БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Добавки в помощ при диабет

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,25 oт 5)
Loading...

Захарният диабет (Diabetes mellitus) обединява група от заболявания, които засягат начина, по който тялото използва глюкозата. Тя е жизненоважна за организма, защото е източник на енергия за клетките, изграждащи мускулите и тъканите. Глюкозата (захарта) е и основното гориво за човешкия мозък.

Захарният диабет тип 1, известен още с остарелите имена инсулинозависим или детски диабет, се дължи на невъзможност на задстомашната жлеза (панкреас) да произвежда достатъчно от хормона инсулин. Тип 1 се проявява обикновено в детска или юношеска възраст (много рядко при възрастни хора) и на нея се дължат от 5% до 10% от всички случаи на захарен диабет.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет и заема 90% от всички случаи. Два важни фактора играят роля в развитието на диабет тип 2: Нарушение на инсулиновата секреция от панкреаса и резистентност към ефекта на инсулина в организма. В повечето случаи няма признаци на диабет, диагнозата обикновено се поставя случайно при провеждане на профилактични лабораторни изследвания или изследвания по друг повод. По-често се среща при хора с наднормено тегло на възраст над 45 години.

Независимо от какъв тип е заболяването, основната последица от него е повишено количество на глюкозата в кръвната плазма. Хронично повишените нива на кръвната захар доказано водят до сериозни здравословни проблеми. Най-тежките увреждания са на нервите и нервните окончания и на кръвоносните съдове – от най-малките – артериолите, до най-големите артерии.

Съществуват и потенциално обратими състояния на заболяването, т.нар. преддиабет – когато нивото на кръвната захар е по-високо от нормалното, но не е толкова повишено, че да бъде класифицирано като развило се заболяване, и гестационен диабет, който се появява по време на бременност, но може да изчезне след раждането на бебето.

Лечението при диабета е различно спрямо типа. Може да включва инсулин, инсулиноподобни пептиди или т.нар. перорални противодиабетни лекарства. Управлението на заболяването при всички случаи включва промени в начина на живот. При диабет тип 2 е възможна превенция, която включва здравословно хранене, физическа активност, поддържане на нормално телесно тегло.

В подкрепа при управлението на диабета, преддиабета и превенция на усложненията от диабет успешно могат да се прилагат специализирани хранителни добавки със съставки с доказан ефект. Те могат да подпомагат поддържането на здравословни нива на кръвната захар, да повлияват на апетита и пиковете на инсулин след хранене, да подпомагат правилното функциониране на нервите и зрението, които най-често страдат от усложненията при диабета.

Хромът е минерал и класически пример за добавка, благоприятстваща организма при диабет и преддиабет. Той е жизнено важен за организма микроелемент. Участва в метаболизма на въглехидратите, влизайки в съединението, наречено глюкозно-толерантен фактор, или GTF. Хранителните вещества, свързани с GTF, имат важно отношение в баланса на кръвната захар. Основна функция на GTF е подпомагането функциите на инсулина. Хромът в Хром Пиколинат, 200 mcg® на Nature’s Way е под формата на сол на пиколиновата киселина, гарантираща оптимална системна резорбция и съответно ефективност. Допринася за контрола върху нивата на кръвната глюкоза и спомага за намаляване на апетита, особено що се отнася до сладките и тестени изделия. Спомага за увеличаване количеството на циркулиращите в кръвта липопротеини с висока плътност (HDL или „добър” холестерол). Благоприятства метаболизма на мазнините и спомага за намаляване нивата на триглицеридите в кръвта.

От особено значение е адекватен прием на витамини при състоянията на диабет и преддиабет. Мултивитамините Alpha betic®съдържат оптимални дози от всички основни витамини, подпомагащи контрола върху кръвната захар и допринасящи за намаляване на умствената и физическата умора, съпътстващи заболяването. Обогатени са с алфа-липоева киселина – природен антиоксидант, който облекчава симптомите на диабетната полиневропатия и предпазва клетките от оксидативно увреждане. Киселината е способна да повиши ъптейка на глюкоза от мускулните клетки и да повишава инсулиновата чувствителност при диабет тип 2. В ин витро проучвания е показано, че алфа-липоевата киселина стимулира ъптейка на глюкоза от мускулните клетки подобно на инсулина. Alpha betic®съдържа и лутеин – каротеноид, осигуряващ мощна защита срещу увреждане на зрението в резултат от високите нива на глюкозата. Приемът допринася за облекчаване на често срещаните състояния съпътстващи диабета като умора, умствено изтощение, зрителни нарушения, увреждане на нервите. Съдейства за укрепване на имунитета и намаляване на риска от инфекции.

Гимнема (Gymnema sylvestre) e растение придобило последно време особена популярност в подпомагането на диабета. Представлява целогодишно, вдървеняло, увивно растение, нативно за Азия, Африка и Австралия. Листата и екстракти получени от тях съдържат гимнемови киселини (вид тритерпенови сапонини) – клас биологично активно съединения, способни да блокират вкусовите рецептори за сладко върху езика и предизвикващи временно потискане на сладкия вкус. Според проучвания гимнемовите киселини могат да се свързват и с рецептори по чревните стени, с което да намаляват абсорбцията на захарни молекули в червата. По този начин намалявайки кръвната захар и подпомагайки секрецията на инсулин (Pragya Tiwari et al., 2014). Gymnema 500 mg®на Nature’s way, съдържа стандартизиран екстракт от лист от гимнема, съдържащ 25% гимнемова киселина. Намалява усвояването на глюкозата в червата, предотвратява абсорбирането на захарните молекули и по този начин възпрепятства покачването на глюкозните нива. Притежава силно антиоксидантно действие. Намалява желанието за сладко и спомага за поддържането на нормално телесно тегло.

Blood Sugar®е комбиниран продукт съдържащ витамин А (като смес от каротеноиди) и екстракти от канела, гимнема, сминдух, горчив пъпеш, опунция (бодлива круша) и черна боровинка – тази комбинация от съставки оказва хипогликемично, холестеролопонижаващо, апетитопотискащо, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Намира приложение и при профилактика при преддиабет и като подпомагане на основната терапия при диабет тип 2. Полифенолите в кората от канела (Cinnamoni cortex, Cinnamomum zeylanicum) имат повишаващо чувствителността на тъканите към инсулина действие, което позволява по-добро оползотворяване на глюкозата в тъканите и намаляване нивата й в кръвта. Семената от сминдух (Trigonella foenum-graecum) съдържат стероидни сапонини, флавоноиди, аминокиселини, минерали и други ценни компоненти, които проявяват понижаващо кръвната захар и холестерола действие. Листата от черна боровинка (Vaccinium myrtillus) са богати на антиоксиданти и оказват подпомагащ ефект при диабетната ретинопатия.

Правилните хранителни добавки значително могат да подобрят състоянието на диабет и преддиабет, но е важно употребата им винаги се консултира с наблюдаващия заболяването лекар. Задължително е да се следват указанията и дозировките посочени от производителите, за да се избегне хипогликемия. В никакъв случай не следва добавките да заместват конвенционалната терапия при диабет, назначена от ендокринолог.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари