БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

6 съвета за намаляване на целулита

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Какво е целулит?

Целулитът е козметично,локализирано състояние на кожата, което причинява промяна в  повърхността на кожата, водеща до образуването на вдлъбнатини и бучки.  Портокаловата кожа в медицината е известна като гиноидна липодистрофия или едиматоза. Целулитът засяга до 98% от жените. Основно се появява в бедрата, задните части или корема. Въпреки че състоянието е свързано с мастните клетки, то не е налице само при хората с наднормено тегло; може да сте генетично предразположени към него. Въпреки че не е сериозно медицинско състояние, целулитът е козметичен проблем при много жени.

Как може да се справим с целулита?

Има много средства, с които да подобрите състоянието на кожата си нито един от тях обаче няма да ви освободи магически от целулита изцяло. Поради генетичната си предопределеност и сложната си структура, пълното елиминиране или предотвратяването на целулита е почти невъзможно.

Продукти, съдържащи кофеин

Има изобилие от продукти, които твърдят, че изглаждат неравната кожа на тялото. Смята се обаче, че кофеинът дехидратира клетките, което прави външния вид на кожата по-малко неравен. Редица проучвания показват, че прилагането на продукт със съдържание на кофеин два пъти дневно има способността да прониква през дермата, намалявайки появата на целулит в рамките на шест седмици. Смята се, че кофеинът помага чрез подобряване на притока на кръв към увредената зона и стягане на кожата.

Локални ретиноиди

Друга актуална съставка са ретиноидите, производни на витамин А,който е най-известен в грижата за кожата при стареене и акне. Ретиноидите подпомагат кръвообращението и съдействат за подобрена плътност на кожата.

Лимфен дренаж

Лимфният масаж /както ръчният така и механичният/ е невероятно ефективен за намаляване на неравният вид на кожата Тъй като лимфната стимулация увеличава циркулацията в цялото тяло, това вероятно оказва влияние върху състоянието на кожата. За да е ефективен този способ обаче, подлагайте се на масаж поне три пъти седмично.

Биоактивен колагенов пептид

Едно потенциално лечение на целулит, което предизвиква интерес напоследък е лечението с  добавки с колаген. Изследванията показват, че колагеновите пептиди могат да подобрят влагата, еластичността и цялостния вид на кожата. Нещо повече, добавките подобряват здравето на кожата като цяло: подобрява се плътността, а по-плътната кожа е по-здрава кожа.

Тонизирани мускули и загуба на тегло

Макар целулитът да е свързан с мастните клетки, това състояние не е пряко зависимо от теглото на човек. Изследвания  предполагат, че подобрената мускулна дефиниция и загубата на тегло в засегнатите области могат да помогнат за намаляване на появата на целулит. Ежедневните физически упражнения са едни от най ефективните начини за драстично подобряване на кожата с целулит.

Хидратация

Кожните клетки, подобно на останалите клетки в тялото, се нуждаят от вода, за да функционират. Водата помага на кожата да запази еластичността си и да има здрав, свеж и стегнат вид.

При всеки човек нуждата от хидратация е различна и зависи от фактори като:

• възраст
• пол
• здравен статус
• нива на активност
• бременност и кърмене

Специалистите препоръчват прием от около 2-2,5 литра вода на ден.

Консумация на здравословни храни

Яжте повече фибри – пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Простите или „рафинирани“ въглехидрати, намиращи се в хляб, бонбони и безалкохолни напитки, съдържат много калории. Това води до образуване на мазнини, особено в зоните, предразположени към целулит.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари