БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Помощ с Шуслерови соли при инсулинова резистентност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Броят на хората, които страдат от инсулинова резистентност и в резултат често заболяват от диабет тип 2 нараства с тревожна скорост. В Европа се очаква увеличение с 20% на засегнатите през следващите 20 години. Обратимо ли е състоянието и как можем да си помогнем – вижте съветите на графиня Ангелика Волфскийл – популярен немски натуропат и Шуслеров терапевт.

Тъй като при инсулиновата резистентност рецепторите на клетките са все по-малко чувствителни към действието на хормона инсулин, с помощта на Шуслеровите соли може да се повлияе на клетъчно ниво и да се подпомогнат процесите на възвръщане на хормоналния баланс.

Всяко едно физическо заболяване или стрес влияе на клетката и блокира нейната мембрана. Това възпрепятства движението на минералите, от които организмът има нужда. Затова оригиналните немски Шуслерови соли са разработени в естествена за тялото концентрация, така че да могат безпроблемно да навлязат в клетката, да регулират минералния баланс в нея и да подадат сигнал на йонните канали да се отворят отново. Всяка Шуслерова сол активира различни процеси в организма, свързани със здравето на клетката.

Ето кои са утвърдените в немската натуропатична школа Шуслерови комбинации в подкрепа на лечението на инсулинова резистентност.

Възвръщане на хормоналния баланс и регенерация на клетките при ИР

Шуслеровата терапия при инсулинова резистентност включва две комбинации минерални соли, които се редуват по определена схема:

  • Етап 1/ Регенеративна програма (в рамките на 2 седмици): сутрин Шуслерова сол №2 калциев фосфат, на обед сол №4 калиев хлорид, следобед сол №8 натриев хлорид и вечер сол №7 магнезиев фосфат.
  • Етап 2/ Метаболитна програма (през следващите 2 седмици): сутрин Шуслерова сол №10 натриев сулфат, на обед сол №5 калиев фосфат, следобед сол №9 натриев фосфат, вечер сол №7 магнезиев фосфат.

Терапията се изпълнява по тази схема за три последователни месеца, 2 пъти годишно. Приемът е по 3-5 табл. дневно от всяка сол.

Оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), включени в програмата, имат следното действие:

  • Повлияват хормоналния баланс в организма и метаболитните нарушения, водещи към диабет тип 2.
  • Профилактират метаболитни усложнения, провокирани от стрес.
  • Допринасят за киселинно-алкалния баланс в цялото тяло.
  • Подобряват мастната обмяна и разграждането на захарта.
  • Подпомагат функциите на черния дроб.

Важни промени в ежедневните навици и начин на хранене

Тялото дълго толерира грешните ни хранителни навици и нездравословния начин на живот. Често с десетилетия е възможно да не се откриват сериозни заболявания, както и да липсва притеснителна симптоматика. Именно затова е толкова неприятна изненадата, когато се установи наличието на инсулинова резистентност. Но болестта не е възникнала внезапно – резултат е на вредните ни привички в течение на години:

  • Неправилно хранене – прием на твърде много бързи въглехидрати, захар, нишесте, недостатъчно баластни вещества; лошо качество на мазнините – трансмазнини; твърде много алкохол.
  • Липса на движение – нетренираната мускулатура има нужда от повече инсулин, за да поеме глюкозата от кръвта.
  •  Недостатъчно сън през нощта – при по-малко от 6 ч. сън за продължителен период от време се нарушават процесите на регенерация на клетките; усещането за глад нараства, апетитът се повишава неконтролируемо; възникват нарушения в инсулиновата чувствителност.
  • Наднормено тегло, за което не се вземат мерки – то също играе ключова роля, особено затлъстяването в коремната област. Тревожни сигнали са, ако обиколката на талията при жените надвишава 88 см, а при мъжете – 102 см. При този тип затлъстяване т. нар. „висцерална мазнина“ огражда вътрешните органи в корема и също е метаболитно активна.

Как да се храним, за да сме здрави:

  • За стабилизирането на кръвната захар е важно да има точно установено време за прием на храна.
  • Да се прави 15 минути леко раздвижване след основно хранене – напр. разходка, каране на колело.
  • Прием на предимно топла храна и достатъчно течности (1.5 – 2 литра на ден).
  • По време на хранене да не се пие вода, тъй като се разреждат храносмилателните ензими.
  • След 14 ч. да се избягва приемът на сурови зеленчуци и плодове, тъй като се претоварва храносмилателната система.
  • Да не се вечеря късно вечер –около 18 ч., най-късно 19 ч., е оптималното време за последно хранене за деня.
  • Да се възприеме като норма интервалното гладуване – без прием на храна минимум 12, още по-добре 16 последователни часа. Това е приблизително времето, от което тялото се нуждае, за да се активира обновяването на клетките.
  • Да се използват подправки, които стимулират храносмилането (кимион, горчица, анасон, копър и др.).
  • Да се предпочитат храни, богати на баластни вещества, пълнозърнести продукти. Да се ограничи пшеницата, минимално количество млечни продукти. Да се избягват храните с висок гликемичен индекс.

Инсулиновата резистентност е обратимо състояние, но е важно да се вземат своевременно нужните мерки едновременно с лечението, а именно: подобряване на начина на хранене, прием на необходимите витамини и минерали, засилена физическа активност (любим спорт и много движение, разходки на открито).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари