БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамин А – Ползи за здравето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (17 вота, средно: 3,94 oт 5)
Loading...

Витамин А (Ретинол) е първият открит витамин. Това става през 1920г. След дълги изследвания, било доказано, че маслото и яйченият жълтък съдържат вещество, необходимо за растежа на животните. Доказали и, че в маслото се съдържа активно вещество, което не се разрушава под въздействието на алкали, а когато се опитали да го смесят със сапун, останало извън сапунената фракция. Това вещество било обозначено като „ разтворим в мазнини А фактор”, а по-късно преименувано на витамин А. Другите му названия са: антиинфекциозен витамин, ретинол, дехидроретинол. Съществуват 2 форми на витамин А и това са Ретинол (готов витамин А) и Каротин (провитамин А, който се преобразува във витамин А, когато попадне в човешкия организъм). Каротинът може да се счита за растителната форма на витамин А. Той има бледожълт цвят, получен от бета-каротин – пигмент от растителен произход . Хубавото е, че каротинът е с еднакви свойства както в суров вид, така и термично обработен, но при опит за продължително съхраняване на въздух, се разрушава.

Хранителни източници на витамин А

Растителните продукти, в които има много витамин А са: тиквата, морковите, сладките чушки, спанакът, броколите, зеленият лук, магданозът, прасковите, кайсиите, ябълките, гроздето, дините, пъпешите.
Животинските източници на витамин А са: черният дроб (особено говеждият), тлъстите риби, маслото, сметаната, пълномасленото мляко и яйцата.

Каква е нужната доза витамин А за едно денонощие?

  • Бебета от 0 до 6 месеца: 400 мкг
  • Деца от 7 до 12 месеца: 500 мкг
  • Деца от 1 до 3 години: 300 мкг
  • Деца от 4 до 8 години: 400 мкг
  • Момчета от 9 до13 години: 600 мкг
  • Момичета от 9 до13 години: 600 мкг
  • Мъже от 14 до 70 години: 900 мкг
  • Жени от 14 до 70 години: 700 мкг
  • Бременни жени: 750-770 мкг
  • Кърмачки: 1200 -1300 мкг
    При някои болести ретинолът не достига и тогава дозировката може да се увеличи по лекарско предписание. Допустимо е 1/3 от дневната доза ретинол да се приеме като добавка на таблетки, а останалите 2/3 организмът трябва да получи във вид на храна.

Кои са полезните свойства на витамин А?

Ретинолът е антиоксидант, необходим за имунната система. Грижи се за зрението и влияе отлично на костите, кожата и косата. Витамин А е част от възстановителните процеси и от нормалния синтез на белтъчини, способства за добрата обмяна на веществата, за дейността на клетъчните мембрани, формирането на костите и зъбите и растежа на нови клетки. Витамин А подмладява организма, противодейства на вирусите и бактериите, укрепва ноктите и заздравява раните. Добре влияе на репродуктивната система и на двата пола, като повишава изработката на полови хормони.

Кои са вредните свойства на витамин А?

Витамин А може да навреди само, ако се предозира. Тогава организмът се натравя и се появяват акне, обриви, гадене и главоболие. Понякога ситуацията достига до възпаление на роговицата на очите и уголемяване на черния дроб. Необходимо е сериозно отношение към този витамин, най-вече от страна на бременните, защото предозирането може да навреди на плода и да предизвика различни патологии.

Как се усвоява витамин А?

Витамин А се разтваря в мазнина и за да бъде усвоен е нужна мазна храна в стомашночревния тракт. Необходими са и някои минерални вещества. Запасите на витамин А се задържат достатъчно дълго в организма.

Недостиг на витамин А

При дефицит на витамин А, се развива кокоша слепота, появяват се кожни обриви, започва преждевременно стареене на кожата, повишава се възприемчивостта към различни заболявания, намалява остротата на зреенето, появява се сухота в очите, конюнктивит, пърхот, косопад и липса на апетит.

Излишък на витамин А

Предозирането с витамин А води до повръщане, главоболие, почервеняване на лицето, сънливост, болки в костите на краката, нарушения на менструалния цикъл.

Защо витамин А е важен за очите?

Растителните източници на витамин А са главната защита на очите срещу катаракта и намаляват риска от дегенерации и слепота.

Най-важният антиоксидант

Витамин А способства взаимодействието на организма със свободните радикали, в това числи със свободните радикали на кислорода. По тази причина, той е ефективен антиоксидант. Антиоксидантното му действие играе важна роля при заболявания на сърцето и артериите, защитава болните от стенокардия и повишава нивото на полезния холестерол. Ретинолът е едно от средствата за профилактика на раковите заболявания и появата на нови тумори след операцията. Предвид ролята му за имунната система, витамин А е много важен и за носителите на ХИВ-вируса, понеже предпазва от допълнителни инфекции.

Взаимодействие на витамин А с други вещества

Ретинолът значително усилва антиоксидантните свойства на витамин Е, но може и напълно да се разруши, ако организмът не разполага с необходимото количество витамин Е. Ретинолът не се задържа за дълго в тялото, ако то страда и от недостиг на витамин В4.
Витамин Е предпазва витамин А от окисляване както в червата, така и в тъканите. Следователно, дефицитът на витамин Е ще доведе до дефицит на витамин А. Ето защо витамините А и Е трябва да се приемат заедно.
За да се превърне витамин А в активна форма, е необходим цинк. Ако в организма липсва цинк, не може да се синтезира молекулата, която пренася витамин А през стената на червата до кръвта и от там до всички тъкани. Двата компонента са взаимозависими, тъй като витамин А също има роля в усвояването на цинка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари