БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Христо Кралев: Антиоксиданти – пътят към здравето и дълголетието

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг. фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10–годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия.

____________________________________________

Нека първо да разберем какво е оксидативен стрес. Това е нарушен баланс между свободните радикали и антиоксидантите в тялото. Свободните радикали са кислородсъдържащи молекули, които съдържат нечетен брой електрони. Нечетното число означава, че те съдържат един несвързан електрон, поради които лесно могат да реагират с други молекули и да образуват различни съединения – те са много реактивни. Свободните радикали могат да доведат до протичането на мащабни верижни химични реакции в тялото, защото реагират много лесно с други молекули. Тези процеси обикновено са процеси на ​​окисление, които могат да бъдат както вредни, така и полезни за организма.

Свободните радикали са крайно нестабилни частици с отрицателен електрически заряд. Сблъскват се с други молекули в клетката с цел да неутрализират заряда си. Процесът се нарича окисляване. Според някои специалисти във всяка клетка на тялото ежедневно се образуват около 10 хиляди свободни радикала – хидроксилни и хлорни радикали, водороден пероксид, различни мастни пероксиди, азотен оксид, свободен кислород. Много фактори могат да предизвикат излишък на оксиданти:
– Стрес;

– Хронична липса на сън;
– Продължителна медикаментозна терапия;
– Радиация;
– Вредни навици като тютюнопушене, консумация на алкохол и наркотични вещества;
– Прекалено дълго излагане на слънчеви лъчи;
– Озон;
– Пестициди;
– Почистващи препарати;
– Повишена консумация на захар, транс мазнини, храни с високо съдържание на консерванти, подобрители и оцветители;

Окисляването е нормален и необходим за тялото процес. Оксидативният стрес, от друга страна, възниква, когато има дисбаланс между активността на свободните радикали и антиоксидантната активност.

Когато функционират правилно, свободните радикали могат да помогнат в борбата с патогените, които водят до инфекции. Когато има наличие на повече свободни радикали, те могат да увредят мастната тъкан, ДНК и протеините в тялото, които представляват голяма част от състава на организма. Ето защо оксидативния стрес може да доведе до развитието на голям брой заболявания с течение на времето. Такива са например:

1. Атеросклероза
2. Канцерогенеза
3. Диабет

4. Стареене
5. Исхемично-реперфузионен синдром
6. Възпалителни заболявания
7. Гастроентерологични заболявания
8. Хематологични заболявания
9. Нефрологични заболявания
10. Пулмологични заболявания
11. Неврологични заболявания

Разбрахме какво е оксидативен стрес и какво го причинява, също така какво той причинява, а сега ще се запознаем с антиоксидантните способи.

Най-добрият начин за редуциране на нивата на оксидативен стрес е като се ограничи излагането на факторите, които допринасят за формирането на свободни радикали. Първата стъпка е отказването от вредните навици и храни. Следващата стъпка е придобиването на здравословни привички.

Сънят е задължителен за съществуването и здравето на хората. Липсата му бързо води до видими нарушения както на физиологичното, така и на психо- емоционалното състояние. Ролята на съня в генерирането или неутрализирането на свободните радикали и повишаването на нивата на ОС е добре документирана.

Според множество изследвания хроничните нарушения на съня нарушават детоксикацията на мозъка и вътрешните органи и влошава общото състояние. Освен това липсата на сън или некачественият сън провокира повишен синтез на стресови хормони. В следствие на тези процеси хормоналният баланс в организма се нарушава и това стимулира ендогенното производство на свободни радикали. В същото време пълноценният сън спомага естествените антиоксидантни процеси и понижава нивата на ОС.

Антиоксиданти в храната и как да си ги набавиш?

Всъщност, да си набавяш достатъчно антиоксиданти с храната е доста по-лесно отколкото си мислите. Ето една кратка извадка на най-ефективните с антиоксидантното си действие храни, които можете да хапнете редовно:

Годжи бери: 4310 ORAC

Диви боровинки: 9621 ORAC

Черен шоколад: 20 816 ORAC

Артишок (варен): 9,416 ORAC

Бъз: 14 697 ORAC

Чай от сухи чаени листа: 62714 ORAC
Нар: 55520 ORAC

Градински чай (пресен): 320004 ORAC

Къпини (сурови): 19220 ORAC

Фасул: 8606 ORAC
Червени боровинки: 9090 ORAC

Кориандър: 5141 ORAC


Билки, богати на антиоксиданти
Наред с антиоксидантните храни някои билки, подправки и етерични масла, извлечени от богати на хранителни вещества растения, също са с изключително високо съдържание на лечебни антиоксидантни съединения. Ето някои от тях:
Канела: 267 537 ORAC
Риган: 159 277 ORAC
Куркума: 102 700 ORAC
Какао: 80 933 ORAC
Кимион: 76 800 ORAC
Магданоз (изсушен): 74,349 ORAC
Босилек: 67 553 ORAC
Джинджифил: 28 811 ORAC
Мащерка: 27 426 ORAC

Други богати на антиоксиданти билки включват чесън, лют червен пипер и зелен чай.

Антиоксидантните стойности на изброените храни и билки се изразяват в единици ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – прев. капацитет на абсорбция на кислородни радикали). ORAC е мерна единица за съдържание на антиоксиданти, която първоначално е разработена от Националния институт по стареене (NIA) към Националния институт по здравеопазване (NIH) на САЩ.


Пробиотици срещу оксидативен стрес

Навярно сте чували за огромните здравни ползи от полезните бактерии. Както се оказва, пробиотиците въздействат благоприятно не само върху храносмилателната дейност, когнитивната функция и състоянието на кожата, а и върху експресията на някои свободни радикали. Според някои научни изследвания приемът на качествени пробиотични добавки има позитивен ефект върху биомаркерите на оксидативен стрес и някои възпалителни процеси, които допълнително стимулират генерирането на ROS.

Освен това полезните бактерии редуцират синтеза и акумулирането на ROS (ROS – reactive oxygen species) и могат да противодействат окислението на протеини и липиди.

За да сте сигурни в благотворния ефект на добавката, е препоръчително да изберете утвърден пробиотичен суплемент с висока концентрация на живи бактерии и повече щамове.

Цинкът е много важен минерал, който тялото ни не може да произведе самостоятелно и затова хората трябва да си го набавят всекидневно, било то под формата на балансирана и разнообразна диета или чрез хранителни добавки. Защо цинкът е толкова важен?

  1. Повече от 300 ензимни реакции в тялото зависят от него, като онези, които участват в храносмилането (метаболизирането на въглехидратите, мазнините, протеините и витамините) или във функционирането на нервите, които са много важни за цялостното функциониране на тялото.
  2. Необходим е за синтеза на ДНК, който носи генетичната информация, съдържаща се в почти всяка клетка на човешкото тяло. Играе важна роля и при развитието на бебето по време на бременността, както и за развитието на подрастващите.
  3. Много е важен за деленето и образуването на нови клетки, които по-късно образуват тъкани и органи в тялото.
  4. Играе важна роля за нормалното функциониране на имунната система, която предпазва тялото от болести.
  5. Помага да се предпазят клетките от оксидативен стрес, като повишава ефективността на антиоксиданта глутатион, който естествено се съдържа в човешкото тяло. Освен това самият цинк намалява негативния ефект от оксидазата NADPH, която е един от свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес.
  6. Участва в образуването на протеини, както и в растежа и възстановяването на мускулната маса.
  7. Подпомага излекуването на рани и се грижи за здравето на кожата.


Селенът е един изключително важен минерал, който е нужен за нормалната функция на тялото. Той играе важна роля за когнитивните функции, метаболизма, правилната функция на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и предпазва организма от оксидативен стрес и токсичния ефект на тежките метали. Селенът е нужен за плодовитостта както на мъжете, така и на жените. Той не само, че е нужен за здравето, но и помага на имунната система. Добавянето на допълнително селен към организма има ред позитивни ефекти. Селенът е наличен в тъканите, главно в скелетно-мускулните. В допълнение към намаляването на оксидативен стрес в тялото, селенът може да намали риска от видове рак. Тази функция на селена се дължи на способността му да намали щетите по ДНК-то, увеличава имунната система, унищожава ракови клетки и намалява оксидативния стрес

Витамин Е е признат за най-мощния антиоксидант. Предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма. Той предпазва другите мастноразтворими витамини от окисляване, като спомага усвояването на витамин А. Витамин Е забавя стареенето и предотвратява появата на пигментация на кожата с възрастта.

От витамин Е зависят репродуктивните способности на организма. При авитаминоза настъпва инфертилитет, т.е. дори да настъпи бременност, което е изключение, тя се губи. Витамин Е участва в процесите на овулация и зачатие. Той има отношение и към мъжкия инфертилитет, тъй като променя епителните тъкани на тестисите.

Глутатион е пептидна молекула, която представлява комплекс от 3 важни аминокиселини, играещи много важна роля в организма. Често се сочи като толкова силен фактор в организма, който дори може да влияе на продължителността на живота. Глутатион е изключително важен нутриент за имунната система, а тялото при определени условия може да го формира от аминокиселините л-цистеин, л-глутаминова киселина и глицин.

Глутатионът се намира във всяка клетка в тялото и е уникален с това, че се произвежда естествено в черния дроб. Глутатионът спомага за детоксикацията на замърсяванията, причинени от лекарства и други външни фактори като стимулира черния дроб и жлъчния мехур да се справят с натрупаните мазнини и токсини.

Витамин С е водно-разтворим витамин, от който нашето тяло се нуждае, но не може да произвежда и съхранява. Затова, за да поддържаме адекватни нива на Витамин С в организма си – трябва ежедневно да го приемаме с храната в своя хранителен режим или под формата на хранителна добавка.

Тялото се нужда от Витамин С за различни свои функции. Ето някои от тях:

– Той помага на тялото да произвежда колаген, L-карнитин и някои невротрансмитери.

– Като антиоксидант, той помага за отстраняването на нежеланите вещества, известни като реактивни оксидативни видове (ROS) от тялото.

– Помага на тялото да абсорбира минерала желязо.

– Подсилва имунната ни система.

– Подобрява заздравяването на раните.

Антиоксидантните свойства на Витамин С помагат за детоксикацията и пречистването от оксидантни вещества, а и намаляват възпалителните процеси в тялото, като така понижават риска от развитие на различни заболявания, включително някои видове рак.

Коензим Q10 е един от най-значимите антиоксиданти, важни за забавяне на стареенето и превенция на сърдечно-съдовите болести. Благодарение на способността си да поглъща свободните радикали с невероятна бързина, се нарежда сред най-мощните антиоксиданти като витамините С и Е, каротеноидите и селена. Подобно на витамин Е, той защитава липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол) от окисление – процес, отговорен за натрупването на плака в артериите.
Тук е мястото да отбележим нещо много важно – хората, които се лекуват със статини (медикаменти за понижаване на холестерола) трябва да бъдат наясно колко важна за тях е подкрепящата терапия с коензим Q10. Причината е, че статиновите медикаменти влияят не само върху производството на холестерол в черния дроб, но също така потискат и производството на коензим Q10 – дефицит, който с времето се задълбочава и има тежки последствия за сърдечното здраве.

Антоцианините са антиоксиданти, които са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан със забавяне на стареенето, както се вижда от изследване, публикувано в списание BioMed Research International. Те помагат за поддържането на окисляването и възпалителните процеси в тялото под контрол. Предотвратяват развитието на хронични заболявания. Много тежки заболявания са причинени от дисбаланс в състоянието на хомеостазата. Това отчасти се дължи на лошите навици и ниския прием на антиоксиданти и витамини. Следователно включването на антоцианини в диетата може да бъде решаващо за коригиране на проблема.

Течен органичен германий от гъбата Рейши е мощен антиоксидант, има способността да елиминира свободните радикали, които се образуват при състояния на стрес, консумация на алкохол, цигари, вредни храни, както и при заболявания на белия дроб. Комбинацията от антиоксидантни свойства и допълнително снабдяване на клетките с кислород, прави течния германий подходящ за прием при хронична умора и отпадналост, както и при тежки физически натоварвания.

Екстрактът от корен на ашваганда действа като мощен антиоксидант. Той се бори със свободните радикали в тялото, особено в мозъка и важните органи. В резултат на това увреждането на клетките и оксидативният стрес се намаляват. Това растение укрепва и имунната система. Той неутрализира много вредни бактерии в организма, като салмонела, която причинява хранително отравяне.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари