БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Стоилов: Наръчник за бременни – какво да направите, след като видите 2-те черти на теста?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (28 вота, средно: 1,14 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

______________

След като в миналия брой на списането разгледах подробно всички действия, които трябва да предприемете преди да забременеете, сега се спирам на най-прекрасния период в живота на жената. Започвам с въпроса как да разберете дали наистина сте бременна? След като очакваната менструация ви закъснее изчакайте няколко дни, даже седмица и си направете уринарен тест за бременност от близката аптека. Тези тестове в голям процент показват дали сте бременна. Трябва да видите две добре видими чертички на теста, за да е позитивен. При наличие на една добре видима и още една бледа е добре да се повтори теста след 2-3 дни. Ако нямате търпение да разберете, може да се направи кръвен тест и да се изследва хормон, който се покачва през бременността, наречен бета-ЧХГ. Най-добре е кръвния тест да се разчете от лекар акушер-гинеколог.

След като вече сте бременна, очаквано или не, трябва да помислите за някои неща. Едно от първите неща е да посетите акушер-гинеколог. Прегледът не трябва да е прекалено рано, но не и прекалено късно. Какво имам предвид? Ако отидете с 2 дни закъснение на менстуацията, при гинекологичния преглед няма да се установи нищо съществено – с ехография може да се визуализира малко плодно сакче, но може и да не се визуализира. Ако посетите лекаря си след 3-4 месец на бременността, пък, ще изпуснете да направите важни изследвания, а даже може и да не сте приемала фолиева киселина по 400 микрограма на ден за първите 12-14 гестационни седмици, която се прилага за профилактика на дефекти на невралната тръба. Моят съвет е да посетите акушер-гинеколога си след поне от 2 до 4 седмици закъснение на менструацията.

При посещението на лекаря вие ще разговаряте за настоящата бременност, предишни бременности, заболявания, прекарани операции и т.н. Важно е да сте открита и да споделите цялата информация, с която разполагате. Ако смятате, че има нещо, което ви смущава и не искате да го споделяте с близките или партньора си, запазете си час при вашия лекар, така че да сте сама. Имайте предвид, че дори и малките подробности може да се окажат съществени. Не прикривайте факти и не се притеснявайте да споделите всичко, което ви се струва важно. 

Посещението на гинеколог включва преглед. Гинекологичният преглед е много важен за нас, за да установим наличие на различни патологични състояния, които само с ултразвук няма как да се открият. Например, един полип на шийката може да създаде много тревоги, ако не е установен, защото може да започне да кърви и да ви изпишат медикаменти, от които няма полза и вие пак да си кървите. Една генитална инфекция без да се направи преглед и вземе микробиологично изследване не може да се разбере и лекува, а тя може да причини преждевременно раждане. Гинекологичният преглед ни ориентира за вашите анатомични и физиологични особености – състоянието на външните полови органи, влагалище, шийка, матка, яйчници, таза. Трябва да знаете, че гинекологичният преглед не е опасен нито за вас, нито за бременността – той носи само позитиви. Разбирам притесненията на дамите заради дискомфорта от него, но не смятам, че това трябва да ви тормози толкова. Аз винаги съм оценявал притеснението на пациентките и съм бил възможно най-внимателен с всяка жена. По време на гинекологичния преглед е важно да се оцени маточната шийка, матката и аднексите като по този начин може да се прецени дали бременността е маточна или извънматочна!

Следва да се направи ехография, която дава допълнителна информация за наличие или не на бременност, разположението и срока й. Прави се оглед на репродуктивната система на жената както и на малкия таз. Ехографията може да бъде много информативен метод, когато се извършва от добре подготвен специалист. Тук искам да добавя, че както в България, така и по цял свят има много курсове за обучения по ехография. Но само във Великобритания, САЩ, Канада и Австралия има няколко центъра за субспециализация по Фетална Медицина, от където излизат експертите в тази област. Във Великобритания тази субспециализация е в продължителност на 2 години и се провежда под ръководството на проф. Кипрус Николайдис в King’s Collage Hospital in London, University Collage Hospital in London, The Fetal Medicine Center in London. Може да намерите информация за всички завършили там на следния сайт: http://fetalmedicine.org/diploma-in-fetal-medicine.

В някои случаи, може да се наложи изследване на бета-ЧХГ (човешки хорионгонадотропин), за да се потвърди или отхвърли наличието на бременност, да се проследи как се развива тя. При съмнения за извънматочна бременност може да се наложи проследяването на този показател през ден. Съветвам да правите изследването само в една и съща лаборатория, ако то трябва да се проследява, защото така ще се сведат до минимум отклоненията в резултатите на различните лаборатории.

В началото на бременността Вашият гинеколог ще иска да направите рутинни кръвни и уринарни изследвания, ако нямате някакво заболяване, което да иска проследяване и допълнителни изследвания. Кръвните изследвания ще включат следното: кръвна група и резус фактор на партньорите – има състояние, при което ако майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен при повторна бременност има риск за усложнения на плода, ако през първата не е направена профилактика с anti-D gammaglobulin; ПКК (пълна кръвна картина) – най-общо казано показва наличието или отсъствие на анемия и инфекция; глюкоза или кръвна захар – повишава се при диабет; АСАТ и АЛАТ – чернодробни ензими, показват дали има увреждане на черния дроб; билирубин – бива два вида, съдим по него за чернодробната функция и за хемолитични анемии; урея и креатинин – показват бъбречната функция; Токсоплазмоза IgM и IgG – паразитоза, която уврежда плода (предава се от животни – котки и кучета най-често, затова избягвайте контакта с животни през бременността, особено в началото); Хепатит Б и Хепатит С – инфекциозни заболявания, които могат да доведат до тежки чернодробни нарушения; СПИН – инфекциозен синдром, при който имунната система е потисната и организма е с намалени съпротивителни сили срещу инфекции и новообразувания в организма; Сифилис – инфекциозно заболяване водещо до тежки увреждания на нервната система у заболелия, ако не се лекува и до тежки увреждания на целия организъм на плода. Всичките тези заболявания в голям процент се предават и на плода в утробата или по време на раждането. Изследва се също и урината за наличие на захар, белтък, седимент, увеличени продукти на билирубина, бактерии и т.н.

С оглед, че в началото на бременността се оформят органите на плода, трябва да се пазите много от вирусни и бактериални заболявания. Дори една лека хрема за вас може да бъде много опасна за плода в зависимост от причинителя. Грип и рубеола са вирусни заболявания, които водят до тежки увреждания на ембриона или плода и могат да доведат до аборт или загуба на плода. Това не означава „да не си показвате носа навън“, но ако работите в голям колектив или се срещате с много хора бъдете предпазливи, следете какви епидемии има. Ако работите в детска градина, училище, болница, където може да се срещнете с много болни и заразоносители, премислете дали не може да смените позицията или вземете болничен. Работата в голям колектив в едно затворено помещение, създава реален риск за бързо предаване на някои въздушно-капкови инфекции. В такова положение е добре да носите маска на устата и носа – маските имат ограничено време за предпазване, не повече от 3 часа. Така че ще се налага да слагате нова маска на всеки 3 часа, за да имате ефективна защита. Друга предпазна мярка е добрата лична хигиена, миене на ръце преди и след посещение на тоалетната, преди хранене и т.н. Не обменяйте лични вещи с други хора, още по-малко посуда за хранене, червила, гримове и т.н., предмети, с които влизате в близък контакт.

Пушенето вреди сериозно на вас и бременността ви. Ето защо аз лично съм много против бременните да пушат. Алкохолът също води до увреждания на плода и трябва да се избягва.

Бременността не е болест, а физиологично състояние, така че това не ви ограничава да изпълнявате ежедневните си задължения. Разбира се, при поява на определени състояния може да се наложат ограничения, но това е само когато има проблеми през бременността. Ако нямате проблеми може да работите, спортувате, правите секс и т.н. Работата по време на бременност не застрашава в голям процент от случаите вас и плода. Разбира се, има изключения, за които трябва да се поинтересувате. Ако работите с химикали, горива, радиация, медикаменти, които може да вдишате проверете, какви рискове може да имат. При наличие на вредности на работното ви място прочетете чл. 309 от Кодекса на труда и се посъветвайте с адвокат за да решите как да процедирате.

Дългите пътувания до и от работното място и наличието на вибрации са рискови фактори и трябва да се избягват. Спазвайте времето за работа и за почивка. Знам, че това е трудно в днешно време, но пък вие сте бременна – възползвайте се от съчувствието на колегите си. Спорт и бременност са съвместими, но не и ако става въпрос за професионално спортуване. Ако сте спортистка, тренирайте само за удоволствие, но не и за резултати. Разбира се, че в края на бременността ще имате ограничения в подвижността, но въпреки това може да извършвате леки упражнения, които да поддържат тонуса на мускулатурата ви. Според проф. Николайдис режимът на легло при бременни, дори и с рискова бременност от преждевременно раждане е много по-вреден. Според него залежаването води до стрес, атрофия на мускулатурата, намален венозен кръвоток и опасност от тромбози. Намалената физическа активност също води до напълняване и хипотрофия на мускулите. Дори разходки по 4-5км на ден ще ви тонизират.

Секс! Не се лишавайте от него. При една нормално протичаща бременност не трябва да се ограничавате, а и да ограничавате партньора си. Сексът има много позитиви – на първо място ви създава усещане за наслада, тонизира ви, може да е част от физическите ви упражнения, емоционално ви сближава с бъдещия татко, намалява напрежението и стреса. Бих посъветвал, когато правите секс и сте бременна, да не се вживявате в различни странни пози, да не сте груби, а по-внимателни. Ако искате страст сменете мястото, времето, играйте роли, но бъдете по-мили и внимателни. Не сте стремете всеки път да получите оргазъм, даже напротив. Оргазъмът води до отделяне на окситоцин от хипоталамуса, който предизвиква контрахиране на матката, което не трябва да се стимулира често. Това не означава да не сте стремите към оргазъм изобщо. Имайте си ги, но малко по-рядко. Много важно е да отбележа, че хигиената е от съществено значение. Внимавайте от внасяне на инфекции във влагалището. Инфекцията може да предизвика преждевременно раждане чрез преждевременно отваряне на околоплодния мехур, което да застраши плода.

Когато сте с напреднала бременност сексът става малко по-труден и муден. Това не трябва да ви смущава. Важно е да му се наслаждавате. Намерете подходящите пози за вас. Често се практикуват странична или жената е с гръб към мъжа и наведена напред. Към края на бременността не бих препоръчал мъжете да еякулират във влагалището на бременна жена. В спермата се съдържат простагландини, които могат да предизвикат контракции.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари