БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Стимулиране растежа на косата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Както всяка друга част на тялото Ви, косата се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да бъде здрава и да расте.  Фактори като възраст, генетика и хормони също влияят върху растежа на косата, затова оптималният прием на хранителни вещества е ключов. Кои са 5-те най-добри витамини и 3 хранителни вещества, които могат да бъдат важни за растежа на косата?

Витамин А

Всички клетки се нуждаят от витамин А за растеж. Това включва косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло. Витамин А също помага на кожните жлези да образуват себум. Той овлажнява скалпа и спомага за поддържането на косата здрава. Когато не приемаме достатъчно витамин А, това се отразява на здравето на косата ни. Проучванията показват, че предозирането на витамин А също може да допринесе за загуба на коса. Сладките картофи, морковите, тиквата, спанакът и зелето са с високо съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А. Витамин А може да се намери и в животински продукти като мляко и яйца.

Витамини от група B

Един от най-известните витамини за растежа на косата е биотин. Проучванията свързват дефицита на биотин с косопада при хора. Въпреки това, дефицитът е много рядък, тъй като се среща естествено в широк спектър от храни. Други витамини от B групата помагат за създаването на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули. Тези процеси са важни за растежа на косата. Може да получите B-витамини от много храни, включително пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, морски дарове и тъмнозелени зеленчуци. Освен това, животинските храни са единствените добри източници на витамин В12. Така че, ако спазвате вегетарианска или веганска диета, помислете за приемане на добавка.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Освен това тялото Ви се нуждае от витамин С, за да създава колаген – важна част от структурата на косата. Витамин С също помага на тялото Ви да абсорбира желязо, минерал, необходим за растежа на косата. Ягодите, чушките и цитрусовите плодове са добри източници на витамин С.

Витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани с алопеция /заболяване, свързано със загуба на коса/. Изследванията показват също, че витамин D може да помогне за създаването на нови космени фоликули – малките пори в скалпа, където може да расте нова коса. Смята се, че витамин D играе роля в производството на коса. Повечето хора не получават достатъчно витамин D и все пак може да е добра идея да увеличите приема. Вашето тяло произвежда витамин D чрез директен контакт със слънчевите лъчи. Затова е много важно да увеличите приема през зимните месеци, когато слънчевите лъчи са слаби или няма достатъчно слънчева светлина. Добрите хранителни източници на витамин D включват тлъста риба, телешки черен дроб, гъби, сардини и яйца.

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да предотврати оксидативен стрес. В проучване,учатващи хората с косопад са показали 34,5% увеличение на растежа на косата след добавяне на витамин Е в продължение на 8 месеца. Слънчогледовите семена, бадемите, спанакът и авокадото са добри източници на витамин Е.

Желязо

Желязото помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород. Това го прави важен минерал за много телесни функции, включително растежа на косата. Дефицитът на желязо, който причинява анемия, е основна причина за косопада. Особено често се среща при жени. Храните с високо съдържание на желязо включват миди, стриди, яйца, червено месо, спанак и леща.

Цинк

Цинкът играе важна роля за растежа и възстановяването на тъканите на косата. Освен това помага да се поддържа правилното функциониране на мастните жлези около космените фоликули. Косопадът е често срещан симптом, когато организмът изпитва недостиг на цинк. Проучванията показват, че добавките с цинк намаляват загубата на коса. Най-добре е да си набавите цинк от храната. Храните с високо съдържание на цинк включват стриди, говеждо месо, спанак, пшеничен зародиш, тиквени семки и леща.

Протеин

Косите ни са изградени почти изцяло от протеин и затова консумирането му е изключително важно за растежа на косата. Неприемането на достатъчно количество протеини може да намали растежа на косата и дори да доведе до загуба на коса. Действителният дефицит на протеин обаче е изключително рядък в развитите страни.

Трябва ли да приемате добавки за коса?

Храната е най-добрият източник на витамините, от които се нуждаете за растежа на косата. Ако обаче не успеете да получите достатъчно чрез диетата си, добавките може да са полезни. Според проучванията добавките действат най-добре при лица, които вече имат дефицит на определени витамини. Затова се посъветвайте с лекар, за да определите дали имате дефицит или не. Като заключение, най-добрият начин да се набавят полезните хранителни вещества е чрез балансирана и здравословна диета.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари