БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Красимир Джинсов: Пристъпно сърцебиене – причини и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Красимир Джинсов е ръководител на сектор „Електрофизиология иКардиостимулация“ към отделението по Инвазивна Кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“– Пловдив. Част е от екипа на Медицински Център „Етика“, където извършва кардиологични и електрофизиологични консултации. Д-р Джинсов е и преподавател в Медицински Симулационен Тренировъчен център на Медицински Университет – Пловдив.

В професионалното си развитие е преминал обучения в Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Света Екатерина“ в гр. София, както и във водещи европейски центрове в Германия, Австрия, Холандия, Унгария, Словакия и Хърватия, където е трупал опит и знания в областта на електрофизиологията и кардиостимулацията. Правоспособността му по електрофизиология е потвърдена от Европейското дружество по сърдечен ритъм (European Heart Rhythm Association – EHRA), както и от Европейското дружество по кардиология (European Society of Cardiology – ESC) с международно признат сертификат. Лектор е на редица национални и международни конгреси. Води семинари и обучителни курсове в областта на кардиологията, електрофизиологията и кардиостимулацията на студенти по медицина, общо-практикуващи лекари, специализанти и специалисти по кардиология от България и чужбина.

Пристъпното сърцебиене представлява ускорен ритъм, който най-често произхожда от предсърдията. То започва и спира внезапно и се дължи на електрически импулс „дал на късо“, който се върти в кръг по абнормни влакна в сърцето.

Сърцето се състои от четири кухини – две предсърдия и две камери. Ритъмът му се контролира от естествен пейсмейкър (синусовия възел), разположен в дясното предсърдие. Той изпраща електрически сигнали, които се движат през предсърдията, карайки сърдечния мускул да се свива и да изпомпва кръв към камерите. След това сигналите пристигат до група клетки, наречена AV възел, където се забавят. Това леко забавяне позволява на камерите да се напълнят с кръв, преди да бъдат активирани от електрическите сигнали и да изпомпят последната към белите дробове или към останалата част от тялото. При здрави сърца това се повтаря между 60 и 100 пъти в минута. Честота над 100 удара в минута се нарича тахикардия. По време на епизод на сърцебиене сърцето бие около 150 до 220 пъти в минута.

Тахикардия (ускорена сърдечна честота) възниква, когато абнормно провеждащи структури в сърцето предизвикват поредица от бързо следващи един след друг цикли на електрическо активиране.

Основният симптом на надкамерната тахикардия е много ускореният сърдечен ритъм, който може да продължи от няколко минути до няколко дни. Може да се появява и изчезва внезапно. Пациентите със сърцебиене понякога усещат трептене или удари в гърдите, пулсиране във врата, слабост или чувство на силна умора, болка в гърдите, недостиг на въздух, замаяност, изпотяване, дори могат да загубят съзнание. Представете си асансьор: ако вратите му се затварят твърде бързо, хората нямат достатъчно време, за да влязат в него. По същия начин, когато сърцето бие твърде бързо, няма достатъчно време да се напълни с кръв, преди камерите му да се свият. В резултат на това може да се почувствате замаяни, защото мозъкът Ви не получава достатъчно кръв и кислород.

Надкамерните тахикардии обикновено не са животозастрашаващи, но в редки случаи могат да причинят загуба на съзнание или сърдечен арест. С течение на времето нелекуваните и чести епизоди на тахикардия могат да отслабят сърцето и да доведат до сърдечна недостатъчност.

Много често пристъпното сърцебиене е погрешно диагностицирано като паник атака. Причината за това е, че повечето епизоди са краткотрайни и докато пациентът стигне до лекар, сърцебиенето е отминало и всички изследвания са нормални. След поставяне на грешна диагноза, пациентът започва да се лекува за паник атаки, но симптомите му не изчезват. Това го тревожи и може да отключи истински паник атаки. Така болният се завърта в един порочен кръг. Ако имате подобни оплаквания, е най- добре да потърсите помощта на специалист кардиолог – електрофизиолог.

За някои хора епизодът на сърцебиене е свързан с очевидна причина, като упражнения, стрес или липса на сън. Нещата, които могат да причинят епизод на тахикардия, включват: сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност, наличие на допълнителна проводна връзка в сърцето, хронично белодробно заболяване, много кофеин, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици, включително кокаин и метамфетамин, бременност, тютюнопушене, заболявания на щитовидната жлеза, както и някои лекарства, включително лекарства за астма и такива за настинка и алергия.

Пристъпното сърцебиене може да се дължи на няколко основни групи заболявания. Важно е да се изясни точната причина за тахикардията, тъй като лечението е различно:

Атриовентрикуларна нодална риентри тахикардия (AVNRT). Това е най-често срещаният тип пристъпно сърцебиене. При него импулсът се завърта в кръг вътре в AV възела (основният път, свързващ предсърдията и камерите).

Атриовентрикуларна риентри тахикардия (AVRT) е вторият по честота тип надкамерна тахикардия, диагностицираща се предимно при по-млади хора. Възниква, когато допълнително мускулно влакно свързва предсърдията и камерите. Импулсът „дава на късо“ между нормалната проводна система на сърцето и този допълнителен проводен път. В някои случаи има повишен риск от внезапна сърдечна смърт, затова се препоръчва бърза оценка и своевременно лечение.

Предсърдна тахикардия. Този тип сърцебиене е по-често срещан при хора със сърдечни заболявания. При него електрическият импулс тръгва от място, различно от синусовия възел, и активира предсърдията и камерите. Пристъпното сърцебиене може да се дължи и на синусова тахикардия, мултифокална предсърдна тахикардия, предсърдно трептене и предсърдно мъждене.

Предотвратяване

Ако има установени отключващи фактори, те трябва да се избягват. Пациентите могат да си водят дневник, за да идентифицират тригерите. Добре е, ако успеят да запишат сърдечната си честота, симптомите и активността си по време на епизод на сърцебиене. Поддържането на сърцето здраво е важна стъпка в предотвратяването на тахикардиите. Хранете се здравословно, не пушете, спортувайте редовно и избягвайте стреса. За повечето хора със сърцебиене умерените количества кофеин (1-2 кафета дневно) не предизвикват пристъп, но големите количества трябва да се избягват.

Диагноза

За да се установи причината за сърцебиенето, първо се снема подробна история (анамнеза) за симптомите на пациента, последвана от преглед и някои изследвания. Кръвните тестове обикновено се правят, за да се изключат състояния, които могат да причинят подобни симптоми, като заболяване на щитовидната жлеза, анемия, инфекция и други.

Специфичните изследвания, които помагат в оценката на сърцето и диагностицирането на тахикардията, са:

• Електрокардиограма (ЕКГ). Записва електрическата активност на сърцето и измерва продължителността на всяка електрическа фаза в сърдечния цикъл. Може да покаже колко бързо или бавно бие сърцето. Тъй като сърцебиенето е пристъпно, може да не се регистрира на ЕКГ и записът да е напълно нормален.

• Холтер ЕКГ. Това е преносимо ЕКГ устройство, което може да се носи един или повече дни, за да записва сърдечната дейност по време на ежедневните активности. Целта е да се регистрира какво се случва с ритъма на сърцето по време на пристъп.

• Ехокардиография. Чрез ултразвук се създава изображение на сърцето. То дава подробности за структурата, функцията на сърцето и клапите му. Допълнителните проводни връзки или огнища от абнормно провеждащи клетки не могат да се изобразят с този метод, но той дава ценна информация за структурните особености на сърцето.

• Имплантируемо записващо устройство (лууп рекордер). То позволява постоянно мониториране на сърдечния ритъм в продължение на 3 години. Чрез него могат да се регистрират редки пристъпи на сърцебиене, когато другите методи не са дали резултат. Имплантира се под кожата в областта на гърдите.

Други тестове, които могат да бъдат направени, включват:

• Стрес тест (тест с натоварване). Тахикардия може да бъде предизвикана или влошена от стрес или физическо натоварване. По време на стрес тест това се постига чрез физически усилия на бягаща пътека или стационарен велосипед. По време на изследването стриктно се наблюдава дейността на сърцето.

• Електрофизиологично изследване (ЕФИ). При него една или повече тънки, гъвкави жички (катетри) се насочват през вените в областта на слабините до различни места в сърцето. Сензори на върховете на катетрите записват електрическите сигнали от него. Чрез ЕФИ може да се установи как електрическите сигнали се разпространяват по време на всеки сърдечен цикъл, да се предизвика сърцебиене и да се постави точна диагноза. С този метод може да се извърши и лечение, като причината за сърцебиенето се нагрява или замразява и по този начин се унищожава (аблация). Обикновено диагностиката и лечението се извършват в една процедура.

Лечение

Повечето хора с надкамерна тахикардия не се нуждаят от ограничения на активността или лечение. За други може да са необходими промени в начина на живот, медикаменти и сърдечни процедури за контролиране или премахване на ускорения сърдечен ритъм и свързаните с него симптоми. За прекъсване на пристъп може да бъдат опитани различни вагусови прийоми. Това са прости, но специфични действия, като кашляне, напъване или поставяне на леден пакет върху лицето. Всички те влияят на нервната система на сърцето и могат да спрат епизод на сърцебиене. Може да се опита и масаж на каротидния синус, но той обикновено се извършва под лекарски контрол.

Ако имате чести епизоди на сърцебиене, вашият лекар може да Ви предпише лекарства за контролиране на сърдечната честота или за възстановяване на типичния сърдечен ритъм. Медикаментите се различават по ефективност и странични ефекти. Те няма да излекуват сърцебиенето, а само ще го потиснат.

Катетърната аблация е предпочитаният метод за лечение на надкамерните тахикардии. При тази процедура се използват катетри, въведени през вените в областта на слабините. Чрез тях се установява причината за сърцебиенето, която се премахва с приложение на радиофреквентна или крио енергия. Процедурата е с почти 100% ефективност при повечето надкамерни тахикардии.

Здравословният начин на живот също е важна част от лечението. Пациентите трябва да се хранят здравословно, като консумират повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и ограничат солта и наситените мазнини. Ежедневната физическа активност, заедно с редукцията в консумацията на алкохол и отказа от тютюнопушенето, също са много важни.

Алтернативна медицина

Някои видове допълнителни и алтернативни терапии могат да помогнат за намаляване на стреса, когато той е причината за сърцебиене. Такива методи са йога, медитация и други техники за релаксация.

Ако смятате, че може да имате надкамерна тахикардия или друг вид сърцебиене, може да уговорете час за консултация с д-р Джинсов в МЦ „Етика“. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-лесно и ефективно е лечението. Когато отивате на консултация, може да се подготвите предварително. Запишете всички симптоми, които имате, включително тези, които не изглеждат свързани със сърцебиенето. Носете цялата си медицинска документация, която отразява настоящите и миналите Ви заболявания. Ако имате ЕКГ запис с регистрирана тахикардия е добре да го носите със себе си. Направете списък на всички лекарства, витамини или добавки, които приемате. Включете тези, закупени без рецепта. Ако е възможно, вземете със себе си член на семейството или близък приятел. Понякога може да е трудно да запомните цялата информация, предоставена Ви по време на консултацията. Човекът, който Ви придружава, може да си спомни нещо, което сте пропуснали или забравили. Запишете въпросите, които Ви интересуват и искате да зададете.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари