БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Николай Найденов, дм: Има ли решение на проблема с прекомерното изпотяване?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

д-р Николай Найденов, дм

гр. София

Д-р Николай Найденов е лекар със специалност по дерматология, завършил Медицински университет – София. Притежава докторска степен с тезата „Фотодинамична терапия на предракови лезии и кожни тумори“. Специализирал е в областта на дерматологичната хирургия в САЩ, както и на фотодинамична терапия в Швейцария. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, Съюза на учените в България и Европейската Академия по Дерматология.

__________________________________________

Прекомерното изпотяване е състояние, което засяга цялото тяло или конкретни части от него. Нормално е да се изпотяваме, когато е горещо или при интензивно физическо натоварване, но има случаи, при които тялото се изпотява обилно, въпреки че няма нужда от охлаждане точно в този момент. Прекомерното изпотяване може да се появи както без никаква очевидна причина, така и поради друго здравословно състояние, което имате, или като странично действие на лекарства, които пиете.

Защо се изпотяваме?

Тялото използва потта като начин да контролира температурата си и да се охлажда, за да не прегрее. Погрешно е схващането, че чрез потта тялото се детоксикира, това е функция на черния дроб и бъбреците, които са нашата пречистваща лаборатория.

Какво е Хиперхидроза?

Хиперхидроза е обилно изпотяване, което е извън рамките на функцията за охлаждане на тялото. Много хора, които страдат от хиперхидроза се изпотяват обилно на едно или две места по тялото. Най-често това са дланите, стъпалата, подмишниците или главата. Докато цялото тяло е сухо, една или две зони от него са потънали в пот.

Има два вида хиперхидроза, които лекарите дефинират – първична и вторична. Първичната хиперхидроза се появява още в детството или юношеството, без да е свързана с някакво заболяване и най-често засяга една или две зони на тялото. Вторичната, респективно е свързана с конкретно здравословно състояние или болест като диабет, затлъстяване, менопауза, хипертиреоидизъм, подагра и др. Вторичната хиперхидроза може да се прояви с изпотяване на цялото тяло, а също и с изпотяване през нощта. Това състояние се развива обикновено при възрастни, като освен поради заболяване, може да е провокирано от травма или нараняване или от прием на определени лекарства, които имат подобно странично действие.

Естествено, независимо от вида й, хиперхидрозата е изключително дискомфортно състояние и създава редица психологически и социални ограничения пред страдащия. Безпокойство и неудобство при здрависване, вдигане на ръка по време на час или лекция, съобразяване на облеклото с проблема, отказ от интимност и още много други прегради, са част от кошмарното ежедневие на страдащите от хиперхидроза.

Трудно е да се каже колко точно хора се сблъскват с това медицинско състояние, тъй като малка част търсят помощ при дерматолог. Но в най-общи линии вероятният процент засегнати е около 3% . Проучванията показват, че ако имате член от семейството, който има хиперхидроза, е много вероятно вие също да имате.

Добрата новина е, че има доста методи за лечение – някои по-радикални, други по-щадящи, с които може да се помогне.

Как дерматолозите лекуват хиперхидрозата?

Първо и най-важно е правилното диагностициране – защо пациентът страда от обилно изпотяване и свързано ли е то с някакво друго заболяване, което трябва да бъде лекувано. След това могат да бъдат приложени следните терапии:

Антиперспиранти

Антиперспирантите са продукти, които блокират или сериозно намаляват изпотяването, за разлика от дезодорантите, които само премахват неприятната миризма и не действат на изпотяването. Антиперспирантите, като Odorex Deo, са първи избор на дерматолозите за овладяване на хиперхидрозата, тъй като са доказано ефикасни и безопасни. Те съдържат Алуминиев хлорид, който действа като влиза в контакт с потта и образува гелообразна тапа в канала на потната жлеза. Тази жлеза спира да функционира временно, докато запушалката постепенно отпада. Алуминиевите соли действат избирателно само на свръхактивните потни жлези, тъй като само при тях има достатъчно вода, с която да се получи реакцията.

За да имат най-добър резултат, антиперспирантите, съдържащи алуминиев хлорид се използват само вечер преди лягане, на чиста и напълно суха кожа, за да може да действат през нощта, когато тялото е в покой и няма изпотяване. Ако при нанасяне, кожата е влажна, е възможно да се получи парене и дискомфорт.

ODOREX

Това е линия антиперспиранти с алуминиеви соли, която има два продукта – Odorex Deo спрей и Odorex Deo рол он за длани и подмишници, и Odorex Foot – спрей за стъпала. Благодарение на оптималната формула, Odorex блокира изпотяването за период от 10 до 14 дни, ако е приложен спрямо инструкциите на производителя. Ефектът се вижда още след първото нанасяне, което е голямо предимство за страдащите от хиперхидроза. Специфично за продукта е, че при въвеждането му в рутината, той се нанася три последователни вечери, за да се получи насищане и пълен контрол в зоната на приложение. След това Odorex се използва само един път на 10 дни за една вечер, за да се поддържа ефектът.

Предизвикват ли антиперспирантите рак на гърдата и Алцхаймер?

Някои пациенти са притеснени от употребата на антиперспиранти, защото в пространството се намират твърдения, че алуминиевите соли предизвикват рак на гърдата и Алцхаймер. Към днешна дата, няма нито едно проучване, което да открива и доказва връзката между антиперспирантите и тези заболявания. Много от водещите световни пациентски организации публикуват научни статии, оборващи тези твърдения и свалящи вината от грешно набедените антиперспиранти.

Йонофореза

Йонофорезата се използва за лечение на хиперхидроза на ръцете и краката. Това е метод, изискващ специална машина, която използва водата като проводник на електрически ток. Дланите или краката са потопени в плитки вани с вода, а за подмишниците се използват специални електроди. Точният механизъм на действие на йонофорезата не е известен, въпреки че съществуват множество теории. Това, което се знае е, че за да работи, са необходими някои от частиците, които се съдържат в чешмяната вода (йоните). Ето защо хората, които си правят йонофореза там, където чешмяната вода е мека, не получават толкова добри резултати, колкото тези, при които водата е твърда. Като цяло, около 70-80% от пациентите се повлияват добре от йонофореза, но процесът е продължителен и отнема доста време. 

Ботулинов токсин

Инжектирането с ботокс в зоните с прекомерно изпотяване се прилага на подмишниците и лицето, и се извършва само от дерматолог. Намаляването на изпотяването се забелязва на 5-6 ден от поставянето на ботокса и трае около 4 до 6 месеца. Дори ако процедурата се извършва от опитен специалист често има болка и дискомфорт.

Лекарствена терапия

Когато локалното лечение не дава необходимите резултати или зоните, в които има обилно изпотяване не са подходящи за третиране, може да се прибегне до някои лекарства от групата на антихолинериците. Те блокират химическото вещество (ацетилхолин) в края на нервите, така че то да не активира потните жлези. Проблемът с тези лекарства е, че те действат на абсолютно всички жлези и тъкани, контролирани от ацетилхолина и освен че блокират изпотяването на цялото тяло, което застрашава терморегулацията, имат други странични действия като сухота в устата, запек, трудности при уриниране и т.н.

Хирургия

Хирургичното премахване на потните жлези може да бъде чрез ексцизия (изрязване на потните жлези), липосукция (изсмукване), кюретаж (изстъргване), лазерна хирургия (изпаряване или изгаряне).

Всяка една от изброените процедури цели премахване или увреждане на потните жлези под мишниците, така че те да са трайно унищожени. Процедурите се извършват под локална анестезия, което означава, че пациентът е буден, а мястото е обезчувствено.

Разгледаните тук терапии на хиперхидроза имат ефект в различна степен, в зависимост от тежестта на заболяването. Всеки пациент може да се обърне към дерматолог, за да получи точна оценка и препоръка за справяне с обилното изпотяване. Важно е да се знае, че има решение на проблема и то е въпрос на избор и осведоменост!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари