БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво трябва да знаете за коронавируса и как може да се предпазите?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Коронавирусът COVID-19 се превърна в спешна ситуация в здравеопазването с международна загриженост. Според официалните данни от епидемията има вече пострадали над 109 900 души. До момента вирусът е открит в 97 страни.

Ето какво трябва да знаете за корона вируса COVID-19 и как да останете в безопасност:

Какви са симптомите?

Треска, кашлица, хрема, болки в гърлото и затруднено дишане са едни от най-честите симптоми на новия коронавирус. При някои хора може да доведе до пневмония,  съобщава Световната здравна организация.

В по-редки случаи заболяването може да бъде фатално. По-възрастните хора и хората с предварително съществуващи медицински състояния (като диабет, хипертония и сърдечни заболявания) изглежда са по-уязвими.

Как можете да се защитите?

Като цяло трябва да правите това, което правите всеки сезон на настинка и грип. Това включва измиване на ръцете често със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Не забравяйте да измиете гърба на ръцете си и около и под ноктите си.

Световната Здравна Организация препоръчва да стоите на поне на 1 метър от всеки, който може да бъде заразен. Ако чувствате, че се разболявате, покрийте цялата уста и нос, когато кашляте или кихате. Но не използвайте ръцете си. Кихайте или кашляйте в лакътя си  или използвайте кърпа, която трябва да изхвърлите веднага след употреба.

Защо този коронавирус е различен?

Има много видове коронавируси, включително такива, които причиняват обикновена настинка. Но COVID-19 се нарича „нов“ коронавирус, тъй като преди това не е идентифициран при хора.

Новият коронавирус е различен поради няколко причини:

– Учените смятат, че този вид коронавирус е предаден от животно към човек, което е рядкост;
– След това става преносим от човек на човек, което е още по-рядко;
– Заразеният човек може да не проявява симптоми до максимум 14 дни след заразяването. Това е особено притеснително, защото този нов коронавирус може да се предава, докато човек все още не проявява никакви симптоми.

Молекула на коронавирус под микроскоп

Има ли лекарство за новия коронавирус?

Не. Въпреки че много пациенти са се възстановили от симптомите си, не е известно лечение. В САЩ, в Университетът на Небраска в Омаха, се провежда първото проучване на лекарство за лечение на този вид коронавирус. Това клинично изпитване ще оцени безопасността и ефективността на антивирусното лекарство ремдезивир при възрастни с диагноза коронавирус, съобщават от Националния Здравен Институт на САЩ.

Има ли ваксина?

Учените работят върху ваксина, но ще мине известно време – поне няколко месеца преди да започнат клиничните изпитвания и повече от година, докато ваксината може да стане налична.

Най-важното:

1) Мийте ръцете си и хигиенизирайте мобилните си телефони

Редовно и старателно почиствайте ръцете си с антибактериален гел или ги измивайте със сапун и вода. Обърнете внимание на хигиената на мобилните си телефони, които често докосваме след здрависване, пипане на пари или други замърсени повърхности и често самите тях поставяме на замърсени места. Редовното им почистване с мокри кърпични с алкохол също е препоръчително!

Защо? Измиването на ръцете със сапун и вода или използването на антибактериален гел с алкохол убива вирусите, които може да са по ръцете Ви. Mиенето на ръце е препоръчително при всеки досег със съмнителни повърхности като тоалетна, дръжки в градския транспорт, пари и т.н.

2) Избягвайте публични масови мероприятия

Избягвайте посещения на затворени помещения – нощни заведения, ресторанти, молове, кина, театрални постановки, спортни мероприятия и т.н.

Защо? COVID-19 може да се предава докато човек все още не проявява никакви симптоми.

3) Поддържайте дистанция

Поддържайте поне 1 метър разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.

Защо? Когато някой кашля или киха разпространява малки капчици течност от носа или устата си, които могат да съдържат вирус. Ако сте твърде близко, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако кашляюият човек има заболяването.

Използването на продукти тип “химична бариера” (спрей за нос, пастили, спрейове за гърло) e препоръчително. Те са филмообразуващи върху носната кухина и гърло. Образувалият се защитен слой действа като предпазен щит срещу външни въздействия и намалява вероятността от заразяване с вируси.

4) Избягвайте докосване на очите, носа и устата си

Защо? Ръцете докосват много повърхности и могат да пренасят вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото Ви и да Ви разболее.

5) Повишете защитните механизми на организма

Използването на имуностимулиращи лекарствени продукти и продукти, съдържащи витамини (напр. витамин D и витамин С с цинк) съкращават периода на боледуване и намаляват риска от поява на усложнения.

6) Не преяждайте

Обилната храна намалява съпротивителните сили на организма. Препоръчително е да се намали приема на тестени изделия, млечни продукти и газирани напитки.

7) Практикувайте дихателна хигиена

Уверете се, че Вие и хората около Вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свит лакът или кърпа, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната кърпа незабавно.

Защо? Капчиците разпространяват вирус. Следвайки добра респираторна хигиена, вие предпазвате хората около Вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.

8) Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано

Останете вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете лекарска помощ незабавно

Защо? Националните и местните здравни власти  разполагат с най-актуалната информация за ситуацията във Вашия район. Вашият личен лекар може бързо да Ви насочи към подходящото здравно заведение. Това също ще Ви защити и ще Ви помогне да предотвратите разпространението на вируси и други инфекции.

Мерки за защита за лица, които са в или наскоро посетили (последните 14 дни) райони, където COVID-19 се разпространява:

• Следвайте указанията, описани по-горе.
• Останете у дома, ако започнете да се чувствате неразположение, дори и с леки симптоми като главоболие и лека хрема, докато не се възстановите.
• Ако развиете температура, кашлица и затруднено дишане, незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като това може да се дължи на респираторна инфекция или друго сериозно състояние. Уведомете Вашия лекар за скорошно пътуване или контакт с пътници. Това  ще помогне да бъдете насочени бързо към подходящото здравно заведение, както и за предотвратяване на възможно разпространение на COVID-19 и други вируси.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ.
БОРИСЛАВ ЗАШЕВ.
3 years ago

МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ,,ЕЛИТ,,. НАСАДИХА МАСОВА И НЕВИЖДАНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ ПСИХОЗА У ХОРАТА С ТОЗИ ВИРУС,А ИСТЕРИЯТА ОКОЛО НЕГО Е ПО-ОПАСНА ОТ САМАТА ,,ЗАРАЗА,,. СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ (СЗО) Е ПРЕСТЪПНА МАНИПУЛИРАЩА ИНСТИТУЦИЯ. АЗ ВИ КАЗВАМ-КОРОНА ВИРУСА НЕ Е ОПАСЕН.ТОВА Е ПОРЕДНИЯТ ГРИПЕН ВИРУС,КОЙТО ГО Е ИМАЛО,ИМА ГО И ЩЕ ГО ИМА СРЕД НАС.ПОЯВИ СЕ (ПОЯВИХА НИ ГО),ЩЕ СИ ГО ПРЕБОЛЕДУВАМЕ ,ЩЕ ИЗГРАДИМ ИМУНИТЕТ И ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ С НЕГО ,КАКТО И С МИЛИОНИТЕ ДРУГИ ВИРУСИ И БАКТЕРИИ С КОИТО ЖИВЕЕМ ОТ КАКТО ИМА ХУМАНОИДИ ПО СВЕТА.МЛАДИТЕ ХОРА ДОРИ НЕ РАЗБИРАТ ЧЕ СА ГО ПРЕБОЛЕДУВАЛИ,КОГАТО СА ГО ХВАНАЛИ.… Read more »