БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Борба със сезонната болка в ставите – Мисията възможна!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Някои от нас може да приемат това като мит, но проучвания проведени наскоро във Великобритания, показаха че има връзка между климатичните условия, по-специално влажността и барометричното налягане и болките в ставите. В светлината на това изследване е добра идея да разгледаме по-отблизо как можем да поддържаме ставите си, докато се насочваме към месеците на студено и влажно време.

Всяка от ставите в нашето тяло се състои от костна, мускулна и съединителна тъкан. Синовиалните стави, като раменете, коленете, бедрата и ставите на пръстите са тези при които най-често изпитваме болка. Хрущялът и синовиалната течност в тези стави намаляват триенето, действат като амортисьори и поддържат ставата свободно движеща се. С напредването на възрастта и с общото износване, тези структури могат да бъдат увредени и нивата на синовиалната течност да намалеят, причинявайки болки в ставите.

Двете най-чести причини за болки в ставите са „остео“ и „ревматоиден“ артрит.
Остеоартритът обикновено е състояние свързано с напредване на възрастта. То засяга главно ръцете и ставите носещи тежестта, като коленните и бедрените стави. При това състояние хрущялът се дегенерира с течение на времето, причинявайки болка и възпаление. Ревматоидният артрит е хронично автоимунно състояние засягащо цялото тяло, но най-вече ръцете, краката, китките и коленете. Това състояние не е свързано с възрастта, но с времето ставите могат да се деформират, причинявайки и остеоартрит.

Поддържане на вашите стави

Един от най-ефективните начини за натурално поддържане на ставите и сухожилията е чрез диета и упражнения. Болката в ставите обикновено е свързана с възпаление и чрез диета и добавки може да се спомогне за намаляване и облекчаване на симптомите. Диета съдържаща разнообразие от плодове и зеленчуци, прясна риба, ядки, семена, зехтин и умерени количества червено вино не само носи вкуса на слънцето, но е и пълна с хранителни вещества, които помагат за здравето на ставите.
Каквато и да е причината за болката във вашите стави, антиоксидантите открити в подобен хранителен режим помагат за защитата на ставните структури от увреждане и оксидативен стрес. В допълнение дълговерижните Омега 3 мастни киселини, EPA и DHA изобилстващи в рибата и морските деликатеси предлагат естествена подкрепа, която намалява болката и възпалението.

Важно е да разгледаме и други хранителни вещества специално поддържащи нашите стави. Хрущялът и другите съединителни тъкани се нуждаят от колаген и витамини C, B3, B5 и B6.  Минералите магнезий, манган, цинк, мед и бор, позволяват на тъканите да се  регенерират много по-бързо и лесно.  Допълнителният глюкозамин, който се намира естествено в много части на ставата може да забави разграждането на хрущяла и също да спомогне за възстановяването му.

Сярата открита в съединението метилсулфонилметан, също е градивен елемент за здрави кости и стави. Метилсулфонилметанът облекчава болката и подуването в ставите при остеоартрит. Точно това го прави особено ефективен в комбинация с глюкозамин.  Възпалението може да бъде облекчено и от някои често срещани храни. Доказано е, че джинджифилът, семената от целина и ензимът  бромелаин, съдържащ се в ананасите, също намаляват болката и подуването и при двата вида артрит и могат да помогнат за подобряване на мобилността.


Поставете стабилно начало и останете активни с висококачествените витамини и минерали на Higher Nature.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари