БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Пъдпъдъци

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

____________________

Пъдпъдъците стават все по-популярни, тъй като са много общителни, лесни за грижи и забавни птици. Това са доста тихи животни и затова не нарушават собствения си мир и този на съседите. Те съчетават практична употреба с приятен характер и затова са все по-популярни като чисти домашни любимци. Тук преди всичко трябва да се споменат пъдпъдъците носачки. Техният спокоен характер, при условие че произхожда от висококачествена линия за разплод и техните вкусни яйца са оптималната комбинация.

Но освен много вкусните и здравословни яйца, човек може да се наслаждава и на красивия им външен вид и интересната им природа. Пъдпъдъците са общителни птици и обичат да живеят в група. Много им харесва да се къпят в пясъка, да ядат, да кълват и да се гушкат заедно. Отглеждането им поотделно е абсолютно неподходящо за вида!

Преди да започнете да отглеждате пъдпъдъци трябва да се съобразите с няколко неща.

Първо, къде ще се чувстват най-добре, от колко пространство и време ще се нуждаят и с какво се хранят.

Най-доброто място за отглеждане на пъдъпъдъци е в градината на двора или на широка голяма тераса. Най-добре е пъдпъдъците да са на чист въздух. Въпреки това, безопасното настаняване е от съществено значение. В никакъв случай не позволявайте на вашите малки пернати сладури да се разхождат свободно из двора без надзор! Те, за разлика от пилетата, не са верни на местоположението си и не е задължително да се връщат в къщата си, а така стават лесна мишена за хищници като кучета, котки, порове, грабливи птици или плъхове.

Отглеждането на пъдпъдъци в клетки не е подходящо за вида! Тъй като пъдпъдъците могат да летят, важно е къщата им да е напълно затворена. Можете да отглеждате животните си във волиера или помещение тип кокошарник, на което задължително предната стена да е от финна тел за да осигурява свежест чрез циркулацията на въздуха. Важно е да има добра височина, за да е удобно и за тях и за вас. За да се чувстват комфортно е добре площа да се определи в зависимост от броя на птиците – 5 пъдпъдъка на 1 m². Тъй като те живеятт на земята, подът е добре да бъде директно на земята, а дори и да нямате такава възможност и подът ви е дървен или каменен, е добре да им осигурите естествени букови или борови натрошени кори, дървени стърготини, сено и малко шума. Можете да поставите зеленина и храстовидни растения, стари кошници, щайги или кашони, тъй като те много обичат да се крият. Така ще се чувстват в естествена среда и ще си направят удобни леговища и скривалища и ще се чувстват прекрасно.

Пясъчната баня също е от съществено значение и е важна за тези животинки. Чрез нея пернатите ви любимци могат да се отърват от паразити, да се грижат за оперението си и да събират малки камъчета, които подпомагат храносмилането и заздравяват черупките на яйцата. Освен това пясъчната баня има положителен ефект върху съвместното психологическо съществуване на вашите птици.

Защитеното жилище е от съществено значение за отглеждането на пъдпъдъци през зимата. На стените може да се постави стиропор, а на мрежата отпред надупчен наелон. Пъдпъдъците могат лесно да се справят с температури до около -10°C в защитена и суха среда. Допълнителните инфрачервени или топлинни лампи внасят приятна топлина в помещението, когато външната температура е под -10°C. Важно е да се знае, че никога не трябва да повишавате температурата с повече от 7°C с допълнителен източник на топлина през зимата. Температурите трябва да са близки до естествените. При ниските температури обаче те са много по-тихи и по-малко активни, отколкото през лятото. Често седят близо един до друг и се топлят взаимно.

Най -важното при отглеждането на пъдпъдъците е винаги да имат на раположение прясна вода и храна! Ако няма достатъчно налична вода, пъдпъдъците спират да снасят яйца. За това е важно да разполагате с дозатор за вода и фураж. Като основен фураж се препоръчва фураж със съдържание на суров протеин 17-20%. Фуражът за пъдпъдъци със съдържание на протеини по-малко от 17% води до намаляване на снасянето и намаляване на пъдпъдъчите яйца. По-високият процент протеин, от друга страна, може да означава, че вашите животинки ще наддават на тегло и може да има неестествен ефект върху поведението при снасяне. Това може да доведе до патологично постоянно снасяне, което намалява очакваната възраст на вашите пъдпъдъци и може да понижи качеството им на живот.

Вкусни деликатеси за тях са: настъргани моркови, сушени билки и цветове, пресни листа на глухарче, маруля, пъпеш, краставица и други. Всички те предлагат на вашите пъдпъдъци необходимото разнообразие в допълнение към основния запас и осигуряват ежедневната допълнителна порция естественост и здраве.

В природата пъдпъдъците снасят яйцата си през пролетта. Но специано селектираните породи снасят и през лятото и ранната есен. През зимата, когато няма достатъчно светлина, те няма да снасят яйца. Ако създадете изкуствена светлина и поддържате оптимална температура, може да постигнете и носене през зимата, но естественото прекъсване на снасянето е по-добро за животните.

Пъдпъдъчите яйца са вкусни и здравословни. Те усилват имунитета и нормализират дейността на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система, помагат при лечението на гастрит – язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит. Препоръчват се още при лабилна нервна система, белодробна туберкулоза, диабет и язви. Подобряват обмяната на веществата, тонуса, образуването на кръв. Те имат антибактериално, имуномодулиращо и противооточно действие. В тях никога няма салмонела, тъй като имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии. Те съдействат за изхвърлянето от организма на тежки метали и отрови. Премахват радионуклиди от тялото и затова се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение. Пъдпъдъчето яйце се използва не само за храна. То се използва също и в областта на медицината и в производството на козметика.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари