БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Никола Кирев: 4 начина да се преборим с чувствителност в зъбите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Никола Кирев е част от екипа на Amaya Dental Clinic.

Чувствителност може да се появи в следствие на нарушаване структурата на емайла ( най-често в областта на шийката на зъбите ) или при отдръпване на венеца и оголване на корените на зъба. Най-често това се дължи на неправилната техника на четкане на зъбите с твърда четка. Ако проблемът не е толкова задълбочен може да го решите само с подмяна на четката с по-мека и да използвате паста за чувствителни зъби. Ако и това не помага ще се наложи да посетите вашия стоматолог. Ето четири начина за лечение на чувствителност на зъбите.

Поставяне на флуорен лак или гел. Флуорните лакове се поставят в засегнатите области, като възстановяват депата на калциев флуорид, които служат за щит срещу киселинните атаки и деминерализацията на зъба. Избягвайте употребата на храни и напитки с висока киселинност като газирани напитки или такива с високо съдържание на захар. Вместо това наблегнете на плодове и зеленчуци, богати на фибри , сирене , мляко Подобен ефект може да се постигне и с флуоридни гелове, поставени за няколко минути в устната кухина.

Оголването на кореновата повърхност в резултат на отдръпване на венеца или дефекти в емайла на шийката на зъба също водят до чувствителност на зъбите. Този проблем може да бъде елиминиран чрез бондинг . Това е процедура при която засегнатите зъби се покриват с композитен материал. За разлика от фасетите и короните при бондинга не се изисква изпиляване на зъбната повърхност. Това е бърз, лесен и неинвазивен начин за лечение на проблема. Използването на мека четка и избягването на хоризонталните движения при миенето на зъбите ще намалят износването на емайла и рецесирането на венеца. Това са основни фактори, водещи  до появата на чувствителност на зъбите.  

Четката трябва да бъде насочена под 45 градуса към венеца и да се правят измитащи движения във вертикална посока. Само така ще успявате да почиствате адекватно без да износвате емайла в тази деликатна шиечна зона на зъба. Честото избелване на зъбите също може да бъде причина. Не използвайте методи за домашно избелване които не са контролирани от стоматолог. Оголването на зъбите може да бъде в резултат на заболяване на венците – гингивит или пародонтит. Почистването на зъбен камък на 6 месеца и полагането на достатъчно грижи вкъщи – правилно използване на мека четка, конец за зъби и вода за уста ще предотвратят появата на тези заболявания.

Друга причина може да бъде бруксизмът ( състояние, при което човек стиска зъби несъзнателно – най-често през нощта).  Вашият зъболекар може да ви направи шина, с която да спите и така ще предпазите зъбите си. Освен това тя ще помогне да се елиминира болката и сковаността в ставите, които съпътстват това състояние.  Един от всеки четири човека които скърцат със зъби страдат от сънна апнея,  затова се консултирайте с личният ви лекар за да изясните причината за бруксизма.

Ако нищо не проработи ще се наложи засегнатият зъб да бъде умъртвен. Това е процедура, при която се премахва пулпата на зъба. Ако чувствителността сериозно нарушава качеството Ви на живот ще се наложи да се прибегне към тази манипулация. Въпреки че повечето пациенти свързват умъртвяването на зъб с болка, съвременната стоматология предлага безболезнени методи за този вид лечение.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари