БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Марина Кисьова де Хеус: България има нужда от повече уверени в способностите си жени

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Марина Кисьова де Хеус е основател и изпълнителен директор на Институт за изследвания на мира – Пловдив, фондация позната с инициативата Академия “Екатерина Каравелова” и формата “ТЯ в …”. Марина се връща да живее в България през 2014 след като завършва Международни мирни науки в Тринити Колидж Дъблин и работи за екипа на президента на Международния наказателен съд в Хага. Член е на консултативната работната група на МВнР по разработване на Национален план за действие относно жените, мира и сигурността. През 2019 е включена в класацията “40 до 40” на Дарик радио.

Можете да прочетете повече тук

Каква е дейността на Академия „Екатерина Каравелова“ и защо избрахте именно Екатерина Каравелова за нейн патрон?

Ние сме фондация, движена от вярата, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени. В Академия “Екатерина Каравелова” сме се посветили на сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение. Създадохме формата на социалното събитие “ТЯ в …” и организираме различни обучения, с които момичетата и жените стават по-уверени в способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности.

Когато преди години прочетох за делото на Екатерина Каравелова и всичките ѝ невероятни постижения не можех да повярвам, че не сме учили за нея в училище! Екатерина Каравелова освен, че има важна обществена роля в политическия живот на България в края на 19 и началото на 20 век, има водеща роля в изграждането на женското движение в България в началото на 20 век. Била е председател на българската секция на Международната женска лига за мир и свобода и пътува до Вашингтон и Дъблин, където изнася речи за демокрацията. Много ме вдъхновява нейното дело и смелост и искам да пазим паметта й.

Как се появи идеята за събитията “Тя в България”? Какво представляват те и в кои градове се провеждат?

Идеята се роди на едно наше обучение по активно гражданство през май 2018. Заедно с две от участничките в обучението Елена Лулчева и Кирина Бойкова решихме да организираме събитие, което да даде възможност на две жени, които не са национално известни и живеят в град Пловдив да разкажат за препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигали. Липсваха ни примери на женски ролеви модели, които ни показват един малко по-интелигентен свят. Нарекохме събитието “ТЯ в Пловдив”, а събирането се оказа толкова емоционално и въздействащо, че започна да се случва всеки месец давайки дума всеки път на различни жени да говорят. Всеки последен чевтъртък на месеца от 19:00 “ТЯ в Пловдив” е в Отсреща на ул. “Бетовен” 12.

Формата на събитието “ТЯ в …” се оказа, че запълва някаква празнина и нужда да има женски събирания, на които жени подкрепят други жени. Започнаха да ни пишат жени от цялата страна и сега инициативата обединява над 20 доброволеца, които всеки месец организират ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански. Енергията на всички събития е невероятна! Смело бих казала, че повечето жени, които говорят на нашите събития са един вид съвременни будителки. До момента сме организирали 43 събития, на които са говорили 85 жени.

Разкажете ни повече за програмата за личностно развитие „ТЯ съм АЗ“. Постигнахте ли резултатите, които си бяхте поставили?

Натрупаният опит и срещите със стотици момичета и жени из цялата страна ни разкриха проблем, който срещахме независимо от населеното място и социалния статус – ниска самооценка и липса на увереност. Заедно с експерта по неформално образование и човешки ресурси Нора Стефанова създадохме шестмесечна обучителна програма, която помага на момичета и млади жени в градовете Пловдив и Варна да станат по-уверени в себе си, да изразяват мнението си и да преследват целите си. Все още е рано да измерим резултатите, защото програмата приключи съвсем скоро, но 20 момичета завършиха програмата и много от тях споделят, че участието им е помогнало в различни аспекти в живота им. Най-интересното, което споделят е, че са се почувствали част от подкрепяща се женска общност и това им дава повече увереност.

Какви са впечатленията Ви от общата Ви работа с Български фонд на жените? Какъв е споделения Ви опит относно отношението към жените в България?

Български фонд за жените оказва финансова подкрепа на много и различни организации в цялата страна на конкурсен принцип. В един от конкурсите им спечелихме финансиране, с което реализирахме програмата за личностно развитие “ТЯ съм АЗ”. Не сме работили по общи проекти, но подкрепата им е много важна за организации като нашата, които разчитат основно на доброволци.

Какви са предстоящите Ви планове и събития през 2020 година?

С разрастването на инциативата из страната, нашият екип започна да търси подкрепа, за да отговори на нуждата от събития във формата “ТЯ в …” в още градове. Срещнахме безценен партньор в лицето на Си Ви Ес България, които имат над 20 години опит в организирането на доброволчески мрежи и с подкрепата на Фонд Активни граждани България през тази година ще организираме 5 обучения за нови доброволци и така ще сформираме 5 нови екипа, които ще организират “ТЯ в …” в градовете Плевен, Ловеч, Видин, Монтана и Враца.  Ще съставим и издадем подробен и красив наръчник “Как да организирам социалното събитие “ТЯ в …” и в моя град”.

През юни, ТЯ в Пловдив ще стане на 2 години и вече планираме как да го отбележим.

В най-женския месец от годината – месец март, какви са пожеланията Ви към читателките на списание Аптеки 36.6?

Да са уверени в себе си и способностите си и да имат смелостта да отстояват позицията си и ценностите, в които вярват. Моето послание е да оказват и търсят повече подкрепа сред жените около тях и да отделят специално време за срещи с по-възрастните жени в семейството, защото има много мъдрост и любов в тези срещи.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари