БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

7 храни афродизиаци, които могат да повишат либидото Ви

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,33 oт 5)
Loading...

Афродизиаци се наричат определени храни или добавки, които събуждат сексуален апетит, предизвикват желание или повишават сексуалното удоволствие. Афродизиаците са кръстени на Афродита, гръцката богиня на любовта и красотата. Самата Афродита често е представяна, изплуваща от мида. И до днес морските дарове и стридите са признати като едни от най-мощните афродизиаци.

Естествено, афродизиаците са гореща тема, за което свидетелстват безбройните фармацевтични лекарства и добавки, които се предлагат на пазара специално за повишаване на либидото. Някои хора обаче предпочитат естествените алтернативи, които като цяло са по-безопасни и са склонни да имат по-малко странични ефекти.

Кои са някои от най-известните натурални афродизиаци?

Шоколад

Шоколадът е чувствена храна, съдържаща анандамид и фенилетиламин, които са известни с това, че повишават нивата на серотонин – хормонът на щастието. Всички знаем колко добре ни кара да се чувстваме шоколадът. Всъщност проучване, публикувано в „The Journal of Sexual Medicine“, установява, че жените, които се наслаждават на парче шоколад всеки ден, имат по-активен сексуален живот от тези, които не го правят.

Стриди

Стридите са изключително богати на цинк, който е от съществено значение за производството на тестостерон и поддържането на здрави сперматозоиди. Стридите също повишават допамина, хормон, който повишава либидото както при мъжете, така и при жените.

Тиквени семена

Подобно на стридите, тиквените семки са изключително богати на цинк и насърчават здравето на простатната жлеза. Не подценявайте силата на цинка, когато става въпрос за сексуалното желание при  жената. Проучвания установяват, че тиквените семки са чудесен усилвател на либидото.

Студеноводни риби

Сьомга, сардини, херинга, аншоа и други студеноводни риби са с високо съдържание на омега-3 мазнини. Ако искате само една хранителна група, която гарантирано помага за увеличаване на сексуалната издръжливост, тези риби са за вас. Омега-3 са критични за мозъка и нервната система. Те също подобряват настроението ви, повишават чувството ви за благополучие, борят се с депресията, придават ви светеща, сияйна кожа и подобряват паметта.

Аспержи

Аспержите  са добър източник на витамин Е, който също участва в стимулирането на производството на полови хормони. Аспержите  са богати на фолат, витамин от група В, който помага да се увеличи производството на хистамин. Правилните нива на хистамин са важни за сексуалното желание както при мъжете, така и при жените.

Люти чушки

Пикантната храна Ви затопля, учестява ритъма на сърцето Ви и стимулира нервните окончания.

Диня

Динята е богата на L-цитрулин, аминокиселина, която помага за подобряване на кръвния поток. L-цитрулинът подпомага организма в оптимизиране на кръвния поток, когато се превръща в L-аргинин и след това в азотен оксид. Азотният оксид участва във вазодилатацията (разширяване на кръвоносните съдове). Ниските нива на азотен оксид са свързани с умствена и физическа умора и сексуална дисфункция. L-цитрулинът увеличава притока на кръв към половите органи, но без отрицателни странични ефекти.

Боровинки

Боровинките дават на тялото по-голяма способност да отделя допамин, енергизиращ, стимулиращ невротрансмитер. Те също така ни защитават от загубата на допаминови клетки, които обикновено се наблюдават с остаряването. Увеличавайки производството на мозъчна енергия и поддържайки младежката мозъчна функция, допаминът упражнява изключително важен анти-стареещ ефект. Тъй като нивата на допамин намаляват с възрастта, боровините стават още по-важни с напредването на възрастта.

Корен от мака

Този сладък корен е наречен перуанска виагра и много проучванията показват, че мака подобрява сексуалното желание след няколко седмичен прием. Смята се също, че повишава сексуалната издръжливост.

Нар

Известен като ябълката на любовта, нарът  е с високо съдържание на антиоксиданти, така че засилва притока на кръв, което от своя страна увеличава гениталната чувствителност. Изследване от 2011 г. показва, че пиенето на сок от нар дневно понижава нивата на кортизол, което може да съответства на повишен тестостерон както при мъжете, така и при жените. Повишеният тестостерон може да доведе до повишено настроение и повишено сексуално желание.

Шафран

Шафранът е подправка, получена от цветето Crocus sativus. Родом е от Югозападна Азия и е една от най-скъпите подправки. Тази подправка често се използва като алтернативно средство за лечение на депресия, намаляване на стреса и подобряване на настроението.  Нещо повече, шафранът е популярен и заради потенциалните си свойства на афродизиак, особено при лица, приемащи антидепресанти.

Гинко Билоба

Гинко Билоба е билкова добавка, получена от един от най-старите видове дървета – дървото Ginkgo biloba. Той е популярен в традиционната китайска медицина за лечение на много заболявания, включително депресия и понижена сексуална функция. Твърди се, че Гинко Билоба действа като афродизиак като помага за отпускане на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари