БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Жанет Думанова: Периартрит на раменна става – лечение с физиотерапия и рехабилитация

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.


Рамото е най-подвижната става в тялото и ние разчитаме на него, за да можем да извършваме редица дейности. Именно затова то може да бъде и лесно наранено. 

Ако страдате от нараняване на рамото, може да изпитвате силна болка през нощта или да Ви е трудно да лежите на него. В такива случаи е важно възможно най-бързо да се обърнете към специалист, който да Ви предпише необходимото лечение.

На какво се дължи възпалението на раменна става?

Възпалението на раменната става, познато още като „периартрит“, е постепенно прогресиращо заболяване, което засяга голяма част от хората, особено тези, практикуващи статични професии. Първият признак на развиващ се периартрит е появата на болка в раменната става, която се усилва при завъртане на рамото или повдигане на ръката над хоризонтално ниво. В напреднал етап на развитие на болестта болката се засилва и се проявява по същия начин по всяко време, без специфично натоварване.

Това състояние обединява няколко диагнози:

  • замръзнало рамо
  • адхезивен капсулит
  • рамо-ръка синдром
  • калциращ тендинит/бурсит (калциращо възпаление)
  • субакромиален бурсит (възпаление)
  • импинджмънт синдром (притискане при движение в рамото)

Всички тези състояния могат да бъдат предизвикани вследствие на повдигане на нещо тежко под неудобен ъгъл, повтарящи се движения, които натоварват рамото, травма, спорт и др.

Като изключим травматични причини и претоварване, болезненото рамо обикновено се проявява при хора след 40 годишна възраст. Често болката идва без конкретна причина, като най-силна е при опит за странично движение на ръката, известно като абдукция.

Лечение

В повечето от случаите лечението е консервативно. Изразява се в осигуряване на покой на засегнатата става, поставяне на лед локално в острия стадий и прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Много важна част от лечението е физиотерапията.

Ако симптоматиката не се повлияе от тези методи се предприема оперативна интервенция. 

Каква е ролята на физиотерапията?

Физиотерапевтичното лечение е от съществено значение във всички етапи на периартрит. 

За разлика от тазобедрената става, която е сигурна топка в гнездо, рамото е много плитка става и разчита повече на мускулите и други „меки“ тъкани – лигаменти и ставна капсула, за да я поддържат в правилната позиция. Когато има болка или увреждане на ставата, тези важни мускули стават по-слаби, поради липса на движения и рамото не функционира правилно.

Целта на физиотерапевта е да премахне болката и възпалението и да възстанови движението и функционалността в засегнатата област. Най-често се прилагат техники като кинезитерапия с мануална терапия, магнитотерапия, електролечение, лазертерапия, електростимулация, ултрафонофореза, гунафореза, фокусирана ударно-вълнова терапия и др. 

Физиотерапевтични процедури при периартрит на раменната става

  • Магнитотерапия

Магнитотерапията има противовъзпалителен, аналгетичен и регенеративен ефект. Въздействието на магнитотерапията върху тялото се основава на използването на импулси с честота и интензитет, съобразени с индивидуалните нужди на пациента. Магнитното поле повлиява на посоката на движение на йоните в кръвта, като по този начин се стимулира производството на бета-ендорфин, който има основно значение за намаляването на болката.

В медицински център „Етика“ се прилага една от най-добрите медицински техники за високоинтензивен магнит – Super Inductive System. Широкото честотно поле на SIS прави високоинтензивната магнитотерапия приложима при третирането както на остри, така и на хронични болкови състояния. Мобилизацията на ставите се постига чрез множество повторяеми мускулни контракции в областта на ставните капсули. Поради своя уникален механизъм на действие, високоинтензивната магнитотерапия има много положителни ефекти, включително:

  • води до моментално облекчаване на болката;
  • мобилизира ставите и укрепва мускулите;
  • релаксира мускулите, които страдат от хипертонус;
  • подпомага възстановяването на счупените кости.
  • Лазерна терапия

Поради естеството си на действие, лазерната терапия е особено полезна за пациенти, изпитващи остра болка поради нараняване, спортни травми, трудови злополуки и следоперативно. Лазерната терапия използва насочени монохроматични (едноцветни) лазерни лъчи от видимия и инфрачервения спектър, които повлияват тъканите чрез своя фотохимичен и фотоелектричен ефект. Тя работи като стимулира естествените лечебни способности на тялото и му помага да се самоизлекува по-бързо чрез метода на фотобиомодулация.

  • Електростимулация

Нискочестотните токовете се използват за стимулация на мускули със запазена инервация. При обездвижването на раменната става вследствие на болката и ограничените движения, се получава инактивитетна хипотрофия (намален обем) и хипотония (намален тонус) на мускулите. Това е така, защото те не извършват движения и не се стимулират от нервите, които не са повредени по своя анатомичен ход. В тези случаи, приложеният нискочестотен ток предизвиква контракция на част от мускулните влакна. Това подобрява тяхното кръвоснабдяване и до известна степен, предотвратява настъпването на тежка хипотрофия. Процедурата в медицински център “Етика” може да се извърши и с апарата Super Inductive System.

  • Гунафореза

Гунафореза е методика за въвеждане на висококачествен колаген чрез електромагнитен резонанс. По този начин се постига по-голяма дълбочина на проникване на гуна-колагена в ставите и тъканите и се избягва инжекционния метод на въвеждане на препарата. Колагенът е необходим за правилното функциониране на всички тъкани от ставно-мускулния апарат на човека (мускули, хрущяли, сухожилия, фасции), както и здравината и еластичността на кожа и подкожие. Той укрепва и заздравява колагеновия матрикс в хрущяла, сухожилия, мускули и ставните капсули и по този начин намалява болката, отока и дефицита на движения в засегнатата област.

  • Ударно-вълнова терапия

Начинът, по който шокуейв действа, е прост – акустичните вълни образуват „лъжливи“ микротравми. Те са само привидни, тъй като пациентът не усеща болка или дискомфорт, но в същото време организмът задейства естествените оздравителни процеси в засегнатата област. Метаболизмът се повишава и засилва отделянето на растежни фактори, които образуват нови кръвоносни съдове. Те, от своя страна, започват да доставят повече кислород и хранителни вещества в засегнатата зона, стимулирайки оздравяването на болните тъкани.

Отделно от своите основни ефекти, ударно-вълновата терапия повишава производството на колаген, редуцира възпалението на тъканите иразсейва натрупванията от калциеви соли (калцификати).

  • Ергон терапия

Ергон терапията представлява иновативен терапевтичен подход, съчетаващ статични и динамични манипулации на меките тъкани. Работи се със специални инструменти, изработени от безконечна стомана. 

Прилагат се терапевтични удари върху специфични точки на тъканни ограничения и сраствания на фасциите. Когато те бъдат освободени, функционалността се подобрява в рамките на няколко сесии от лечението. По този начин стимулира образуването на колаген, подобрява ефектите на мускулите, увеличава циркулацията на кръв към обработваната зона, намалява болките и мускулния спазъм и т.н.

  • Мануална терапия

Провеждането на мануално-медицинските техники в областта на рамото са насочени към една или повече от ставите, изграждащи раменния пояс. След поставянето на правилната диагноза терапията е високоефективна. Използват се специфични техники за всяка от ставите. Обикновено пациентите усещат моментално облекчение на болката и степенно подобрение на обема на движение в раменния пояс. След провеждане на между 3 и 5 процедури пациентите са практически възстановени. Мануалната терапия се комбинира чудесно с преформираните фактори на физиотерапията.

  • Кинезитерапия

Кинезитерапията е насочена към приложение на мобилизационни техники и упражнения. Кинезитерапията е един от първите методи за консервативно лечение при периартрит чрез намаляване на отока, възпалението, дразненето в областта на притискане. Също така кинезитерапията цели подобряване на биомеханиката на раменната става и постигане на безболезнени движения при вдигане на ръката над нивото на главата. 

В медицински център „Етика“ работят едни от най-добрите специалисти по физикална и рехабилитационна медицина. Клиниката предлага иновативни, достъпни и ефективни терапии, които се отличава като философия, подход, техническо оборудване. Центърът разполага с най-модерната апаратура, подходяща за всички хора, прекарали различни видове травматични инциденти и други видове неврологични и ортопедични заболявания. Научете повече на тел. 089 30 30 310 или на physio.etica.clinic.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари