БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как да се справим с преяждането?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

www.animabulgaria.com

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

___________________

Понякога ни се случва да преяждаме и често си задаваме въпроса, защо го правим. Хубавото тук е, че не сме сами и можем да се справим. Когато нашето тяло не приема нужните му калории на ден, то задвижва системата за оцеляване: забавя метаболизма си, намалява активността си, по-бързо настъпва умора. А когато си позволим хранене, някак несъзнателно изяждаме много повече отколкото ако сме се хранили редовно през деня. Причината за това е, че тялото ни е под стрес и гледа да се презапаси с необходимите калории, защото информацията, която му давате е – ”няма да има скоро храна”. Така консумираме двойно повече, отколкото когато не си задаваме такава програма. На всичкото отгоре организмът е забавил обмяната на веществата и рязко ни се доспива.

Истината е, че организмът ни има нужда от регулярно подаване на „гориво” – храна, защото храната го поддържа жив и жизнеспособен. Хранене по три пъти на ден прави метаболизма бърз, а тялото – спокойно, за да изразходва енергията, да не търси начини да си наваксва. Така че, колкото да не ви се вярва, ядейки равномерно можете да отслабнете, а гладувайки да напълнеете.

Много хора, които преяждат, са изключително успешни в други области от живота си. Често те изглеждат щастливи, но всъщност са нещастни, постоянно борейки се да променят своето хранително поведение и да контролират храненето си. Самообвинението няма да помогне в случая, а е хубаво да се действа. Ето няколко причини и решенията за справяне с редовното преяждане:

 Лоши навици

Много често лошите хранителни навици в дома ни са източник на здравословни проблеми и проблеми с теглото. Това са прекомерна употреба на месо, прекаляване със сладко или пържено – това е култура на хранене, която ние изграждаме в домовете си. Ако тя е нездравословна, то всички в семейството страдат. За да сме здрави, ние и семейството ни, е необходимо да преразгледаме хранителните си навици. Един от начините е да пазаруваме само полезна храна – повече пресни плодове и зеленчуци, по-малко сладкиши и тестени изделия. Когато в дома няма налична “лоша храна” (чипс, шоколади, бисквити, пасти, вафли, мъфини и др.), тогава и изкушението от нея отсъства.

Скука

Хапването ни дава положителни емоции, доставя удоволствие. Много хора поради липса на алтернатива така си доставят удоволствие. Въпреки че има много други начини, за да си доставят удоволствие, някои хора хапват от скука. Има милиони начина да прекарате свободното си време. Излезте с приятели, карайте колело, разходете се в парка, поиграйте с децата или направете това, което си представяте, че ще ви направи щастливи. Ако това е невъзможно, измислете преживяване, което не е свързано с храната, но което пак ви носи удоволствие.

Липса на любов

Любовта е чувството, което в най-голяма степен ни кара да сме щастливи. Когато човек е влюбен, мозъкът ни произвежда огромно количество ендорфини и ние летим в небесата. Влюбените често са пълни с енергия, дори са им нужни по-малко храна и сън от обикновено. Любовта е толкова енергизиращо и питаещо чувство, че може да се превърне в основен източник на удоволствие и енергия.

Много различно, обаче е това, което се случва, ако дълго време останем без любов. Това чувство е толкова нужно, че често казват, че то е условие човек да се чувства жив. Повечето хора, когато не са обичани, започват да заместват любовта с други удоволствени изживявания. Любовта има всестранни проявления. В случай на липса, потърсете заместител – например, домашен любимец.

Стрес

Управлението на стреса и грижата за себе си са в основата на възстановяването от преяждане. Управлението на стреса изисква да погледнеш живота си през нова призма и наистина да прецените как да намалите стреса.

Хората, които преяждат, обикновено са много грижовни към другите и се борят с поставянето на граници. Често са перфекционисти и носят отговорността за света на плещите си. За тях храната е начина, по който се справят със стреса. Да се ​​научиш кое от качествата ти пречи на теб самия и да се освободиш от стреса е процес, който изисква много практика и постоянство.

В случаите, когато сме под стрес, ние сме тревожни. Тревожността е състояние, в което ни е нужно спокойствие. Храненето се превръща в успокоително удоволствие в състояния на стрес. В тези периоди организмът изразходва много енергия – в преразход е, и съответно имаме нужда от повече храна. Възможно е и сънят да е по-малко. Когато човек не спи, не може да си почине организма, да се възстанови и да възобнови енергията си. Понякога това е причината да преяждаме – да се компенсира недостига на енергия.

Липса на почивка

Почивката е жизнено важна за организма. Когато тя липсва, той търси други източници на енергия. Това е основателна причина повечето жени и мъже да качват съвсем несъзнателно и повече килограми. Неприятното е, че преумореният човек често решава да свали килограми чрез спорт, което още повече изтощава организма и той още повече се презапасява. Така всички диети и спортни програми се оказват безуспешни. В такъв случай организмът има нужда от почивка и от разтоварване на отговорностите, за да може да си почине и да се разтовари от излишните килограми.

Кабинета на психолога е чудесно място да потърсите професионална подкрепа и помощ за възстановяването си. Въпреки че може да се почувствате неудобно да говорите с някого, не забравяйте, че вие ​​сте нещо повече от вашето хранително разстройство. Хранителното разстройство не е по ваша вина и вие заслужавате подкрепа.

Не забравяйте, че не сте сами. Разстройството на преяждането е най-често срещаното хранително разстройство. Няма съмнение, че храненето може да стимулира мозъка за добро настроение, но нека това не прави храната пристрастяваща субстанция.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари