БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кл. Психолог Елена Машонова: Психотерапия за Отслабване

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Елена Машонова

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com
_________________________________________

Отслабването не разчита единствено на числа. Въпреки че диетичната индустрия промотира вярването, че отслабването и напълняването зависят от броя калории и нутриенти (мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали), храната и движението не са самостоятелно съществуващи в ежедневието ни, а се повлияват от редица други фактори. Фактори като психологичното състояние, емоциите, вярванията и поведенията на човек са особено силно влияещи. Тази статия има за цел да обсъди основните насоки на психотерапията за отслабване.

Стрес

Стресът може да е повлиян от два типа фактори – външни и вътрешни. Външните фактори за стреса са всичко, което ни заобикаля – социалната среда, ангажираността в работа, новите ни проекти и др. Вътрешните фактори се осланят на това как човек като индивид възприема случващото се – позитивно (чрез еустрес) или негативно (чрез дистрес).

Каквито и фактори да влияят върху стресът, когато той се натрупа в живота, поставя тялото в режим на оцеляване. В режим на оцеляване тялото се забавя, цели да запази възможно най-много енергия в запас, за да оцелее по-дълго в трудния период. Това е така, защото в миналото прадедите ни са имали една задача – да оцелеят. Докато в 21-ви век се натоварваме с десет дини под мишница, които макар да не са директно животозастрашаващи, тялото ги възприема като такива и се подготвя за трудностите като се запасява с енергия под формата на мазнини.

Когато психотерапията е насочена към трудно сваляне на излишни килограми, основна цел е да се идентифицира интензитета на стреса и неговите фактори. След това, изготвянето на план за балансиран, спокоен и осъзнат живот помага храненето и движението да са също толкова балансирани и осъзнати, а тялото да позволи да постигнем целите си.

Емоции, вярвания, поведения

Емоциите, вярванията и поведенията вървят ръка за ръка и взаимно си влияят. Така например, вярването за дадена ситуация определя дали тя ще доведе до дистрес или еустрес. Според вярването се зараждат позитивни или негативни емоции и съответно поведенията ни се насочват с цел да преудолеем ситуацията или да се опитаме да оцелеем в нея.

Ако човек не вярва, че може да повлияе на теглото си в позитивен аспект, би било трудно да постигнем целта си. Вярването “Не мога” се съпътства с тъга и гняв, които с всеки избор на храна или движение пречат човек да им се наслади. Съответно, здравословната и балансирана храна и спортът се превръщат в неприятно задължение, което няма как да формира навик.

Когато психотерапията е насочена към идентифицирането и справянето със спъващите емоции, вярвания и поведения, се постига формиране на навици, които са в полза на свалянето на излишни килограми.

Важното, което да запомним е, че психотерапията за отслабване не само съществува, но е и особено нужна. Отслабването не зависи единствено от диетата и храненето. Отслабването зависи от външните и вътрешните фактори, които определят ситуацията, как тя се възприема и какъв начин за справяне се използва.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари