 36.6 имат ангажимента да изпразват периодично контейнерите, да съхраняват капачките в собствения си склад и да ги предават за рециклиране за инициативата “Капачки за бъдеще”.
Също така можете да съхранявате събраните капачки вкъщи и лично да ги предадете на посочите дата и място от кампанията. Те биват обявени на facebook страницата @kapachkizabudeshte два пъти годишно – един път през пролетта и един път през есента.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари