БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Рискови фактори в период на вирусна епидемия. Какво общо има водата с това?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Коронавирусът, както и другите ОВИ, не се предават през водата. Освен това, позитивната връзка между водата и устойчивостта на организма в период на епидемия не е само в „миенето на ръцете“. Водата помага за мобилизирането потенциала на организма за борба с реална заплаха, когато това е нужно.

COVID-19 пандемията върна смисъла в понятията „хигиена“, „сън“ и „имунитет“ като цяло. Имунитетът се вдига много трудно с хапчета, въпреки обещанията в рекламите за противовирусни средства. Реалността стои зад редовните лични действия за смекчаване на рисковете в дългосрочен план.

В тази статия няма да Ви напомняме за миенето на ръцете и чистотата на екраните на мобилните устройства, тъй като е очевидно. Ще представим не по-малко важни, но скрити фактори, които забравяме или пропускаме.

Защо да помислим за заболеваемостта от ОВИ през пролетния сезон, след като е зима?

Към края на зимата традиционно се натрупват купища дефицитни състояния…

  • Недостатъчно слънчева светлина и повишена умора в тъмните часове на деня;
  • По-малко витамини и полезни вещества в храните;
  • Повишена концентрация на вредни вещества във въздуха и водата.

Съвременната градска среда е екологичен екстрийм за човека, тъй като все още не сме свикнали с нея като вид. Натрупаните в зимата токсични отпадъци преминават от снега във въздуха и водохранилищата, които увеличават натиска върху гражданите с отслабен имунитет.

В резултат на увеличените концентрации органични вещества във водата, стандартното хлориране на водата може да не е достатъчно, което е особено важно за населени места, които се захранват от реки и язовири, или където водопроводното трасе е много дълго.

Непречистена водопроводна вода е един вид допълнително токсично и алергично натоварване, което тихомълком краде от ресурсите на имунната система.

Минимално количество отрови всеки ден

Само строгият медицински контрол може да превърне една отрова в лекарство. В непречистената водопроводна вода винаги има отрови, а контролът върху тях често е условен. От химична и медицинска гледна точка твърдостта и ръждивия цвят на водата не са опасни – опасни са веществата, които не можем да видим с просто око: тежки метали, нитрати, пестициди, както и хлорът (който се използва за дезинфекция) и неговите токсични производни.

Заради неизбежния контакт на хлора с органичните примеси във водопровода, във водата бързо се формират хлорорганични мутагенни и канцерогенни съединения, които се явяват тригер на разни заболявания – от алергии до рак.

Въпреки че нивото на предразположеност към негативните въздействия зависи от генетиката, отровите са опасни за всички. Когато организмът е отслабен, даже и малкото му натоварване с опасни вещества е от значение.

Отслабване на организма: кой е в рисковата зона?

Ако живеете в град, постоянно покрит със смог, употребявате прекалено много сладко и полуфабрикати, или имате проблеми с дробовете, то вашите защитни сили не са в най-добрата им форма. Дори некотролираният прием на мултивитамини може да натовари излишно черния дроб и бъбреците, въпреки добрите намерения..

Качеството на водата играе незабелижима, но същевременно важна роля. Имунната система изразходва ресурсите си неправилно, когато с години се употребява непречистена или лошо-пречистена питейна вода. В такива води често се срещат хлорорганични вещества (канцерогени), хлор (силен алерген), тежки метали (почти невъзможно е да се изведат от организма), нитрати (използвани в селското стопанство) и други не толкова полезни съединения.

Пушене, алкохол… чаша вода от чешмата?

Алкохолът и цигарите винаги вървят под ръка, когато се описват злодеите на нашето съвремие. Въпреки това, ако решиш да изпушиш една цигара „тук и сега“, нищо летално няма да се случи. Но ако пушенето продължава с години, негативните последствия ще се отпечатат върху белия дроб, не дай боже върху някоя кутия с цигари.

Положението е същото с чашата непречистена водопроводна вода, тъй като последствията се проявяват на неопределения времеви хоризонт, а по закона на Мърфи – в най-неподходящия момент.

П като „Превенция“

Улеснете ежедневната работа на организма си, за да може имунният отговор да се пребори с реалната опасност в периода на сезонните заболявания.

Класическите методи за подобряване на имунитета не са витамини от флакони, а физическа активност, достатъчно сън, разходки в слънчево време и пълноценно хранене със свежи зеленчуци, и разбира се – чиста питейна вода.

Добрата хидратация и овлажняването на помещенията, които топлинните уреди изсушават, запазват лигавиците ви овлажнени. Сухите лигавици са по-податливи на външни атаки и изпълняват по-зле бариерната си функция. Също така, добре филтрираната вода е чудесна за овлажнители за въздух.

Ако все пак болестта вече е започнала, водата просто е необходима за отстраняване на продуктите на разпад на вирусните инфекции.

Технологиите за пречистване на водата у дома – инвестиция в бъдещето

Както вече разбрахме, коронавирусът, подобно на обикновения грип, не се предава чрез вода, но има дълъг списък от други вещества, вируси и бактерии, които се предават (например хепатит А или полиомиелит) и защита от тях е необходимa всеки ден.

Филтрите за обратна осмоза днес са единственият достъпен в ежедневието начин за осигуряване на максимална защита сред всички възможности за домашно пречистване на питейната вода. Те ще се справят дори при авария със замърсяване на питейната вода с отпадни води.

Обратната осмоза се използва от всички големи световни производители на бутилирана вода, тъй като мембраната не пропуска феноли, нефтопродукти, тежки метали, пестициди, нитрати, вируси, бактерии и много други примеси.


AQUAPHOR DWM-101S Морион

Съвременната система за обратна осмоза DWM-101S Морион е достъпен начин за получаване на безопасно чиста и мека вода. Системата осигурява абсолютна защита срещу всякакви вредни примеси, включително тежки метали, нитрати и нитрити. Аналог на бутилирана трапезна вода. Подходяща за алергетици и новородени.

МОЖЕТЕ ДА ЗАКУПИТЕ ОНЛАЙН НА 366.BG НА ЦЕНА 490 лв. с ДДС.

А само през месец февруари 2022г. на ПРОМО ЦЕНА 349 лв. с ДДС.

Посочените цени са без монтаж.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари