БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Витамин B комплекс и неговите ползи

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (9 вота, средно: 3,33 oт 5)
Loading...

Витамин B комплекс е съставен от осем витамина, които са от съществено значение за много телесни функции, включително растеж и развитие. Фолиевата киселина (фолатът) е известен също като витамин B9. Витамините от група В могат да бъдат намерени в животински и растителни източници или да се приемат като комбинирана дневна добавка.

Витамин B1

Витамин B1 или тиамин е водоразтворим витамин, който се намира в бобовите растения, пълнозърнестите зърнени храни, ориза, свинското месо, портокалите и ядките. Помага при сърцето, мускулите и функционирането на нервната система. Тялото Ви запазва много малко тиамин, така че е възможно да имате дефицит, което води до проблеми със сърцето, мозъка и стомашно-чревната система.

Витамин B2

Витамин B2 или рибофлавин се намира в ориза, гъбите, зърнени храни, яйца, броколи, кисело мляко, брюкселско зеле и спанак. Този витамин се унищожава от светлината, така че храната трябва да се държи далеч от светлината, за да се запази. Витамин В2 е отговорен за производството на енергия, защитата на клетките от свободни радикали, здравословната функция на черния дроб и здравата нервна система.

Витамин B3

Витамин B3 или ниацин е водоразтворим витамин, който се намира в зелените зеленчуци, зърнените храни, рибата, млякото и месото. Той участва в производството на полови хормони, намалява холестерола в кръвта и подобрява циркулацията. Дефицитът на витамин В3 се среща рядко.

Витамин B5

Витамин B5 или пантотенова киселина е водоразтворим витамин, който се намира в месото, зеленчуците, карфиола, доматите, авокадото, слънчогледовите семки, пуешкото месо, жълтъците и лещата. Той участва в производството на хормони на стреса, производството на червени кръвни клетки и разграждането на въглехидратите. Недостигът е рядък; симптомите включват умора, депресия и гадене.

Витамин B6

Витамин B6 или пиридоксин се намира в спанак, моркови, бобови растения, грах, зърнени храни, яйца, сирене, риба и черен дроб. Той е отговорен за синтеза на серотонин и норадреналин в мозъка и образуването на миелин. Лекият дефицит може да причини проблеми с кожата, лигавиците и кръвните клетки.

Фолиева киселина / витамин B9

Фолиевата киселина или витамин B9 се намира в зелените зеленчуци, сушените зърна, плодовете, ядките, граха и обогатените зърнени храни. Той е отговорен за производството на нови клетки и предотвратява вродени дефекти, поради което е особено важен по време на бременност. Недостигът може да причини анемия.

Витамин B12

Витамин B12 е водоразтворим витамин, който се намира в млечните продукти, месото и мидите. Този витамин защитава червените кръвни клетки и нервните клетки и е необходим за производството на ДНК.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари