БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Каква е разликата между хипертоничен и изотоничен разтвор?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,60 oт 5)
Loading...

Изотоничният разтвор се прилага за ежедневно поддържане на чиста лигавица на носа и нейното овлажняване. Хигиената на носа е нещо, което не е за подценяване. Колкото важно е да се мият ръцете и лицето, също толкова важна е и хигиената на носната кухина, защото носа е входна врата за навлизане на абсолютно всички бактерии, вируси и алергени в нашето тяло.

Изотонични разтвори са тези, които имат същата концентрация на соли като тази в клетките на тялото и кръвта и могат да се прилагат всеки ден за промиване и прочистване на носа. Изотоничният разтвор прочиства носа еднакво ефективно и при деца и при възрастни. Особено нужен е в периоди, когато има повишени болести и инфекции. Подходящ е за употреба от хора, които страдат от алергии. Алергенът се отмива с изотоничния разтвор, което намалява времето му за контакт с лигавицата и съответно намалява проявата на алергична реакция. Също така се препоръчва на хората, страдащи от алергии да промиват носа си често, за да се повиши ефективността на противоалергичния продукт, ако приемат такъв.

Хипертоничният разтвор се използва в случаите, когато имаме запушен нос, хрема или настинка. Особено ефективен е при пациенти със синузит. Те от своя страна са с по-висока концентрация на сол и съдържат повече разтворени вещества в сравнение с кръвта и клетките. Те имат способността да извличат течност и по този начин намаляват отока и набъбването на лигавицата. Това улеснява дишането, без да наранява клетките и да предизвиква привикване, както се случва при капките за нос.

Хипертоничният разтвор може да се използва дълго време и в случаите, когато трябва да намалим приема или приложението на продуктите, съдържащи ксилометазолин – т.нар. назални деконгестанти. Разликата от употребата на последните е, че хипертоничните разтвори предизвикват отпушване на носа по съвсем естествен начин и то без да изсушават носната лигавица за разлика от спрейовете, съдържащи ксилометазолин.

Хипертоничният и изотоничният разтвор могат да се използват както от малки деца, така и от възрастни. Най-просто казано – изотоничните разтвори се използват за профилактика, а хипертоничните – за лечение. Това е в частния случай с грижата за носа.

Спреят за нос обикновено е неразделна част от терапевтичната схема при инфекциите на горните дихателни пътища както при възрастните, така и при децата. Повечето от тях се продават без рецепта в аптеките. При избора на спрей преди всичко е добре да се огледа опаковката и да се обърне внимание на съставките. Най-общо казано, има няколко вида:

  • Овлажняващи и почистващи (на основата на физиологичен разтвор, морска вода и др.);
  • Съдосвиващи (често към основното лекарство има и успокояващи, овлажняващи съставки), най-често ксилометазолин;
  • Противоалергични (те се предписват рядко при вирусни инфекции);
  • Подсушаващи – коларгол;
  • Антибиотични (продават се с рецепта).

Когато хремата е обикновена, спрейовете, базирани на физиологичен разтвор (0,9% натриев хлорид), са изключително ефективни. В препаратите по аптеките често има добавени хиалуронова киселина, билкови екстракти. Тези добавки обаче не са толкова важни, а повечето пациенти ги възприемат субективно като вкус или аромат.

По-важното е да се прецени правилно дали пациентът е за хипертоничен или за изотоничен разтвор на натриев хлорид. Може да се обърне внимание и на големината на разфасовката, така че да стигне за по-дълго време.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари