БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Светозар Дренски: Слънце и слънцезащита

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Светозар Дренски

Д-р Светозар Дренски е дерматолог-венеролог с над 25 години практика. Завършва медицина в София през 1992 г. След това специализира дерматология и венерология във ВМА-София. От 1997г. има частен кабинет, където практикува.

От няколко години д-р Дренски работи със CBD продукти.

За въпроси и консултации – [email protected]

________________________________________

Вече сме в сезона на лятото и почти всеки от нас прави планове за приятна почивка на море или планина. Какви са моите съвети за предпазване от слънце?

Слънчевите лъчи са изключително важни за живота на земята – за хората, животните и растенията. Без слънце реално животът ни е немислим!

Положителни ефекти на слънцето върху човешкия организъм са следните:

– способства за нормално синтезиране на витамин Д в организма, засилва имунитета и предпазва от развитие на рахит;

– подобрява емоционалния тонус, чрез синтеза в мозъка на различни хормони на щастието;

– действа противовъзпалително при някои заболявания на кожата;

– има естетическо действие чрез образуване на лек загар.

От друга страна слънцето има и някои неблагоприятни ефекти върху кожата:

– предизвика слънчево изгаряне, непосредствено след излагане на кожата на въздействието му;

– може да доведе до появата на различни фотодерматози (фотоалергични и фототоксични реакции);

– ускорява процеса на преждевременното стареене на кожата;

– увеличава броя на бенките, тъмните петна и други пигментни образувания по кожата;

– увеличава риска от образуване на злокачествени тумори на кожата – базоцелуларен карцином, спиноцелуларен карцином и меланом. Последният е изключително опасен, защото засяга най-често млади хора и има висока склонност към метастазиране.

Естествената ни защита срещу слънчевите лъчи е меланинът – основният пигмент на кожата.

Меланинът се произвежда непрекъснато в меланоцитите, но под влияние на слънцето, производството му се засилва. От безцветната аминокиселина тирозин, през множество трансформации, се достига до образуването на меланин. По-голямото количество меланин придава тена на загара, но по-важното е, че предпазва ДНК на клетките от вредното въздействие на слънчевите лъчи!

Какво трябва да знаем за лъчите от слънчевия спектър?

Слънчевият спектър включва UV лъчите (A, B и C), видимите и инфрачервените лъчи.

Картина, която съдържа текст, екранна снимка, линия, диаграма  Описанието е генерирано автоматично

С увеличаването на дължината на вълната, намалява енергията, която тя носи! От друга страна, лъчите с повече енергия, проникват по-повърхностно в кожата.

UV лъчите (от 100 до 400 nm) представляват най-голям интерес.

Te всъщност са само 5% от слънчевите лъчи. UVC лъчите (100-280 nm) са с най-малка дължина и се спират напълно от озоновия слой, а UVB и UVA лъчите достигат до земята.

UVB лъчите (280-315 nm) представляват 2% от цялото UV лъчение. 90% от UVB лъчите се абсорбират от озона. Tе достигат до епидермиса (най-горен слой на кожата), стимулират образуването на меланин и предизвикват слънчево изгаряне. Интензивността им зависи от надморската височина, сезона, часа на денонощието и др. Те не преминават през облаци и стъкло, и проникват повърхностно в епидермиса. Когато през топлия сезон усетим затоплянето на кожата от тях, инстинктивно се скриваме на сянка!

UVA лъчите (320-400 nm) са 98% от целия UV спектър. Те предизвикват незабавно потъмняване на кожата, след излагане на слънце. Важно е да се запомни, че UVA лъчите преминават през облаци и стъкло, проникват дълбоко в дермата, като причиняват фотодерматози, фотостареене (увреждат се колагена и еластина) и фотоалергии!

Искам още веднъж да подчертая, че слънчевата радиация, която достига до земната повърхност се състои основно от UVA и малко количество UVB лъчи! Доказано е, че UVB и UVА лъчите способстват за появата на някои злокачествени тумори на кожата (базоцелуларни и спиноцелуларни карциноми, или меланоми) и катаракта на очите!

Логично възниква въпросът как може да се предпазим от слънцето?

Тази защита може да се раздели на вътрешна и външна.

Вътрешната, както споменах преди малко, е меланинът в кожата. За съжаление, той е ефективен срещу UVB лъчите, но не и срещу UVA. За защита от слънце може да се приемат и антиоксидантни таблетки.

Външната слънцезащита включва дрехите, шапките и различните слънцезащитни продукти. Не трябва да се забравя, че UV лъчите преминават през дрехите. Най-добре предпазват тези облекла, които са от плътни платове. Тъмните на цвят поглъщат в по-голяма степен лъчите от светлите!

Къде е мястото на слънцезащитните продукти, които през последните години са доста популярни?

Различните слънцезащитни продукти (кремове, млека, гелове и др.) трябва:

  • да отразяват, разсейват и поглъщат в максимална степен UVB и UVA лъчите;
  • да са фотостабилни – т.е. ефективността им да не намалява от UV лъчите;
  • да са устойчиви на вода (плуване или къпане) и изпотяване;
  • да са безопасни – т.е. да не са токсични, дразнещи или фотосенсибилизиращи;

Тези продукти трябва да се прилагат 15-30 минути преди излагане на слънце, за да образуват защитен филм. При по-продължителен престой, намазването трябва да се повтаря на всеки 2 часа!

Децата до 12-месечна възраст трябва да се пазят от директна слънчева светлина! Те изгарят много по-лесно от възрастните поради факта, че в кожата им има по-малко количество меланин!

Тук е мястото да спомена за различните фототипове при хората.

През 70-те години на 20-ти век, известният американски дерматолог Джон Фицпатрик, разделя хората на 6 фототипа.

Хората попадат в различните фототипове според цвета на кожата, косата, дали изгарят на слънце и дали получават тен. Например, индивидите от 1-ви фототип са т. нар. албиноси. Те нямат пигмент в кожата, косата им е бяла, винаги изгарят на слънце и никога нямат тен. На противоположния полюс са тези от 6-ти фототип. Те са с много тъмна кожа, черна коса, никога не изгарят и винаги имат тен. За България са характерни 3-ти и 4-ти фототип, като разбира се понякога се наблюдават също 2-ри и 5-ти. Определянето на фототипа има пряко отношение, към определянето на слънцезащитния фактор (SPF).

Най-простото правило е, че колкото по-светла е кожата, толкова защитният продукт трябва да е с по-висок SPF!

Няколко думи и за слънцезащитния фактор!

През 1962 година, SPF става световен стандарт за измерване ефективността на слънцезащитните кремове, който показва защитата срещу UVB лъчи. Представлява отношение между максималната еритемна доза (MED) при защитена кожа спрямо незащитена. MED е количеството енергия, което причинява еритема (зачервяване). Според SPF нивата на защита са: 50+ – много висока, 30-50 – висока, 15-30 – средна и 5-15 – ниска.

PPD (persistent pigment darkening) е фактор, който показва защитата срещу UVA лъчите. Отношението SPF/PPD трябва да е по-малко от 3.

Например, ако върху опаковката на един крем, има обозначение SPF 50, то това означава, че количеството UV лъчи, необходимо за предизвикване на еритема при използването на този продукт, е 50 пъти по-голямо, отколкото без защита!

Когато се правят лабораторни изследвания за определяне на SPF, се поставя върху кожата на доброволци количество от крема около 2mg на квадратен сантиметър. Или реално около 40-50ml крем.

Проблемът е, че никога в реалността, никой не се намазва с такова количество през 2 часа. Така слънцезащитата рязко спада като ефективност и най-вече продължителност! Затова препоръчвам на моите пациенти да ползват кремове със SPF 50+! Като най-добре е да са от реномирани производители, които са се доказали с годните.

Искам да обясня накратко и за слънчевия UV индекс, който в България не е толкова познат.

Глобалният слънчев UV индекс характеризира нивото на слънчевата UV радиация на повърхността на земята. Неговите стойности започват от нула и с увеличаването им (над 11), нараства вероятността за вреда върху кожата и очите.

UV индексът е важно средство за увеличаване на публичната информираност, относно рисковете от прекомерното излагане на UV радиация, както и за необходимостта от използване на предпазни средства. Насърчаването на хората да редуцират престоя си на слънце, ще доведе до по- малко здравни проблеми и значително снижаване на здравните разходи. В много държави, за UV индекса се информира заедно с прогнозата за времето, във вестниците, телевизията и радиото. За съжаление в България това не е така!

И така постепенно достигаме до фотодерматозите – заболявания, които са пряко свързани с излагането на слънце!

Това са група кожни заболявания, които протичат остро или хронично, след краткотрайно, или продължително излагане на слънце. Те могат да се разделят на няколко групи:

  • идиопатични, които включват полиморфно-светлинна фотодерматоза, актинично пруриго, соларна уртикария и др.

Например, полиморфно-светлинната фотодерматоза се среща често при жени в началото на лятото. Засяга зони, които обикновени са били защитени с дрехи. Рецидивира без влошаване.

  • екзогенни фотодерматози – фототоксични и фотоалергични;
  • ендогенни фотодерматози – порфириите.

Лечението на различните видове фотодерматози включва избягване на излагане на слънце, локални и общи слънцезащитни средства, и адаптация – постепенно закаляване, чрез фракционирано слънчево облъчване.

Искам да отбележа, че целта е да не се достига до слънчево изгаряне, но ако все пак се случи, лечението е следното:

През първите 24 часа, върху засегнатите места трябва се държи студено – студени компреси или кърпи, напоени със студена вода. Много е важна хидратацията – да се използват хидратиращи или епителизиращи кремове. И такива, които намаляват сърбежа. При образуване на мехури, те не трябва да се пукат, за да не се инфектират! Може да се постави временна превръзка. Вътрешно може да се приемат различни обезболяващи.

Искам да представя на читателите на това списание една нова серия слънцезащитни продукти – Medisun!

Medisun е серия за слънцезащита от най-висок клас на компанията ACM, със седалище Париж, Франция. Серията включва 5 продукта, като всички са със SPF 50+. Основните съставки включват най-модерните физични или органични филтри, които са безопасни за здравето на възрастните и децата!

Първите 2 продукта са с много висока слънцезащита, като единият е с цвят, а другият е без. Третият съдържа само физични филтри (без органични) и е за лица с чувствителна кожа, и алергии към органичните филтри.

Четвъртият продукт е под формата на матиращ гел, за хора с мазна и акнеична кожа. С него се прикриват белезите от акне или други несъвършенства. Известно е, че акнето се влошава през лятото и трябва да се намали влиянието на слънцето, чрез непрекъснато използване на слънцезащитни продукти през месеците със силно слънцегреене. Петият продукт от серията Medusun е спрей, за всякакъв тип кожа, като опаковката е от 200 ml. Може да се използва от цялото семейство – родители и деца.

В заключение бих припомнил още веднъж, че отдавна не е полезно и модерно да се правят прекомерни слънчеви бани с цел по-тъмен тен. Никога да не се забравя, че най-добрата защита от слънцето е сянката! За частите, които остават непокрити от облеклото, като лицето и ръцете, трябва да се използват качествени слънцезащитни продукти!

Всички продукти от серията Medisun могат да бъдат намерени в АПТЕКИ 36.6!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари