БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Рени Андасорова: Суха кожа и как да се грижим за нея през зимата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Рени Андасорова е завършила МУ-Пловдив, има специалност от 2000г. по дерматология и венерология. Член е на Българския Лекарски Съюз, Българското Дерматологично Дружество и Сдружението на частно практикуващите дерматолози. Работи с НЗОК в кабинети в гр. Пловдив и гр. Асеновград.

Човешката кожа е най големият орган – около 2 кв. метра. Тя покрива и оформя тялото ни, изпълнява важни функции и представлява нашата визия.

Кожата ни защитава от вредните фактори на околната среда – студ, вятър, влага, травматизъм, запрашаване, УВ-радиация, чрез пигмента меланин – от слънчево изгаряне, както и от различни видове микрооганизми. Така тя се превръща във физико-механича бариера и изпълнява защитна функция чрез своите структурни особености.

Терморегулаторната функция на кожата е свързана с освобождаване или задържане на топлина, за което спомагат потоотделянето и регулацията на кръвотока. Независимо от денонощните климатични колебания, телесната температура варира в много тесни граници, които не превишават 2 градуса и на това се дължи хомеостазата.

Секреторната функция е свързана с отделяне на секрет от мастните жлези (себум) и потните жлези (пот).

Хормоналната функция на кожата представлява синтезата на витамин Д под действието на слънчевите лъчи и участието в калциево-фосфорната обмяна на организма. При нарушението на синтезата на витамин Д се стига до развитието на рахит при децата или остеомалация при възрастните.

Имунологичната функция се осъществява чрез богатството от имунни клетки (лимфоцити, мастоцити, дендритни, лангерхансови и др.), които унищожават микроорганизмите, опитващи се да навлезнат през кожата.

Сетивната функция е усещането ни за натиск, допир, болка, сърбеж, топлина, студ и това е рузултат от богатата ивервация на кожата и специфични рецептори.

От важно значение е количеството на вода в кожата ни, тъй като от степента на хидратация зависи и нейният тургор, жизненост, сухота, стареене.

През есенно-зимния сезон има обичайно обостряне на кожни заболявания, при които сухотата и сърбежа са основни оплаквания. Такива са:

– Атопичен дерматит (детска екзема);

– Псориазис;

– Професионални екземи (при работа на открито в студ , вятър);

– Ихтиозис (генетично заболяване с много суха и лющеща се кожа);

– Перниони, т.нар. студова алергия;

– Пиларна кератоза (конституционална особеност на кожата, т.нар. гъша кожа);

– Ксероза (суха кожа при възрастни пациенти);

– При пациенти с бъбречна недостатъчност, диабет;

– При хормонални нарушения на щитовидна жлеза (климакс и др.);

– При лъчелечение и химиотерапия, хемодиализа и др. медикаменти.

Недостигът на вода в кожата води до дехидратация със загрубяване, лющене, напукване, рагади, фисури, ерозии, опънатост, зачервяване в зоните на лице, клепачи, длани, ходила и тяло.

Сухата кожа предразполага за възбуждане на сърбеж, а с разчесването допълнително се добавя вторична инфекция, най-често от стафилококи и стрептококи, което налага да се добавят антисептични и антибиотични средства, в зависимост от тежестта на инфекцията – локално и системно. Чрез по-дълбоките рагади, цепки и фисури понякога се стига и до развитие на бактериално, заразно импетиго, по-дълбоко възпаление – флегмон, целулит или червен вятър. Възможно е и усложнение с добавяне на гъбична инфекция – кандида или вирусни инфекции (папиломни, херпесни, молускумни вируси), както и атакуване от акарни причинители (краста) и др. Спрямо тях прилагаме съответно етиологично лечение и профилактика.

Много важно при пациенти със суха кожа при хронично кожно заболяване е да се лекуват в пристъп с подходящите медикаменти след дерматологична консултация и да се поддържат през времето на ремисии с продукти, наречени емолиенти, така че да удължават времето до нов пристъп.

Емолиентите са локални средства, които се прилагат едновременно с активна терпия и в ремисии толкова често, колкото е нужно, за да поддържат кожата хидратирана, в постоянен комфорт, да намалят сърбежа. Препоръчителни са балсами и кремове за поддръжка на сухотата на кожата след баня и продукти за баня (душ олио, шампоан) – за тяло и скалп, които да действат за намаляне на сухотата, лющенето, сърбежа и чувствителността. Много често те са обогатени с растителни екстракти с прoтивовъзпалително действие, съдържание на урея за кератолитичен ефект, не цапат бельото, позволяват лесно нанасяне, добро попиване в кожата (особено веднага след баня), без съдържание на оцветители, парфюми, парабени и алергени, дразнещи кожата.

Бариерните кремове са друга група продукти за пациенти с често миене на ръцете и ползване на детергенти, работа с професионални вредности (например медицински работници, стоматолози, строителни работници, фризьори, градинари, хигиенисти). Тези препарати образуват защитен бариерен филм върху кожата като втора, биологична ръкавица и намалят риска от увреждане на кожата.

Колд кремовете са препоръчителни при лоши атмосферни условия и предпазват кожата от агресията на студ и вятър.

Сухотата на кожата може да бъде на лицето и клепачите в съчетание с чувствителност, поява на бръчки, торбички под очите, лющене, нетолерантност към козметични средства, по-ранно състаряване, загуба на еластичност и тургор. Сухотата на кожата на тялото може да се наблюдава не само при заболявания, но и в резултат излагане продължително време на въздействито на сух въздух, студ, ултравиолетова радиация на слънцето, с напредване на възрастта, хормонални причини и прием на медикаменти. За овладяване на сухотата е препоръчително:

– Избягване пребиваването дълго време при лоши атмосферни условия;

– Да се носят дрехи от подходящи естествени тъкани, не дразнещи кожата;

– Да се пият достатъчно течности, особено лятото;

– Да се използва по-хладък и бърз душ, а не гореща вода и продължителна вана;

– Да се използват защитни ръкавици при работа с професионални вредности, при дълъг контакт с вода и детергенти;

– Козметичните продукти да бъдат без оцветители, парфюми, алкохол, с фактор, предпазващ от слънчево изгаряне през топлите месеци на годината;

– Обогатяване на козметичните продукти за ежедневна грижа с урея, лактат, серамиди, глицерол, витамин С, хиалуронова киселина и др., достатъчни за хидратация и забавяне на стареенето на кожата;

– Избягване на стреса, тютюнопушенето, посещения на солариуми, които водят до преждевременно загрубяване, сухота, пигментации и състаряване на кожата.

Полагайки ежедневно грижа за възстановяване на хидратацията на кожата, ние възвръщаме нейните жизненост, блясък и еластичност, а тя ни се отплаща с виталност и красота. Затова според Шопенхауер „Ще бъдем по-щастливи, ако възприемем простата истина, че всеки живее най-вече в собствената си кожа, а не в чуждите очи!”.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари