БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кл. Психолог Елена Машонова: 3 Начина Да Подредиш Ума Си

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Елена Машонова

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com

________________________________________

Да подредиш ума си е толкова важно, колкото и да подредиш обстановката си. В големите жеги, колкото и да е горещо, е изключително важно да подреждаме и проветряваме жилището си. Без значение от обстоятелствата – колко сме заети в ежедневието – да подредим ума си помага да се справяме оптимално с всичко около нас. Тази статия има за цел да обсъди пет метода, чрез които човек може да подреди ума си.

Всеки човек е затрупан от ангажименти поне до някаква степен – дали служебно, семейно или по друг повод. Проблем се получава, когато човек сметне, че грижата за себе си като например да подреди ума си, би пречело на ангажиментите. Но както през лятото се намира време да се отвори прозореца, за да се проветри въздуха, така и дори в най-натоварените дни е възможно да се отдели време за подреждане на ума.

Ето три начални стъпки, чрез които може да се започне:

  1. Остави мисли, които не ти помагат

Много популярен феномен е “пристрастност от моя страна” – склонност да се тълкува, търси и запомня информация, която подкрепя предишни вярвания и ценности. Въпреки, че има факти, които оспорват предишно вярване, човек е склонен да ги отхвърля с лекота. Този феномен се прояви значително по време на COVID пандемията. Без значение от проучвания и съвети, хората масово запазиха стари убеждения какво е вирусът, дали съществува и как да се справят. Няма значение колко рационален е човек, той винаги е податлив на собствените си вярвания от миналото.

Проблемът е, когато вярванията са критични или песимистични. Мисли като “Не мога да се справя сам” или “Очаквам всичко да се срине” провокират подсъзнателно търсене на аргументи и действия, които да подкрепят такива мисли и вярвания. И съответно човек подхранва песимистичното си виждане. Имайки предвид, че “пристрастност от моя страна” съществува, сме способни да усетим, когато се водим по нея и съответно да ѝ се противопоставим.

  1. Остани в сегашното

Тревожността винаги е ориентирана извън сегашното. Например, антиципиращата тревожност, която се фокусира върху бъдещето – какво ще стане, как ще се случи, какви са възможностите. Антиципиращата тревожност измества мислите и емоциите към време, върху което не само нямаме контрол, но и не познаваме.

Важно е да се спомене английската поговорка “Ще преминем през моста, когато стигнем до него”. Тълкуванието ѝ е, че тръгнали на път, по който има мост, пътуващите могат да започнат да се тревожат как биха го прекосили. Докато планирането е важно за успеха, някои фактори не са ясни и човек няма как да е подготвен за всичко. Мостът може да има нови пукнатини, може да е обрасъл или наводнен – фактори, които трудно могат да се имат предвид на карта. Затова ползотворно е да се изчисти ума от неяснотата на бъдещето или миналото и енергията да се насочи към това, което е в момента и зависи от нас.

  1. Направи детоксикация от електрониката

Всеки е чувал (често или рядко), че електронните устройства са вредни. Според последни проучвания, факторите около използването на електронните устройства не са по-малко вредни от самата светлина и шрифтове на екраните. Оказва се, че тъй като използването на компютри и телефони се случва най-често в затворено помещение, ограничената естествена светлина от слънцето допринася за физическото и психичното здраве. Късогледството зачестява сред хората, както и тревожността, депресивността, стреса и други.

Дори един ден от уикенда, посветен на детокс от електронните устройства, има способността да мотивира, ангажира и разпусне. Изведнъж къщата става по-чиста, разходките по-дълги, времето със семейството по-ползотворно и новите инициативи по-удовлетворяващи. Чисто и просто, защото приоритетът се отделя от оковите на електрониката (която често използваме и в работата) и се насочва към всички други възможности. Както “апетитът идва с яденето”, така и чистия ум идва с чистота на насочеността.

Поемането на началните три крачки може да започне с тази статия. А по-задълбочено изследване на и справяне с неблагоприятните тенденции, които замърсяват ума, може да се случи с помощта на специалист – психолог. Психологичните консултации и терапия имат целите да насочат индивидуално от какво човек има нужда и как да използва възможностите си в своя полза.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари