БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

На почивка с бебе. Какво трябва да знаем?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Лятото е в разгара си. Улиците на Пловдив миришат на разтопен асфалт, а мислите се шляят между морските вълни и прохладата на планинското спокойствие. Ако трябва да изберем между семейна почивка на море или планина, по-добрата алтернатива за бебето е планината. При това след третия месец, съветват предиатрите от УСБАЛАГ „Селена“. За море е препоръчително да се изчака до деветия месец. Ето с какво трябва да се съобразят нетърпеливите родители на кърмаче.

 

Чувствителната бебешка кожа

Ако предпочетете варианта на морска почивка е добре да знаете, че излагането на слънце на бебето трябва да се случва при много постепенно увеличаване на времето на престой в часовете преди 11.00 и след 16.00 часа. В първите дни е задължително бебето да е облечено и да стои на сянка. Дори и под чадър или тента, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с максимално висок фактор. Намазването трябва да се прави поне 30-40 минути преди излизането на плажа, а повторно намазване е необходимо след всяко намокряне.

 

Терморегулацията

Бебетата са по-чувствителни към температурните разлики. Внимавайте както с прегряването на тялото на бебето, така и с прекомерното охлаждане. Престоят на кърмачето на плажа не трябва да надвишава 40-50 минути. Осигурете достатъчно течности и му ги предлагайте по-често от обикновено. На брега направете на бебето собствено море като напълните басейн с морска вода и го оставите да се стопли на слънцето. Температурата на морската вода е ниска, особено ако не сте практикували закаляване с къпане с по-хладка вода.

На планина не пропускайте да сложите в багажа топли дрехи. Вечерите там са доста хладни и трябва да внимавате за простудявания.

 

Дневният режим

На почивка се отпускаме и променяме рутината си. Когато сме с бебе обаче е задължително да спазваме режима му на хранене и сън. Морето възбужда и уморява. Затова следобедната дрямка не бива да се пропуска.

Храната

Ако носите пюре за бебето на плажа, имайте предвид, че дори 20 минути престой на храната на слънце, са пагубни за нея. Не рискувайте, за да не причините повръщане или разстройство. Препоръчително е да не се експериментира с нови храни по време на почивката.

 

Ентеровируси

B coлeнaтa вoдa имa много ценни минepaли, витамини и миĸpoeлeмeнти, a ĸъпaнeтo в мopeтo пoдoбpявa ĸpъвooбpaщeниeтo и се отразява добре на цялото тяло. В комбинация със слънчевите бани, вълните имат значение за закаляването на организма и повишаване на имунитета. Йодните пари на морския бряг рано сутрин са безценни за здравето на малки и големи. Редом с ползите обаче, морето крие и рисковете на ентеровирусите, които при най-малките изобщо не са за подценяване. Не забравяйте в багажа да сложите препарати за понижаване на телесната температура и такива против повръщане и разстройство. Не отлагайте да потърсите лекарска помощ. Тези симптоми водят до бързо обезводняване на бебетата.

Смяната на обстановката

Бебетата не винаги приемат с охота промяната на обстановката. Затова когато отивате на почивка с бебе, предвидете по-дълъг престой. Така ще имате достатъчно време да свикнете с новата обстановка и да се насладите на почивката си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари