БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Венцeслав Джурков, дм: Научни изводи относно Хеликобактер пилори

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

УМБАЛ “Еврохоспитал”

Доц. д-р Венцеслав Джурков, дм е роден в гр. Пловдив. Завършил е средното си образование в гимназия „Лиляна Димитрова“ през 1978г., а висшето във ВМИ-Пловдив през 1984 г. Бил е разпределен и е работил като участъков терапевт в градска поликлиника Съединение. През 1988г. е кандидатствал и е бил приет на работа във ВМИ-Пловдив. През 1992г. взима специалност по вътрешни болести. От 1993г. е асистент към Клиниката по гастроентерология и хепатология – УМБАЛ “Св. Георги”. През 1996г. взима специалност по гастроентерология и диететика. През 2007г. защитава дисертация на тема “Ерадикация на Хеликобактер пилори при пациенти с и без кръвоизливи на горния отдел на храносмилателния тракт”. През 2007г. създава първата и единствена в страната до момента – специализирана гастроентерологична болница – “Еврохоспитал”, а през 2012г. – Университетска Многопрофилна болница за активно лечение „Еврохоспитал Пловдив”. През 2019г. е избран за редовен доцент по гастроентерология.

_____________

Как се зароди любовта Ви към гастроентерологията и интереса Ви към язвената болест?

Работих 5 години в Хирургичния блок на УМБАЛ “Свети Георги“ и голяма част от приетите пациенти, при които не се налагаше оперативно лечение бе в областта на гастроентерологията. Тази специалност ни даваше възможност чрез ендоскопски (неоперативни) методи да избегнем спешната оперативната интервенция. Като прибавим, че голяма част от тези пациенти бяха в млада възраст си заслужаваха усилията да се предотврати оперативно лечение. Имах и прекрасен учител в лицето на д-р Пенка Бахчеванска и това предопредели избора ми на специалност.

Разкажете повече за научната Ви работа, свързана с ерадикация на Хеликобактер пилори.

През 1996г. когато взех специалност по гастроентерология, един колега беше направил детайлно проучване на темата за Хеликобактер пилори и насочи научните ми търсения в тази посока. Запознавайки се с възможностите, които се разкриват пред нас гастроентеролозите при излекуване на този бактерий и недоброто им проучване в този момент в страната, реших, че това е направлението, по което трябва да работя. След 11 години упорита работа с проследяване на 820 пациента в продължение на 5 години приключих научната си разработка и защитих успешно докторантура по гастронтерология. Основните изводи, които направих при научната ми работа бяха следните:

1. Най-често откриваме Хеликобактер пилори във възрастта между 41-50 години.

2. След успешно излекуване (контрол на петата година) спира прогресията на гастрита, има обратно развитие на възпалението, активността и намаляване на промените в стомашната лигавица, които могат да доведат до развитие на рак на стомаха.

3. След излекуване на Хеликобактер пилори намаляват или напълно изчезват клиничните оплаквания на пациентите. Премахването на Хеликобактер пилори води до дефинитивно излекуване на язвената болест и едно от усложненията й – кръвоизливите, като новата им поява е свързана с ново заразяване с Хеликобактер пилори или прием на нестероидни противовъзпалителни средства.

4. Приемащите нестероидни противовъзпалителни средства и положителни на Хеликобактер пилори пациенти имат по-често кръвоизливи от храносмилателната система.

5. Тютюнопушенето е свързано с по-голяма честота на Хеликобактер пилори. Много по-често се появява повторна язва сред пушачите спрямо непушачите.

6. Появата на нов кръвоизлив бе съпроводено почти винаги с нова инфекция с Хеликобактер пилори.

7. При пациентите с наследственост за язвена болест се намери по-висока честота на Хеликобактер пилори инфекция в сравнение с пациентите без язвена обремененост.

Как научната Ви разработка помогна при пряката работа с пациентите?

Много интересен въпрос, до сега не бях се замислял в тази насока. Покрай научна си разработка се срещнах и запознах с много хора –пациенти, представители на фармацевтични фирми, собственици на фирми за производство на лекарства. Деветдесетте години, когато провеждах проучването ми, бе много труден период за страната ни – много хора изгубиха работата си и нямаха възможност да си купят лекарства, а и голяма част от лекарствата липсваха на пазара поради ниската покупателна способност на населението. Затова аз проведох много срещи с производители и вносители на лекарства за осигуряване на безплатни медикаменти за лечение на инфекцията с Хеликобактер пилори. Много фирми помогнаха това да се случи.

След приключване на проучването ми използвах направените изводи в пряката си работа с пациентите. Моите резултати бяха потвърдени и в международни проучвания в тази насока и това доведе до трайно намаляване в световен мащаб на случаите с усложнения на язвената болест и последващо оперативно лечение.

С много от моите пациенти поради честите ни срещи в хода на проучването създадохме приятелски връзки, които продължават и до сега. Така че имам и обратна информация след повече от 20 години от края на лечението как се чувстват в момента.

Доц. Джурков благодаря за отделеното време и интересните неща „от кухнята“ на гастроентерологията, които споделихте. Вярвам, че нашите читатели ще проявят интерес и при въпроси от тяхна страна ще бъдете на разположение за отговори.

С удоволствие.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари