БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Проф. д-р Миглена Георгиева, дм: Защо се налага алтернативен подход за справяне с острите респираторни заболявания?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Проф. д-р Миглена Георгиева, дм

Втора детска клиника, УМБАЛ „Св.Марина”, Варна

Проф. д-р Миглена Георгиева, дм е родена в гр. Варна, през 1961г. Възпитаник е на IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“ с преподаване на френски език, която завършва с отличен успех. Завършва медицина през 1986г. в Ленинград – „Ленинградски педиатрически медицински институт“ с пълно отличие. През 1996г. защитава дисертация в областта на детската гастроентерология. През 1992г. придобива специалност по детски болести. През 2005г. – специалност по детска гастроентерология. През 2010 г. се хабилитира към Катедрата по педиатрия и медицинска генетика – МУ Варна. През 2018 г. придобива специалност по хранене и диететика. От 1.04.2014 г. и понастоящем е Началник Втора детска клиника към УМБАЛ „Св.Марина“ Варна.

Работи в областта на детската гастроентерология и хранене. Има специализации в Полша, Словения, Испания и Австрия. Има над 200 публикации и участия в български и чужди списания, конгреси, конференции. Съавтор е на 5 монографии, студии и ръководства. Ръководител е на два проекта към „Фонд наука“. Под нейно ръководство е защитена една дисертация и се разработват още шест дисертационни труда. Избрана е за „любим преподавател“ на студентите по медицина, випуск 2014г. и 2016г.
_____________________________________________________

Какво е респираторно заболяване?

Респираторното заболяване представлява инфекция на дихателните пътища, което е може би един от най-често срещаните проблеми, засягащ всички възрастови групи. Всеки човек е страдал от подобно поне веднъж в живота си, при други поне няколко, а при трети може да се превърне и в хронично. Каквато и да е продължителността на проблема, той със сигурност създава немалък дискомфорт, особено при извършване на ежедневните задачи, често е придружен от тежки симптоми и трябва да бъде лекуван веднага след установена поява.

Остри респираторни инфекции: Проблемът с антибиотиците и важността на алтернативния подход!

Острите респираторни инфекции (ОРЗ) заемат водеща позиция при консултациите на лекари в доболнична и болнична медицинска помощ. Все по-често се предписват антибиотици за лечение на тези инфекции, въпреки че голям процент от тях се дължат на вируси, които не реагират на антибиотици и излекуването им не се подпомага по този начин.

Неправилният прием на антибиотици е свързан със сериозни проблеми, включително увеличена резистентност на бактериите към тях. Този проблем е особено актуален в много страни, включително и в България. Затова става очевидна необходимостта от намиране на подходящи алтернативни методи за борба с тези заболявания.

ОРЗ се характеризират с разнообразна клинична картина и се появяват главно през есенно-зимния сезон. Те могат да засегнат горните или долните дихателни пътища, включително ринити, риносинусити, тонзилити, фарингити, ларингити, бронхити, бронхиолити и пневмонии. Някои пациенти могат да изпитват комбинация от тези симптоми и състояния.

 

Какви видове респираторни заболявания има?

Остър ларингит

Острият ларингит представлява възпаление на ларинкса. Най-често е леко протичащ и самоограничаващ се в рамките на 3 до 7 дни. Причинителите са предимно вируси. Симптомите включват промяна в гласа и суха, понякога „лаеща“ кашлица, със или без наличие на температура.

Остър бронхит / бронхиолит

Острите бронхити и бронхиолити представляват възпаление на бронхите или бронхиолите и поради високата си честота са и най-честа причина за болнична хоспитализация. Причинителите са отново предимно вируси, а протичането варира от леко до тежко с прояви на дихателна недостатъчност. Симптомите включват суха или влажна кашлица.

Остра пневмония

Етиологията им зависи от възрастовата група. Най-често се причиняват от вируси. Други причинители са парагрип, грип, аденовирус, риновирус, коронавирус. От бактериалните причинители най-чест сред всички възрастови групи е Streptococcus pneumoniae. Чести симптоми са повишена температура, кашлица, затруднено дишане, а в по-ранна възраст – отказ от храна, отпадналост, плач. Възможни са оплаквания, като гръдна болка, коремна болка или болка във врата.

Правилното лечение на ОРЗ изисква не само точна диагноза, но и разбиране на етиологията им. В бъдеще, избягването на ненужните антибиотици и търсенето на алтернативни подходи може да има голямо значение за общественото здраве и борбата с резистентността на бактериите.

Моят опит с алтернативен подход в борбата с ОРЗ!

Острите респираторни инфекции са изключително разпространени сред децата и често водят до хоспитализация. Стандартната терапия включва антибиотици, кортикостероиди, бета-2-агонисти и муколитици. Но като допълнение към тази традиционна терапия е добре да се включат продукти с изцяло билков състав.

Искам да споделя опита си с един продукт, на който съвсем скоро, заедно с моят екип направихме клинично наблюдение във Втора детска клиника на УМБАЛ „Света Марина“ в град Варна.

За период от три месеца, на 30 пациента с възраст от 6 до 17 години, диагностицирани с различни респираторни заболявания като ларинготрахеит, пневмония, ларингит, бронхит, и астматични пристъпи, прилагахме Floradix Alpenkraft. Това е течен еликсир, съдържащ различни етерични масла и водни извлеци от билки, като мента, евкалипт, бор, мащерка, анасон, копър и пача трева.

Резултатите след прилагането на продукта показват значително редуциране на сухата кашлица – от 77% на 40%. По отношение показателите – болки и/или сухота в гърлото и дрезгав глас, се наблюдава 100% ефект от приложената терапия.

Роля на маслата и билките

Маслото от мента е широко използвано за редица заболявания. Терапевтичната употреба на ментово масло включва симптоматично лечение на храносмилателни разстройства и симптоматично лечение на кашлица и настинки.

Предполага се, че евкалиптът има противовъзпалителен и антимикробен ефект, като намалява възпалението.

Етеричното масло от бор облекчава симптомите при настинка, успокоява възпалението и главоболието, облекчава дихателния дискомфорт и е подходящо средство против кашлица. Смята се, че има пречистващи, стимулиращи и ободряващи свойства. Подходящо е при пациенти с астма, ангина, ринит, синузит.

Мащерката има силно изразени антисептични и антиоксидантни свойства. Може да бъде използвана за успокояване на болки в гърлото или дразнеща кашлица, има отхрачващ ефект, но същевременно успокоява спастичната кашлица. Това я прави подходяща за редица респираторни заболявания.

С времето анасонът също се е доказал със своето отхрачващо и успокояващо действие. Успешно се прилага при лечение на бронхити и ларингити.

Копърът има пречистващо действие, като отстранява токсините. 

Пачата трева има противовъзпалително, антимикробно и общоукрепващо действие, като повишава устойчивостта на организма към заболявания .

Медът е добре известен с неговите антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. Той е комбинация от витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Всички тези съставки можем да открием в продукта Floradix Alpenkraft. Той е в течна форма – действа в устната кухина, образува филм, щади стомаха, има висока усвояемост на веществата. Етеричните масла са концентрирани с изключително бързо действие. От особено значение е, че не съдържа консерванти, млечни продукти и глутен.

В обобщение ОРЗ са най-честата причина за дискомфорт при пациенти в есенно-зимния сезон. Този алтернативен метод на лечение може да предостави допълнителна подкрепа при тези състояния и да бъде от полза както за деца, така и за възрастни. Поради прецизно подбрания си състав Floradix Alpenkraft е подходящ избор като начална или допълнителна терапия.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари